Начало - Новини от Пловдив
В Пловдивско зачестиха ухапванията от кърлежи - Начало
23.01.2018 | 23:55

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-06-25 10:38:07

Натиснете за увеличение
В Пловдивско зачестиха ухапванията от кърлежи
През миналата седмица има 14 ухапани от кърлежи, двама са болни от марсилска треска ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

През миналата седмица има 14 ухапани от кърлежи, двама са болни от марсилска треска ...


Това съобщи вчера ръководителката на отдел “Противоепидемичен контрол” в Регионалната здравна инспекция д-р Милена Коларова.

Предишната седмица ухапаните от кръвосмучещите са били 10, имало е и 3-ма с лаймска болест. При това посочената бройка е само на потърсилите лекар.

59-годишен мъж от хасковското село Стамболийски почина след ухапване от впит в шията му кърлеж. В края на май Георги Колев отишъл за риба на местния язовир и най-вероятно там кръвосмучещото се е впило в тялото му. Въпреки последвалото адекватно лечение в хасковската болница, мъжът е починал от Кримска хеморагична треска, обясниха от РЗИ-Хасково.

Подранилото лято навъди голяма популация на кърлежи в Пловдив. Пръскането против кърлежи на над 2700 декара тревни площи започна още в края на април, но кръвосмучещите продължават да се множат. Явно времето е благоприятно и затова тази година кърлежите се превръщат в ужасна напаст.

Другата напаст, която мори пловдивчани, са бълхите пренасяни от плъхове и бездомни котки около жилищните блокове. В града са регистрирани над 70 доброволци, които ловят уличните писани и ги носят за кастрация и обезпаразитяване.

Оплаквания за кърлежи и бълхи постъпват непрекъснато от всички райони в общинската дирекция “Екология”. Екипи на “Дезинфекционна станция” се отзовават на всички жалби, увери експертът от дирекцията Йорданка Даскалова.

Бригадите на “Градини и паркове” вече няколко пъти окосяват общинските терени. Частните обаче са задължение на собствениците, които трябва да се грижат за имотите си, но доста от поляните са буренясали. Гражданите трябва да избягват неподдържаните места, посъветва еколожката Даскалова. Риск от ухапване от кърлеж има при преминаването през всяка площ, обрасла с трева, храсталаци и буренища.

Югоизточна България, и в частност Хасковска област, е ендемичен район за Кримската хеморагична треска. Тя се пренася чрез ухапване от заразени с вируса на КХТ кърлежи.

Инфекциозните заболявания, предавани с кърлежи са Лаймска болест, Марсилска треска, Ку-треска и Кримска-конго хеморагична треска - все опасни болести с лоша прогноза за лечение.

КАК ДА СЕ ПАЗИМ?

Симптомите на ухапване от кърлеж са зачервяване, леко подуване, лека болка и сърбеж.

Ако откриете кърлеж по тялото си, а няма как да получите лекарска помощ, никога не се опитвайте да го отстраните с голи ръце - използвайте пинцети.

Почистете пинцетите със спирт или старателно ги измийте с вода и сапун. Захванете главата на кърлежа колкото се може по-близо до кожата. Направете го внимателно, като се стараете да не го смачкате, защото това може да инфектира мястото на ухапването.

Издърпайте постепенно кърлежа с пинцетите, перпендикулярно на повърхността на ухапването. Не се опитвайте да го въртите и извивате. Широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се разкъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване. Не се опитвайте да го горите, да го мажете с вазелин или друга мазнина, защото това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.

Пуснете кърлежа в бурканчето, смачкайте го с клечка или с пинцетите и го залейте със спирт. Затворете бурканчето с капачката и го занесете за изследване или го изхвърлете.

Не пускайте кърлежа в тоалетната, защото той лесно може да се измъкне от водата. Ако не разполагате с бурканче, загънете насекомото в парче плътна тъкан, напоена със спирт, смачкайте го внимателно, загънете го в найлонова торбичка, облепете го с тиксо и го изхвърлете.

Старателно измийте мястото на ухапването с топла вода и сапун, намажете го със спирт или йод. Измийте добре ръцете си със сапун и ги дезинфекцирайте със спирт или одеколон.

Непременно се свържете с личния си лекар и го информирайте за ухапването.

В продължение на 30 дни следете за локални прояви на мястото на ухапването - зачервяване, оток, болка, а така също и за общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.

Кърлежите живеят на места, обрасли с храсти и високи треви. Те могат да попаднат в дома ви чрез домашни животни, чрез връхни дрехи, с букет полски цветя, с горски плодове и гъби.

Заради това специалистите съветват да се избягва посещението на райони с гъста растителност и висока влажност. За почивка в природата използвайте утъпканите и лишени от буйна растителност места. Препоръчително е да се носи подходящо затворено облекло - добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на полазилите кърлежи. Използвайте репеленти за кожата и перметрин за дрехите.

Правете ежедневен оглед за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой върху тялото. Това е най-важният момент в профилактиката на кърлежопреносимите заболявания. Особено внимание трябва да се обръща на "предпочитаните" от кърлежите места - окосмената част на главата (особено при деца), корема, под мишниците, слабините, гънките зад коляното, под мамилите. Наложителен е и оглед на домашните кучета, както и редовното им третиране с противопаразитни средства.

Източник:
http://www.marica.bgКлючови думи:


Версия за печат:
В Пловдивско зачестиха ухапванията от кърлежи

Запазете във вашия компютър:
В Пловдивско зачестиха ухапванията от кърлежи


Разгледано: 859 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- V Plovdivsko zachestiha uhapvaniyata ot karlezhi или
- В Пловдивско зачестиха ухапванията от кърлежи

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433464 посещения • Sitemap