Начало - Новини от Пловдив
Кенгуруто,  избягало от частния зоопарк, било второ поколение българин - Начало
21.01.2018 | 18:48

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-06-20 21:33:52

Натиснете за увеличение
Кенгуруто,  избягало от частния зоопарк, било второ поколение българин
Бозайникът е роден в зоопарка на Стефан Йосифов, един от собствениците на “Микрон” ­ ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Бозайникът е роден в зоопарка на Стефан Йосифов, един от собствениците на “Микрон” ­ ...


Кенгуруто, което смени частния зоопарк с черешовите градини в Брестник, се оказа второ поколение българин и сираче с драматична семейна история. Бозайникът е роден в България преди година в двора на Стефан Йосифов, един от собствениците на компанията “Микрон”. Кенчо, както галено го нарича бизнесменът, е второ поколение българин, защото ­ родителите му също са родени на “Коматевско шосе” в Пловдив.

Преди няколко години Йосифов внесъл двойка кенгуру от Амстердам, които дали живот на ново поколение. Стадото торбести бозайници живеело щастливо в компанията на няколко антилопи в двора на Йосифов, който е с площ 20 декара. Преди две години обаче бабата на Кенчо се споминала от старост, на преклонната възраст 13 години. Останали два мъжки и един женски екземпляр и отношенията в семейството доста се изострили, спомня си Йосифов. Дядото и бащата на Кенчо станали много агресивни и започнали да се бият. Сблъсъците ставали все по-кървави, докато при един от тях по-младият мъжкар видял сметката на конкуренцията.

“Старецът” обаче също не заминал неотмъстен - в боя успял да разпори гърба на сина си, а раната така и не успяла да зарасне, инфектирала се и животното умряло. В същото време Кенчо вече живеел в торбичката на майка си. “Тя беше забременяла през есента и през зимата малкият започна да се показва от торбичката. През май миналата година излезе за първи път”, спомня си Йосифов.

Трагедиите в кенгурското семейство обаче продължили. Една от антилопите по време на скок ритнала женската по главата и й счупила врата. “Кенчо остана сираче, затова поръчах ново женско кенгуру от Амстердам”, разказва Йосифов. През май обаче работници забравили една врата между зоопарка и двора отворена и Кенчо драснал през нея. Вече втори месец живее в “дивата природа ” и явно добре се приспособява, защото не бърза да се върне в зоопарка.

Както стана ясно от предишни публикации, избягалото кенгуру се е заселило трайно в Родопската яка, като е забелязвано край Марково, Белащица, а последните седмици живее в черешовите градини край Брестник. Йосифов е определил награда за човека, който успее да хване кенгуруто и му го върне живо. Засега обаче скокливецът се изплъзва на ловците.

***********************

Валабито живее в Тасмания, скокът му стига до 16 метра


Кенгуруто е животно, което се среща само в Австралия, въпреки че има по-малък роднина, наречен wallaby, който живее на австралийския остров Тасмания и също в Нова Гвинея.

Кенгурата ядат трева и растения. Те имат къси предни крака, но много дълги и много силни задни крака и опашка. Използват ги за сядане и скачане. Известни са с това, че могат да скочат напред повече от 8 метра и да прескочат ограда, висока повече от 3 метра. Те също могат да бягат със скорост по-голяма от 45 км/час. При уплаха скокът им достига до 16 м дължина.

Името валаби идва от езика на аборигените от племето еора, обитаващо района на Сидни. Подобно на всички останали представители на семейството и малките на валабитата се наричат с думата “джоуи” (joey, от английски - малко животно, а в австралийски английски с регионално значение за малко кенгуру).

****************

Добре, че Кенчо не е лъв

Макар и забавен, казусът с животното, което скитосва вече втори месец из околията, е тест как различните институции действат при нестандартна ситуация. И резултатът е - никак.

Австралийският бозайник е единствено повод за смях и шегички, а на този етап от никое ведомство не са си направили труда да се заемат със случая.

На 112 приемат сигнали, и дотам.

Полиция и пожарна казват, че това не е тяхна работа, и на гражданите предоставят телефони на организации за защита на животните.

От РИОСВ излязоха със становище, че не знаят дали кенгуруто е защитен вид, защото първо трябва да го хванат, но крачка в такава посока явно не е направена.

Еколозите от различните НПО-та също са в шах.

Абе с една дума - добре, че Кенчо не е лъв.

Парашкева ИВАНОВА


************************

Кметът на община “Родопи”: Когато ми съобщиха, помислих, че сигналът е от някой пиян ...

Кметът на община “Родопи”, под чието управление са селата от Родопската яка, където шeта кенгуруто, обясни, че не приема животното като заплаха. Напротив, не се ли замисляте защо не избра Пловдив, пошегува се Пламен Спасов и отговори, че австралийският бозайник предпочел селата в неговата община, защото те си имат всичко - и красива природа, и череши.

Темата за избягалия от частен двор бозайник е тема №1 в община “Родопи” от няколко седмици. Спасов обясни, че няма постъпили обезпокоителни сигнали при него - нито от стопани, нито от жители. Не смята да разпорежда някакви специални мерки. Дори когато му съобщили за случая, той не повярвал. Реагирах с думите: Вижте тия какво са пили, смее се Спасов. Той уточни, че засега животното се движи само в ниските села, може би защото във високопланинските би му било студено.

Гергана ВАСИЛЕВА

Източник:
http://www.marica.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
Кенгуруто, избягало от частния зоопарк, било второ поколение българин

Запазете във вашия компютър:
Кенгуруто, избягало от частния зоопарк, било второ поколение българин


Разгледано: 910 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Kenguruto, izbyagalo ot chastniya zoopark, bilo vtoro pokolenie balgarin или
- Кенгуруто, избягало от частния зоопарк, било второ поколение българин

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433396 посещения • Sitemap