Начало - Новини от Пловдив
Еньовден е днес - Начало
21.01.2018 | 02:57

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-06-24 11:47:14

Натиснете за увеличение
Еньовден е днес
Този празник се чества на 24 юни всяка година, когато църквата чества деня на Йоан Кръстител ...
Еньовден е днес
Този празник се чества на 24 юни всяка година, когато църквата чества деня на Йоан Кръстител ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Този празник се чества на 24 юни всяка година, когато църквата чества деня на Йоан Кръстител ...

Еньовден (Яневден, Иванден, Ивъндън, Иван бильобер, Драгийка) е стар български празник с езически корени и се чества на 24 юни всяка година.

На същата дата източно православната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител. Затова из нашите земи рождението на Йоан Кръстител е известно като Еньовден. Много често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

Предполага се, че коренът на празника у нас се крие в тракийската традиция.

Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. В народния календар той има важно място наред с Коледния и Великденски цикъл.

Вярва се, че на 24 юни слънцето за последно «лудува», а след това започва да умира и оттук насетне „св. Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима". Преди да поеме пътя си обаче, то спира да си почине и да се прости със света, който няма да види цяла година.

На Еньовден всички небесни светила «полудяват». В полунощ срещу празника небето се отваря - стават чудеса, но и черни магии. Сънищата са пророчески. Там, където има заровено имане, от мястото излиза син пламък. Звездите слизат на земята и се къпят в застиналите вълни на морето.

Всички тези природни явления въздействат на цветята и тревите, придават им целебна сила и омаен аромат, а водата придобива животворяща сила. Затова на Еньовден рано сутрин се берат билки, с които се лекуват всички болести.

Набраните билки трябва да са "77 и половина" — за всички болести и за "болестта без име".

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги по именно и ги оставят през нощта навън.

«Чер трън, еньовче, вратига и комуника, иглика и маточина, мента и коприва, маслодайна роза» се използват за лек през цялата година.

Билките се вият на венци и се разпределят на Св. Врач, отбелязван на 1 юли. Общо те са 77 и «половина» - от толкова се приготвя и Еньовденския венец (през който се преминава за здраве) или китка (по която на сутринта се гадае). «Половинката» е за една специална болест «без име», която само отбрани лечители знаят.

Точно преди изгрев цъфти приказното цвете разковниче. То притежава силата да отваря всичко заключено и да лекува неизлечими болести.

Докато с билките, набрани на Гергьовден, се церят животни, с еньовските се лекуват хора. С тях може да се гонят и зли духове. Прави се и бяла магия за любов и здраве. Възможно е да се завърти главата на някой момък с любовен талисман. Ревниви девойки извършват ритуал за раздяла на либето си от своя съперница.

Според народните вярвания на този ден "слънцето играе или трепти", когато изгрява. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към слънцето и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

В ранни зори небесното светило се обръща три пъти и започва вихрен танц. Сетне, уморено от играта, се къпе в реките и езерата. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Поверието гласи, че който зърне всички тези чудеса - ще бъде здрав през цялата година!

На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янин, Янина, Янита, Янета, Яниса, Янимир, Янимира, Янислав, Янислава, Янизар, Янизара, Янилин, Янилина, Янидин, Янидина, Яник, Янек, Янико, Яника, Яно, Яньо, Янчо, Енчо, Еньо, Иван, Ивана, Иванка, Йоан, Йоана, Даян, Даяна, Дилян, Диляна, Диян, Дияна и имена на билки.Ключови думи:


Версия за печат:
Еньовден е днес

Запазете във вашия компютър:
Еньовден е днес


Разгледано: 702 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Enyovden e dnes или
- Еньовден е днес

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433368 посещения • Sitemap