Начало - Новини от Пловдив
Къс от железен метеорит намери пловдивчанин - Начало
21.01.2018 | 12:30

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-07-07 09:47:14

Натиснете за увеличение
Къс от железен метеорит намери пловдивчанин
Теодор Карамфилов твърди, че находката е единствена в България, лови я магнит, но не ръждясва ...
Къс от железен метеорит намери пловдивчанин
Теодор Карамфилов твърди, че находката е единствена в България, лови я магнит, но не ръждясва ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Теодор Карамфилов твърди, че находката е единствена в България, лови я магнит, но не ръждясва ...


Странна находка намира пловдивчанинът Тодор Карамфилов при една от разходките си в планината в търсене на полускъпоценни камъни. Парчето метал е със съдържание на никел, лови го магнит, но не ръждясва. Не е ясно откъде е дошло, но притежава всички характеристики на железен метеорит.

Според няколко учени минералози, включително доц. Цинцов от Института по минералогия и кристалография към БАН, с 99 процента сигурност е точно такова. Проблемът е, че в България няма специалист, който категорично да го идентифицира като желязо с извънземен произход. Досега в страната ни не са и регистрирани подобни метеорити. Намирани са единствено каменни.

„Взех го, защото ми изглеждаше много тежко. За обема си е тежко. Често се намират такива парчета и в последствие се оказва, че са шлака. Но там магнитът не действа. Няма и никел. А тук, вътре, има. Няма как да направиш сплав от желязо и никел. Много фактори казват, че това е метеорит”, обяснява Тодор.

Специалистите го съветват да го прати за анализ в Русия, но не се е заел сериозно с това. „Има и друг вариант. Характерното за такъв метеорит е, че като го отрежеш и му полираш повърхността и след това го намокриш, отгоре става като паяжина. Но не искам да го режа, защото ако наистина е железен метеорит, е много ценен. Камък. Балкан голям, камъни много”, смее се мъжът.

Тодор притежава огромна колекция от полускъпоценни камъни, основно ясписи и ахати, които е събрал сам из България. Казва, че има половин кубик, но половината от тях са за изхвърляне.

„Чета в разни статии - този камък това лекувал, онзи - друго. Специално на това не вярвам. Лекуването може да дойде от там, като отидеш да си ги събереш в балкана, вземи си децата, приятелите, жената, направете си една хубава разходка, един купон. Ей ти го лекуването. Единственото, което може би е вярно, е за клиноптилолита, така наречения зеолит, който напоследък и по аптеките го продават. Намира се в кариерата в Бели пласт. Представлява зелено камъче на дупчици, много леко, филтър. Пречиства водата. Чел съм, че навремето, когато Чернобил е гръмнал, руснаците от тук са взели зеолит и са засипали всичко с него. Тоест, обира радиацията. Факт е, че в околността, където има зеолит, няма раково болни. Хората си живеят до 90-100 години”, обяснява колекционерът. Всъщност, той не се възприема като колекционер, защото за това, по думите му, трябва да си богат. Предпочита да се нарича просто събирач на камъни.

Интересът към тях се появил преди две години благодарение на големия му син, 12-годишния Георги. Момчето започнало да събира поредицата от списанието „Съкровища на земята”, във всеки брой на което имало описание на минералите с едно минералче подарък. „Един ден му казах: Тате, дай да идем да съберем камъни. И той тръгна. Отидохме в Момчилград с мой приятел, който събира камъни. Показа ни как изглеждат в естествен вид. Отидохме веднъж, отидохме втори път. На детето му стана малко скучно, на тати му стана интересно”, смее се Тодор. И понеже от 7-8 години се занимава с камъни, прави надписи върху надгробни плочи, решил, че ще може да обработва и минералите. „Мислех, че онова камък и това камък, ония ги обработвам и тия ще ги обработвам. Да, ама не. Нищо общо няма. И така накупих една камара книги, запознах се с доста специалисти в тази област. В Пловдив има двама-трима, които от доста години с това се издържат - събират камъни, обработват ги и ги продават. Пазарът, като навсякъде, е смачкан. И аз имах някаква идея да продавам, но така или иначе се отказах. Просто безсмислена история. Обработката е бавна, всичко става ръчно”, връща лентата Карамфилов.

Майсторът дори си прави машини сам, защото оригиналните са на цена от 5 хиляди евро. И започва да обработва камъните. Сега е толкова навътре в нещата, че е в състояние да каже къде точно в България е намерен камъкът, само като го види. Твърди, че всеки камък е ценен. „Много е грешна представата, че, видите ли, само диамантите и рубините се продават на карат. Има и ахати, които се продават на карат. Примерно съм виждал ахат за 1-2 евро карата. Намериш ли хубав камък, той е ценен. Едва ли струва много пари, но като колекционерска стойност може да бъде много ценен”, разказва мъжът.

Полускъпоценният ахат „Орфей” е уникат, който се среща само в България. Изключително красив, зелен отвън, с жълта кора вътре и прозрачна сърцевина. В интернет могат да се прочетат всякакви легенди за него. Въпреки това къс с размери 5 на 3 сантиметра струва едва около 30 лева. Нановица край светилището на Орфей „Татул” пък е познато в международните сайтове като селото със сагинитови ахати. Тодор казва, че за много камъни в света никой не знае, че са намерени в България, защото са изнесени нелегално. Реално, ако тръгнеш да изнасяш законно минерал от страната, процедурата е толкова дълга и сложна, че ще се откажеш, обяснява колекционерът. Иначе законова пречка да бъдат събирани няма. Всяка община е определила такса за това. В Община Маджарово например сумата за година е 30 лева.

„В България има много минерали. Има турмалини, има малахит, планински кристали. Намирани са много хубави рубини и аквамарини, които са скъпи. Но аз лично не съм намирал, не съм и виждал такъв камък, намерен в България. Виждал съм по книгите. Ониксовите ахати също са ценни, но вече по повърхността са обрани. Хората си мислят, че като е полускъпоценен камък, е много скъп. Няма такова нещо. Тези камъни се продават на килограм за 40-50 лева”, споделя мъжът. Той разказва, че в света находищата на добрите образци ахати са в радиус от няколко километра, в които излиза само този вид камък. В България не е така. Тук през 500 метра се срещат камъни с различен генезис и съответно никой няма интерес да копае, защото не знае какво ще излезе отдолу. А и не се отделят средства за проучвания.

От камъните могат да се изкарат пари, но колкото една средна заплата, признава пловдивчанинът. Проблемът е, че е несигурна работа. Освен това, както и при всички останали стоки, китайските евтини ахати навлизат на родния пазар и подбиват цената. Така че масово в момента обработено парче върви по 4-5 лева. „Хубавото е, че просто няма човек, който да харесва камъни и да е лош по характер. Просто няма такъв. Красиви са. Но да си вадиш хляба с тях, не става”, категоричен е Тодор. Той е привлечен предимно от ахата, защото преди да го отрежеш, не знаеш какво ще излезе отвътре. На пръв поглед отвън е обикновено паве. „Затова го събирам. А иначе една колекция каквато и да е, колкото и да е хубав камъкът, като го гледаш известно време, той ти омръзва”, споделя Карамфилов.

Добринка ДИМОВА

Снимки: Евгени Цветков

Източник:
http://www.marica.bgКлючови думи:


Версия за печат:
Къс от железен метеорит намери пловдивчанин

Запазете във вашия компютър:
Къс от железен метеорит намери пловдивчанин


Разгледано: 1219 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Kas ot zhelezen meteorit nameri plovdivchanin или
- Къс от железен метеорит намери пловдивчанин

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433387 посещения • Sitemap