Начало - Новини от Пловдив
Днес ще наблюдаваме любопитното звездно явление ”Суперлуние” - Начало
23.01.2018 | 15:29

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-06-23 10:23:26

Натиснете за увеличение
Днес ще наблюдаваме любопитното звездно явление ”Суперлуние”
”Суперлунието" няма да попречи на здравето на хората ...
Днес ще наблюдаваме любопитното звездно явление ”Суперлуние”
”Суперлунието" няма да попречи на здравето на хората ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

”Суперлунието" няма да попречи на здравето на хората ...


Супер луна ще изгрее на небосклона ни в най-късата нощ от годината - едно от любопитните звездни явления на през тази година.

Явлението е известно като "суперлуние", но терминът не е от астрономически, а е употребяван в астрологията.

Пълнолунието ще настъпи днес на 23 Юни 2013 година точно в 11:32 по Гринуич или в 14:30 ч. в България. Луната не просто ще навлезе във фаза пълнолуние. Точно по това време спътникът на нашата планета ще се доближи на рекордно близко разстояние от Земята.

Точният астрономически термин на природното явление е периапсида. Астрономията определя апсидата на дадено тяло като точката от елиптичната му орбита, която има най-голямо или най-малко разстояние до барицентъра на системата.

С периапсида се обозначава минималното разстояние между космическите обекти в системата, а апоапсида се използва за означаване на максималното отстояние.

В зависимост от централното тяло може да се използват и други термини, като перихелий и афелий, когато става дума за Слънцето. Когато става дума за отстояние от Земята, точните термини са апогей и перигей (от древногръцката богиня на Земята – Гея).

Това, което приковава вниманието на учените и любителите астрономи, е фактът, че на 23 юни тази година, перигеят на Луната ще съвпадне с пълнолунието. С прости думи - огромна Луна ще изгрее на небето ни или, както обичат да казват астролозите, ще наблюдаваме Супелуние.

Кратка справка в интернет показва, че годишно се наблюдават между 4-6 Супер Луни.

Тогава какво прави предстоящото суперлуние толкова уникално?

Отговорът не е еднозначен, но на първо място, на 23 юни ще се наблюдава най-близкото отстояние между нашата планета и естествения и спътник. В края юни 2013 г, когато дните са най-къси, Луната ще се доближи на рекордно близкото разстояние от 356 991 километра от Земята.

Това ще е най-близката им среща за цялата година. За сравнение, когато две седмици по-късно Луната е в апогей (т.е. в най-далечната точка от орбитата си от Земята), разстоянието между двата космически обекти ще бъде 406 490 километра.

Луната ще навлезе във фаза пълнолуние едва 22 минути след като достигне перигея си. И въпреки че според астрономите няма да можем с просто око да открием видима разлика между пълнолуние и суперлуние, такава определено ще има.

Една от възможните последици от близката среща на Земята и Луната може да бъде малко по-висока приливна вълна. Метеоролозите предупреждават жителите на крайбрежните райони да са особено внимателни в двата дни на суперлуние – на 23 и 24 юни, когато е възможно по-високи приливни вълни да залеят по-ниските части от крайбрежната ивица.

Опасността ще бъде по-голяма в райони с ниско атмосферно налягане и интензивни ветрове.

Ако по някаква причина пропуснете да се насладите на суперлунието тази година, не се отчайвайте. Простата сметка показва, че това не е толкова рядко явление.

Суперлунието се случва веднъж на 14 лунни месеца, т.е. на 413 дни - това са 1 година, 1 месец и 18 дни. (Значи следващото ще настъпи на 10 Август 2014 година.)

При всяко от тях Луната е на различна разстояние от Земята - най-близко (под 356 400 км) тя е била на 14 януари 1930 г. и това ще се повтори чак на 1 януари 2257 г.

Наблюдавано в нощното небе, суперлунието трудно може да се отличи с невъоръжено око от останалите пълнолуния. То разкрива една Луна, която е с 13-14% по-голям диск и до 30% по-ярка.

Причината е, че в този момент движещият се по елиптична орбита спътник е най-близко - по-малко от 357 000 км, застава в определена линия спрямо Земята и Слънцето и е в пълнолуние.

Терминът Суперлуние изплува за първи път в публичното пространство преди две години, когато на 19 март 2011 година Луната отново беше едновременно в перигей и фаза на пълнолуние.

Учените са категорични, че ”суперлунието" няма да окаже каквото и да било здравословно, емоционално, психологично или политическо въздействие върху Земята.Ключови думи:


Версия за печат:
Днес ще наблюдаваме любопитното звездно явление ”Суперлуние”

Запазете във вашия компютър:
Днес ще наблюдаваме любопитното звездно явление ”Суперлуние”


Разгледано: 728 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Dnes shte nablyudavame lyubopitnoto zvezdno yavlenie ”Superlunie” или
- Днес ще наблюдаваме любопитното звездно явление ”Суперлуние”

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433451 посещения • Sitemap