Начало - Новини от Пловдив
ВиК разгневи жителите на Храбрино заради калната питейна вода - Начало
21.01.2018 | 18:40

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-07-08 10:11:18

Натиснете за увеличение
ВиК разгневи жителите на Храбрино заради калната питейна вода
“Няма да плащаме на ВиК”- заявиха жителите на родопското село ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

“Няма да плащаме на ВиК”- заявиха жителите на родопското село ...


Да спрат да плащат водата си, се заканиха жители на Храбрино.

“От чешмите тече мръсна вода, тръбите се задръстват от кал, пералните, бойлерите, съдомиялните и тоалетните казанчета се затлачват и се развалят. Няма да плащаме повече на ВиК”.

Това заявиха жители на родопското село на среща с представители на община “Родопи” и ВиК, която се проведе в петък вечерта.

Хората са разгневени, че никой не обръща внимание на проблема, който съществува вече 20 години. Тук водохващането е от реката, а филтрирането на водата става чрез дренаж, което рязко влошава качеството й дори след най-малкия дъжд.

Жителите връчиха на представители на ВиК подписка от 315 души, с която настояват да бъдат включени към подстанцията в Храбрино, която подава вода за Коматево и двете вилни зони на селото. Те твърдят, че водопроводът в селото е от 1891 година.


В подписката, която изпращат до областния управител, директора на ВиК и кмета на община “Родопи”, се посочва, че търпимостта на хората вече е изчерпана.“

Смятаме че в селото ни ще кипне епидемия и зараза, тъй като реално в чешмите тече водата, която тече и в река Дедевска. Остро апелираме институциите за свикване на спешна аварийна комисия от професионалисти и граждани , която да се реши проблема. В противен случай ще сезираме прокуратурата и ще изразим своето гражданско неподчинение, като спрем да плащаме такса за чиста питейна вода”, пише в подписката.

Там се посочва, че през 2011 година отново е имало бурни протести, в резултат на които е поставено съоръжение - инсталация. “След неговото пускане се влошава още повече качеството на питейната вода. При дъждове и снеготопене филтърът не пречиства, а пропуска мръсната вода”, пише в подписката.

Протестът на хората е основателен и напълно ги разбирам. Проблемът е дългогодишен. На срещата ВиК отнесе много критика и недоволство на хората, които бяха повече от 100 души, разказа инж. Росица Влахова, гл. експерт ВиК в общината. Тя обясни, че преди седмица получила папка с проект на ВиК за регулиране на водоподаването в Храбрино с количествена сметка, от която става ясно, че реализирането на проекта ще струва 217 хил. лв., като 74 хил. лв. е участие на ВиК срещу 143 хил.лв. на общината. В средата на годината е почти невъзможно да се осигурят тези средства, а и това става само след гласуване на Общинския съвет, припомни инж. Влахова. Тя обясни, че общината има спечелен проект за близо 6 млн.лв. за рехабилитацията на водопроводната мрежа на селата Храбрино, Бойково и Оризаре. Той е изготвен от фирма на ВиК и защитен от общината.

Инж. Влахова обаче и кметът на “Родопи” инж. Пламен Спасов недоумяват защо, след като водното дружество знае за дългогодишния проблем в Храбрино, не е заложило в проекта и неговото решение с изграждането на нужния напор от 1,5 км, а сега отделно трябва да се мисли и търсят средства.

Срещата в Храбрино приключила с отворен край. Предстои среща на кмета на “Родопи” с новия директор на ВиК, за да се търси решение на проблема.

Трябва да има добра воля, а не да се слага общината до стената, коментира инж. Влахова. Тя допълни, че единият от вариантите е ВиК да изгради нужното съоръжение със свои средства.

Не може ВиК като експлоатационно дружество да събира такси, а ние да инвестираме в съоръжения и след това да й ги предаваме във владение, каза Спасов.


Галина ГЕОРГИЕВА, Гергана ВАСИЛЕВА

Източник:
http://www.marica.bgКлючови думи:


Версия за печат:
ВиК разгневи жителите на Храбрино заради калната питейна вода

Запазете във вашия компютър:
ВиК разгневи жителите на Храбрино заради калната питейна вода


Разгледано: 914 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Регионални
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- ViK razgnevi zhitelite na Hrabrino zaradi kalnata piteyna voda или
- ВиК разгневи жителите на Храбрино заради калната питейна вода

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433396 посещения • Sitemap