Начало - Новини от Пловдив
В Пазарджик съдът отмени глобата на Христо, който вместо помощ от КАТ получи глоба - Начало
23.01.2018 | 18:11

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-04-17 14:26:21

Натиснете за увеличение
В Пазарджик съдът отмени глобата на Христо, който вместо помощ от КАТ получи глоба
Христо и Севделина разказват за неправомерните действия на полицейските служители ...
В Пазарджик съдът отмени глобата на Христо, който вместо помощ от КАТ получи глоба
Христо и Севделина разказват за неправомерните действия на полицейските служители ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Христо и Севделина разказват за неправомерните действия на полицейските служители ...

“Надявам се, това, което ни сполетя да е изолиран случай, искам да вярвам в полицията", разказва 29-годишният Христо Цинцаров от Пазарджик.

Младият мъж потърсил съдействие от полицейски служители, след като по чудо с приятелката му не са пометени от джип на пешеходна пътека.

Вместо да получи помощ, човекът беше глобен с 500 лв. за възпрепятстване работата на полицията. Съдия Елисавета Радина от районния съд в Пазарджик отмени полицейското постановление като незаконосъобразно.

“Едно от нещата, които няма да забравя, е, че всичко това се случи на 18 ноември (2012 г. - б.а.), когато е световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

В този ден ние със Севделина и една 60-годишна жена също щяхме да станем жертви на самозабравил се шофьор, и то пред очите на двама служители от КАТ”, разказва Христо.

В неделния ден двамата с жената, с която живеят на съпружески начала, бързат да се приберат в дома си, защото са оставили 2-годишната си дъщеричка на близки. Спират на оживеното кръстовище между булевардите “Цар Освободител” и “Александър Стамболийски”, за да изчакат зеления светофар.

“Светна зелено и тръгнахме по пешеходната пътека. Зад нас вървеше една жена. Вече бяхме преминали половината от булеварда, когато буквално на сантиметри пред краката ни мина “Ауди” и спря почти на средата на кръстовището.

Явно в последния момент шофьорът видя, че свети червено за него. Част от колата му остана на пешеходната пътека и трябваше да я заобиколим, за да преминем. Направи ми впечатление, че водачът беше около 50-годишен, не беше запалил задължителните светлини и говореше по мобилния си телефон.

Всичко това стана пред погледа на двама полицаи, които пътуваха с патрулен автомобил зад колата на нарушителя и също спряха на кръстовището - и за тях светеше червено”, спомнят си Севделина и Христо.

Афектиран от случилото се, Христо Цинцаров прави жест с ръце на полицаите, като им сочи колата нарушител.

“Смисълът на жеста беше: “Видяхте какво стана, защо не го спрете?”. След мен за неодобрение ръце размахаха Севделина и другата жена”, разказва Христо.

Когато пешеходците преминават покрай полицейския автомобил, служителят Велев, който седял до водача Спасов, отворил прозореца на колата и попитал: “Какъв ви е проблемът?”.

Христо отговорил: “Няма ли да санкционирате по някакъв начин нарушителя? Той едва не ни блъсна и нарушава правилника за движение.”

Вместо това полицейският служител го посъветвал: “Върви си по пътя.”

Христо и Севделина изминали 20-ина метра по тротоара, когато забелязали че патрулният автомобил се движи бавно зад тях. Пред паркинга на хипермаркета полицаите настигат
пешеходците и отново питат Христо: “Какъв ти е проблемът?”

Младият мъж им отговаря, че е възмутен от бездействието им при ситуацията на кръстовището.

“На висок тон и арогантно те ми поискаха личната карта - пред хипермаркета имаше доста хора, които видяха това. Отговорих им, че трябва да се легитимират с име и длъжност и тогава ще си дам картата.

Те отговориха, че няма да ги уча как да работят. Така и не ми съобщиха имената и длъжностите си и аз отказах да им дам личната си карта. Заповядаха ми да се кача в служебния автомобил.

Попитах ги защо. Тогава единият ме хвана за якето и започна да ме дърпа към отворената задна врата на патрулката. Другият ме ритна по глезена, явно за да ме мотивира да се кача по бързо”, разказва Христо.

Цинцаров е закаран в РПУ за изясняване на самоличността. Докато е в колата, опитва да се обади по телефона на адвоката си Любомир Любомиров. Единият от полицаите грубо му заповядал да затвори телефона, след като чува името на адвоката (Любомиров е бивш шеф на полицията в Пазарджик - б.а.)

В РПУ Цинцаров предоставя на униформените личната си карта. След около 45 минути полицаите му поднасят вече написан акт за административно нарушение, който да подпише.
Христо подписва акта и е освободен.

В документа е посочено, че не е изпълнил разпореждане на полицейски служител да предостави документ за удостоверяване на самоличност, с което съзнателно пречил на полицейски орган при изпълнение на задълженията.

Актът за нарушение е съставен по Закона за МВР. Междувременно началникът на КАТ “Пътна полиция” в Пазарджик главен инспектор Тодор Тодоров на база акта за нарушение определя максималната глоба от 500 лв. с наказателно постановление за Христо Цинцаров.

Младият мъж пише възражение срещу акта и обжалва в съда наказателното постановление. По заповед на директора на полицията в Пазарджик комисар Стоян Зайков по възражението на Христо е разпоредена проверка от инспектор в Охранителна полиция.

На тази база Цинцаров и приятелката му са викани на разпити, където разказват случилото се.
В районния съд е образувано дело по жалбата. Преди седмица съдия Елисавета Радина отмени наказателното постановление и глобата от 500 лв. за Христо Цинцаров.

В решението си магистратът посочва, че в закона за МВР са посочени случаите, в които полицейски органи могат да искат лични документи от гражданите, но случаят с Христо не отговаря на нито една от хипотезите, посочени от законодателя.

Освен това отказът на Христо да предостави личната си карта може да се сметне за нарушение, но по Закона за българските лични документи, а не за МВР.

Накратко - в решението си съдия Радина недвусмислено посочва, че двамата полицаи, съставили акта за нарушение на Цинцаров, и началникът им, определил размера на глобата, не познават законодателството, по което работят.

По повод скандала директорът на полицията в Пазарджик комисар Стоян Зайков заяви за “24 часа”, че е разпоредил проверка и търсене на дисциплинарна отговорност на двамата служители от КАТ.

Проверката още не е приключила, защото се е чакало съдебното решение по жалбата на Цинцаров. След като и то вече е ясно, от полицията ще го изпълнят.

От друга страна, решението на съда ще се вземе предвид в хода на проверката на полицейските служители.

Съдебното решение върна вярата ми в системата, споделя Цинцаров. С приятелката му Севделина и през ум не им минавало, че може да ги връхлети такава идиотска история. Ние сме младо, обикновено семейство, аз работя в търговска фирма, а жена ми гледа щерката, обяснява Христо.

Със Севделина нямат сключен брак, но смятат, че когато хората държат един на друг, подписът е една формалност.

Източник:
http://www.marica.bg

Сн. 1: Христо и Севделина
Сн. 2: Кръстовището, на което Христо потърсил помощ от полицейския
патрул.
Снимки: ЛЮБО ИЛКОВКлючови думи:


Версия за печат:
В Пазарджик съдът отмени глобата на Христо, който вместо помощ от КАТ получи глоба

Запазете във вашия компютър:
В Пазарджик съдът отмени глобата на Христо, който вместо помощ от КАТ получи глоба


Разгледано: 1205 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- V Pazardzhik sadat otmeni globata na Hristo, koyto vmesto pomosht ot KAT poluchi globa или
- В Пазарджик съдът отмени глобата на Христо, който вместо помощ от КАТ получи глоба

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433456 посещения • Sitemap