Начало - Новини от Пловдив
Евтиният мед на пазара със сигурност е менте - Начало
18.01.2018 | 19:51

Четвъртък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-06-25 10:33:22

Натиснете за увеличение
Евтиният мед на пазара със сигурност е менте
Към чистия мед добавят подсладители и други съставки, с които ни заблуждават ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Към чистия мед добавят подсладители и други съставки, с които ни заблуждават ...


Пазарът от години предлага малко истински мед и много ментета. Фалшивият претендира да бъде истински пчелен мед, но не е 100 процента чист. В търговската мрежа из цялата страна ще откриете продукти, които в една или друга степен съдържат пчелен мед, но този процент варира от 0 до 50 процента и те не са чист мед. Това се прави с една единствена цел - понижение на цената, тъй като добавянето на подсладители, които са около 4-5 пъти по-евтини от истинския пчелен мед, чувствително понижават крайната цена на такива продукти.

Ако човек няма опит и не е запознат с някои основни положения, много лесно може да бъде подведен. Следващите няколко съвета ще ви помогнат сами да подложите на тест и да проверите дали продуктът, който е пред вас в магазина или на кооперативния пазар е чист мед или един от многото имитиращи продукти.

Истинският пчелен мед е гъст продукт, а имитациите обикновено са с много по-рядка консистенция. Проверете с обръщане на буркана дали в меда въздушното мехурче се издига бавно нагоре или това става за секунда-две.

Проверете дали на етикета на продукта има надпис: 100 процента пчелен мед или друг подобен. Ако го има, това е в някаква степен гаранция за истински пчелен мед. Половината от търговците предлагащи пчелен мед на пазара са честни да напишат, ако това е истински пчелен продукт или не е.

Ако в съдържанието на продукта има изброени и други съставки освен натурален пчелен мед, макар и завоалирано, например неща от рода на: монозахариди, полизахариди, минерални вещества и т.н., бъдете сигурни, че това не е истински пчелен мед.

Ако в наименованието на продукта има само думата “мед” без пояснението “пчелен” или без “100 процента”, отново става дума за имитация на пчелен мед.

Всеки може да направи тестове за проверка на качествата на истинския мед с помощта на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е смесен с нишесте, а ако оцетът го разпени - в него е добавена креда. Но въпреки опитите в домашни условия само лабораторният анализ може прецизно да определи натуралния мед.

Заблуда е, че само кристализиралият мед е чист и истински. Кристализацията е естествен процес при меда и тя настъпва по различно време за различните видове пчелен мед. Този процес зависи от съотношението на фруктовата (плодовата) и гроздовата захар в меда които естествено, се съдържат в натуралния мед.

Мед с по-високо съдържание на фруктова захар, напр. акациевия естествено кристализира много по-бавно (след около 1 г.) от мед с по-високо съдържание на гроздова захар, напр. слънчогледовия, кориандровия и др. (които кристализират за около 1-2 месеца.)

За да добие обаче по-добър търговски вид и за да може да се разфасова в различни опаковки, пчелният мед се подлага на технологична преработка, под внимателен температурен контрол за да не се променят качествените му показатели и така той се предлага на крайните потребители в течно състояние. От друга страна обаче 95 процента от фалшивите видове мед в търговската мрежа са течни, тъй като добавените по-евтини подсладители също са течни и естествено те не могат да кристализират или поне не във вида, в който кристализира истинският пчелен мед.

Най-точният критерий за преценка дали един мед е истински, или не, е неговият лабораторен анализ. Затова - не купувайте от случайни източници, а само пчелен мед с известна търговска марка и доказан произход.

Дора ЦВЕТКОВА

Източник:
http://www.marica.bg

Ключови думи:


Версия за печат:
Евтиният мед на пазара със сигурност е менте

Запазете във вашия компютър:
Евтиният мед на пазара със сигурност е менте


Разгледано: 683 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Evtiniyat med na pazara sas sigurnost e mente или
- Евтиният мед на пазара със сигурност е менте

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433290 посещения • Sitemap