Начало - Новини от Пловдив
Световен ден на кръводарителя - Начало
19.01.2018 | 15:17

Петък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-06-14 12:38:14

Натиснете за увеличение
Световен ден на кръводарителя
Няма по-добър начин да се отбележи Световния ден на кръводарителя от това да се дари кръв ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Няма по-добър начин да се отбележи Световния ден на кръводарителя от това да се дари кръв ...


Отбелязва се от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите с цел осигуряването за медицински нужди на безопасна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение.

14 юни е рожденият ден на Карл Ландщайнер (1868-1943), австрийски биолог и лекар, който се счита за "основател" на съвременното кръвопреливане. Открива системата АВО на кръвните групи (1900), за което през 1930 г. получава Нобеловата награда за физиология или медицина. Ландщайнер разработва съвременната система на класификацията им, а през 1937 г. заедно с Александър Вайнер идентифицират "Резус” фактора, като по този начин дават възможност на лекарите да преливат кръв, без да застрашават живота на пациента.

Едва ли има по-добър начин да се отбележи Световния ден на кръводарителя от това да се дари кръв. Процедурата е безвредна и (почти) безболезнена за всеки здрав и пълнолетен човек, а приносът от безкористната постъпка е огромен, защото може да спаси човешки живот.

На днешния ден Българският червен кръст напомня за значимостта на безвъзмездното кръводаряване и за кампанията си "Подари живот! Дари кръв."

Мотото на деня за 2012 г. беше: "Всеки кръводарител е герой".

“Подари живот! Дари кръв!“, е мотото на днешния Световен ден на безвъзмездното кръводаряване.

Кой може да дарява кръв?

За да бъде наистина безопасна процедурата, кръводарителите трябва да са навършили 18 години и не по-възрастни от 65. Количеството кръв, което се взима, е 450 мл., което при нормално здраве и телосложение, е напълно безвредно. Дори обратното - полезно е, защото стимулира обновяването на кръвните клетки, което от своя страна засилва имунитета.

Количествено кръвта се възстановява за около 24 часа, а качествено - за около месец. Между две кръводарявания е задължително да има интервал от поне два месеца. Освен това тялото си има лимит - до 5 дарения на година при мъжете и до 4 при жените.

Не трябва да даряват кръв хора, които страдат от СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, бронхит, алергии, деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома или някоя от другите болести изброени в специализирания сайт "Дари кръв" и в списъка на Националния център по трансфузионна хематология. Също така е недопустимо кръводарение от пияни или дрогирани, както и при бременност и менструация.

Фокусът на кампанията през 2013 г. е върху стойността на дарената кръв не само за спасяване живота на пациенти, но и за помощта към хората да живеят по-дълго и по-продуктивно.

Днес повече от 92 милиона души годишно в света даряват кръв. СЗО си поставя за цел през 2020 г във всички държави доставките на кръв да бъдат 100% от доброволни и безвъзмездни донори. 62 страни задоволяват повече от 99.9% от нуждите си от кръв чрез доброволни кръводарители. За съжаление в България този процент все още е по-малко от 25%. Останалото необходимо количество кръв се събира чрез донори, на които се плаща “на черно” и дарители от семействата на нуждаещите се. Проблем е, че у нас няма постоянна информационно-образователна кампания за този високо хуманен дълг.


Ключови думи:


Версия за печат:
Световен ден на кръводарителя

Запазете във вашия компютър:
Световен ден на кръводарителя


Разгледано: 666 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Svetoven den na kravodaritelya или
- Световен ден на кръводарителя

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433322 посещения • Sitemap