Начало - Новини от Пловдив
В Брюксел намират спасение българи от убийствената безработица у нас - Начало
21.01.2018 | 18:37

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-06-26 13:57:14

Натиснете за увеличение
В Брюксел намират спасение българи от убийствената безработица у нас
На снимката е Гранд Плас - в дясното крило на средната сграда Карл Маркс е писал манифеста ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

На снимката е Гранд Плас - в дясното крило на средната сграда Карл Маркс е писал манифеста ...


Освен евродепутати и служители в различни европейски институции, международни компании и стажанти, много други българи са се установили трайно в столицата на Белгия - Брюксел. Точна статистика за броя им няма, но по неофициални данни те са около 100 000 души. Заради голямата безработица в България те са потърсили спасение там. Нашенци вадят добри пари в столицата на бирата и шоколада Намерили са начин да си вадят хляба тук и са доволни.

Репортер се срещна с две българки в Брюксел в рамките на информационна визита, организирана за български журналисти от представителството на Европейската комисия в България. От 19 до 21 юни 14 представители на регионални медии посетиха и се запознаха на място с дейността и функциите на Европейския парламент, Европейската комисия и Комитета по регионите.

В деловата програма бяха включени презентации по различни теми, касаещи структурните фондове на ЕС, бюджета на ЕС и в частност Оперативни програми “Транспорт” и “Регионално развитие” в България, изнесени от наши и чуждестранни лектори, както и посещение на аудио-визуалния пресцентър и залата за пресконференции в Европейската комисия.

Групата журналисти от България бяха поканени на работен обяд, на който присъстваха г-жа Мариана Хрисчева, заместник-началник на кабинета на комисар Кристалина Георгиева, и пресаташето г-жа Ирина Новакова.

В сърцето на щабквартирата на европейските институции в Брюксел, на ул. “Rue Gray” 7, се намира български магазин “Балкани”. В него се предлагат само български хранителни млечни и месни продукти, консервирани храни, туршии, лютеници, варива, подправки и др., но срещу евро. Наемателката му Таня Станева е от гр. Левски и вече трета година посреща клиенти без почивен ден. Преди няколко години работех като счетоводител в здравнозастрахователна компания в България, но ме съкратиха. Детето ми дойде да учи тук, аз бях още безработна и преди 6 години го последвах. Много трудно успях да отворя в Брюксел този магазин. Като чужденци доста ни мотаха, но така е за всяко нещо в друга държава. Сега съм доволна, имам много клиенти не само сред българите в Брюксел, но и сред чужденците, които харесват най-много нашето сирене и кашкавал. Работя почти денонощно, нямам работно време, обясни Таня Станева. Тя подпомага месечния си бюджет и с майсторенето на торти. Дамата, която не пожела да застане пред обектив, заради уморения си външен вид от много работа, е усвоила класиката в сладкарството и буквално вае невероятни торти, за които имала нонстоп поръчки.

Друга българка, която живее и работи в Брюксел от 13 години, е Радка Иванова от Сливен. Тя е там с цялото си семейство, двете дъщери, зетьовете и внуците. В България за нас трудно се намира работа. Още повече човек като няма и образование, стана по-сложно. Затова тръгнах на гурбет. Установих се тук и след време постепенно изтеглих близките си. Почти всички работим и вадим добри пари. Аз специално, освен в Европейската комисия, чистя и в няколко офиса наблизо, където отделно ми плащат по 10 евро на час. Тези пари преди не съм ги и сънувала, призна Радка. Тя сподели също, че не си е ходила в България, откакто е пристигнала в Белгия, ама който искал да я види, бил добре дошъл в Брюксел. Тя с гордост се снима до паметника на Роберт Шуман (баща на Европейския съюз) пред Европейската комисия и забърза към едно от работните си места.


Българи в подкрепа на хората в бедност


От 18 до 20 юни в Брюксел се проведе ежегодната среща на хората, подкрепящи живеещите в бедност. Представители на 26 европейски страни, включително и от България, се бяха разположили в шатри до Европарламента. Българската делегация от 6 души се предвождаше от д-р Мария Желязкова, социолог от Института за изучаване на обществото и знанието към БАН и член на Европейската антибедност мрежа. Тук сме, защото искаме да има равнопоставеност, социална справедливост и качествени работни места за хората, които живеят в бедност и социално изключване, и се надяваме евродепутатите да ни чуят, обясни д-р Желязкова. По програма делегатите от 26 страни щяха да обсъждат с членовете на Европейския парламент нарастващите различия между наличните доходи от работа и благосъстояние и разходите за потребителската кошница от стоки и услуги, необходими за достоен живот.


Протестите


Голяма част от българите, които живеят и работят в Брюксел, протестират солидарно заедно със сънародниците си в България. Всеки ден десетки млади хора, работещи в различни европейски институции и частни международни компании в белгийската столица, се събират в 18 ч. пред Европейската комисия и пред Европарламента. Носят плакати с надписи “Мафия”, “Оставка”, “Брюксел е с Орлов мост” и др. и обсъждат политическата ситуация в България. Със същите плакати, скандирания “Оставка” и освирквания те посрещнаха на 20 юни вечерта премиера Пламен Орешарски пред българското представителство в Брюксел. Няма да се отказваме, ще протестираме всеки ден, докато правителството на Орешарски не подаде оставка. България има нужда от промяна, а българите - от по-добри условия на живот. Това обясни Марина Бракалова, която в момента работи към Програмата за развитие на селските райони в Брюксел.

Г-жа Бракалова бе сред основателите на хранителната банка в България, а до миналата година и неин изпълнителен директор.


Да си куче в Брюксел


В Брюксел скитащи по улиците бездомни кучета с чипове на ушите няма. За сметка на това има безброй бездомници, които се грижат за кучетата и за това получават помощи, които са до 1000 евро на месец. В Белгия има закон, по силата на който човек, отглеждащ бездомни кучета, има право на субсидии според броя на животните. Тъй като парите са предостатъчно за четириногите, с тях обикновено се издържа и бездомникът. В покрайнините на Брюксел в парка Волвендал даже има бар за кучета - Toutou Bar. Кучешкият бар е разположен в Павилиона на Людовик XVI - неголяма сграда в стил ампир, където преди е имало ресторант за хора. В Белгия се произвежда бира за кучета, наречена Kwispelbier (бира за опашати). За разлика от обикновената, кучешката бира не съдържа алкохол и не е газирана. Тя е сварена от хмел, като са добавени протеини, мазнини и целулоза и има вкус на пиле или на месо.


Чистота и с тонове отпадъци


Хората в Брюксел без мазета, в които иначе влиза камион и изнася отпадъците, изнасят тонове боклук всеки ден пред домовете си или пред заведенията. Те са вързани в еднакви найлонови опаковки и са сортирани по хартия, стъкло и пластмаса. Изумителен е фактът, че торбите могат да престоят от няколко часа до дни, докато мине боклукчийската кола, и в същото време остават непокътнати, а около тях грее от чистота. Подобна гледка в България е невъзможна, защото торбите или ще са разкъсани от клошари, или от котки и бездомни кучета.


Нощен живот


В Брюксел след 22 часа местно време, когато започва да се стъмнява, не може да се види белгиец по улиците, даже трудно се среща и полицай. За сметка на това многолюдието от различни националности е будно до сутринта. В столицата на бирата и шоколада кипи бурен нощен живот. Стотиците бирарии и пъбове са препълнени с клиенти от всички краища на света, включително и с много българи. Режимът с цигарите и там е затегнат.

Мария ПЕТРОВА

Източник:
http://www.marica.bg

Ключови думи:


Версия за печат:
В Брюксел намират спасение българи от убийствената безработица у нас

Запазете във вашия компютър:
В Брюксел намират спасение българи от убийствената безработица у нас


Разгледано: 724 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- V Bryuksel namirat spasenie balgari ot ubiystvenata bezrabotica u nas или
- В Брюксел намират спасение българи от убийствената безработица у нас

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433396 посещения • Sitemap