Начало - Новини от Пловдив
Уникални находки отпреди 2000 г. откриха в Памуклията - Начало
21.01.2018 | 12:38

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-07-16 13:22:44

Натиснете за увеличение
Уникални находки отпреди 2000 г. откриха в Памуклията
Хълмът е на около 2.5 км от село Брестовица и ежедневно изненадва с тайните си ...
Уникални находки отпреди 2000 г. откриха в Памуклията
Хълмът е на около 2.5 км от село Брестовица и ежедневно изненадва с тайните си ...
Уникални находки отпреди 2000 г. откриха в Памуклията
Хълмът е на около 2.5 км от село Брестовица и ежедневно изненадва с тайните си ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Хълмът е на около 2.5 км от село Брестовица и ежедневно изненадва с тайните си ...


Най-голямата и най-богатата могила в Пловдивска област Памуклията крие уникални находки отпреди 2000 г. -
изключителна рядкост за науката. Хълмът е на около 2.5 км от село Брестовица. И ежедневно разкрива тайните си пред археолозите под ръководството на д-р Костадин Кисьов. Богатствата - сензационни находки от римската епоха, изскачат буквално всеки ден и се очертава обектът да стане хит за археологическия сезон.

Могилата Памук, или Памуклията, както я наричат местните, е висока 13 метра, в основата си е с диаметър 70 метра. Разкопава я екип на Пловдивския Археологически музей. Работата на експедицията се финансира от община Пловдив.
Почти месец вече вървят разкопки, които специалистите наричат спасителни, защото обектът многократно е нападан от иманяри. Последните набези са били миналото лято, когато са прокопали тунел - 14 метра в дълбочина навътре в могилата, и цял метър широк. Проникнали са от северната периферия, но не са достигнали до основата на могилата. Спуснали са и три геоложки сонди, но за щастие не са успели да стигнат до гробните съоръжения навътре и затова те не са разрушени. Полицията тогава направи доста хайки в района и вероятно присъствието на униформените е объркало плановете на нашествениците, коментират специалистите.

Благодарение на това днес археолозите се радват на златен урожай. До този момент са разкрити три гроба като част от уникален фамилен некропол от първите векове.

За първи път по нашите земи те откриват такова погребение на високопоставен тракийски войн, извършено в мраморна урна, захлупена с капак. Тя е с огромни размери - повече от метър височина, диаметър около 50 см. Монументалният съд е от мрамор, с две големи дръжки, върху които са оформени релефи. В декорацията се очертават растителни орнаменти - дървета във вид на ветрила, корони, украсени като палмети. Такава урна, която пази праха на изгорен мъртвец отпреди 20 века, не е откривана досега. Като гробно съоръжение от този период е уникална, става дума за погребение на войн от високата йерархия, допълва директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов.

В урната заедно с костите са положени лични вещи на кремирания, два стъклени съда - балсамарии - за помада и благовонни масла, бронзова лампа - светилница с восък.

Погребението се датира изключително точно благодарение на монетата, намерена вътре. Това е илюстрация на т.нар. “Харонов обол” - обред, при който под езика на погребвания поставяли монета, с която той да си плати на лодкаря да го преведе през подземната река Стикс в отвъдния свят.

Около урната в идеален кръг пък са подредени другите гробни дарове, които са неразделна част от тракийските ритуални преселения на покойника. Сред тях се отличава бронзов съд - леген за хигиенни нужди, множество глинени съдове.

Изключително ценен предмет в тази колекция е бронзовият шлем. Това е уникална находка, каквато не е откривана досега. Представлява истински шлем с формата на човешка глава с изображение на релефна коса. Цялата предна част представлява фриз, украсен с фигури от митологични сцени. Има два набузника, също богато декорирани с релефни фигури, свързани с древните митове и вярвания.

Подобни военни шлемове са характерни за периода I век преди Христа до I век след Христа, т.е. периода на ранната Римска култура, пояснява археологът Кисьов. И уточнява, че в науката са описани няколко такива римски погребения във Франция, Германия и Рим. За първи път се открива в България.
Нещо повече - шлемът е параден, участвал е в битки. Най-вероятно е носен от военачалник на кохорта или легион, коментира Кисьов.

Неговият екип от археолози, студенти - доброволци и стажанти, е разкрил едва три гроба от целия комплекс. Със сигурност очаква още много находки, които ще докажат връзката с с тракийския владетел Риметалк II, който е управлявал Филипопол през I век след Христа като съюзник на Рим.

Има намерени доста железни мечове и копия, стъклени съдове и глинени купи, в които вероятно са бъркали пудра от алабастра и благовонни масла. Бронзовите сервизи са украсени с митологични фигури. Има златен пръстен, накити от сребро и бронз.

В питоса - голяма делва, археолозите пък са намерили запазена тъкан - плат на около 2000 г. Лен, коноп - какъв е материалът на древната бохча, който не е изгнил толкова векове, ще кажат специалистите. Открили са и парче дърво, което е дадено за химически анализ за установяване на вида дървесен материал.

На база на тези ценни находки специалистите очакват да изскочи цяло фамилно гробище от най-ранния период на Римската експанзия на Балканския полуостров. Това са т. нар. тъмни векове за археологическата наука, защото почти няма информация за живота тогава. Затова и могилата Памуклията се очертава да стане обект, който ще има изключителен научен принос. Работата на могилата продължава, докато се проучи цялата. Екипът работи при засилена охрана, която е на обекта денонощно.

Всички открити находки са собственост на Археологическия музей в Пловдив, заведени са в инвентарните книги. Те вече са в ателиетата за реставрация на Музея и на Централната лаборатория на консервация към Националния исторически музей.

Урната е много тежка и преместването й от могилата в музея ще изисква специална транспортна техника - кран с въжета, а преди това - доста документална обработка и снимки.

Догодина ще ги покажем в цялостна изложба, обещава Кисьов. Шлемът е доста корозирал от солите в карбонатната пръст в могилата, но това не е проблем да се реставрира, казва в заключение Кисьов.ТРЪПКАТА Е ПО-СИЛНА ОТ СТРАХОВЕТЕ! -
Костадин КИСЬОВ, ръководител на разкопките в Памук могила

- Спите ли спокойно?

- Разкопаваме могила и гробище в нея - най-голямото археологическо откритие досега, свързано с ранната Римска култура. Вълнението е голямо - погребение на войн от високопоставената аристокрация на Древен Филипопол. За мен това е второто голямо откритие след комплекса край Чернозем.


- Опишете тръпката?

- Ценността не е в това, че ти си го открил, а защото се обогатява историята, създава се принос за този ранен период, реконструира се знанието. Могилата Памук ще бъде недвусмислено доказателство за връзката на тази могила с Филипопол. Има още пет такива, но за съжаление те са изтърбушени.


- Не се ли страхувате? Тези находки са обвити в магическа тайнственост, пипате тъкан на 2000 г., няма ли опасност от бактериална зараза?

- 370 могили съм разкрил. Тръпката е по-силна от всички страхове. Всъщност разкритията са процес - ние откриваме фрагментите, колегите след нас ги почистват, сглобяват, реставрират, и така заедно дописваме историята.


- Как попаднахте на тази могила, откъде знаехте, че има богатства в нея?

- Археологическият музей отговаря за регистъра на всички обекти в землището. Те са със специални регистрационни паспорти, в които е описано какво има. Т.е. могилата Памук съществува, описана е, че съществува още през миналия век и че представлява част от голям могилен некропол. Но нищо повече, защото никой не знае какво има в нея. От 5 г. търся финансиране. Едва миналата година кметът Иван Тотев и Общинският съвет се вслушаха в предложението ми и го финансираха. С техника помага и кметството в Брестовица.


- Колко пари струват разкопките?

- 50 000 лева от бюджета на Пловдив. Може да стигнат, може и да не стигнат. Не зная какво ще разкрием още. Все още сме в началния етап на разкопките.

Евелина ЗДРАВКОВА


Източник:
http://www.marica.bg

На снимките:
1. Могилата Памук до Брестовица
2. Бронзовият шлем на войн от високопоставената аристокрация на Филипопол
3. Уникална урна с капак


Ключови думи:


Версия за печат:
Уникални находки отпреди 2000 г. откриха в Памуклията

Запазете във вашия компютър:
Уникални находки отпреди 2000 г. откриха в Памуклията


Разгледано: 1212 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Unikalni nahodki otpredi 2000 g. otkriha v Pamukliyata или
- Уникални находки отпреди 2000 г. откриха в Памуклията

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433387 посещения • Sitemap