Начало - Новини от Пловдив
По-голям и вездесъщ монопол от ЕРП-тата е Лукойл - Начало
23.01.2018 | 15:34

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-07-18 13:28:11

Натиснете за увеличение
По-голям и вездесъщ монопол от ЕРП-тата е Лукойл
Св. Гледачев: България трябва да е с най-евтини горива, за да не изостава, а да догонва Европа ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Св. Гледачев: България трябва да е с най-евтини горива, за да не изостава, а да догонва Европа ...


Не сте забравили февруарските събития, нали?
За какво бяха те? За сметките на тока и борба с монополите.

Но само ЕРП-тата ли са монополи?

Има един по-голям и вездесъщ монопол и това е Лукойл.

ГОРИВАТА СА МНОГО ПО-ВАЖНИ И ПО СТРАШНИ КАТО МОНОПОЛ!

Ако затворим АЕЦ Козлодуй, (той и сега си работи с един реактор) ще стане ли криза? Ще спре ли токът? Не! Има свръх производство на ток.

Но ако спре Лукойл? Спира държавата. Тогава кой е държавата?

Лукойл е дори по-голям от България!

Във всяко отношение. Лукойл е на 18-о място в света сред петролните фирми, а номер 1 по производство на петрол като държава вече е Русия! Та Лукойл е гигант.

Но трябва ли гигантите да спазват законите? Това питаме днес!!!

Заради избори, празници и СРС-та заглъхна един скандал: Златев-Танов. Той отшумя, нищо не се промени, освен това, че следващото правителство ще уволни Танов. Защото е най-лесното. Най-безболезненото. Винаги е по-лесно да смачкаш един човек, отколкото да промениш системата, генерираща много пари и корупция.

Зародишът на сегашния скандал се крие в миналото. Преди правителството на Бойко Борисов имаше много контрабанда на горива. Хиляди дребни бензиностанции печелеха, защото се снабдяваха с контрабандно гориво. Най-често от Гърция влизаха цистерни, които не си плащаха акциза и ДДС-о. А това през годините прави 45-55% от цената. Когато редовните бензиностанции печелеха стотинки на литър, други печелеха половината цена. Сами сметнете. Прие се закон, който задължава базите да имат нивомери и да са свързани в реално време с Министерството на финансите. Този закон беше лобистки и облагодетелствуваше Лукойл. Спомнете си какви протести имаше на дребните играчи. Че убиват бранша, че ще има безработица, че ще затворят и т.н. Над 30% от горивата в България бяха контрабандни. Това спря. Ама не съвсем. Спря дребната контрабанда с цистерни, но се заговори за едрата контрабанда с кораби. Много е писано по този въпрос - потърсете в интернет. Защото и съмнения, и очевидци, и обществена тайна за това има, но доказан проблем няма. Защо ли? Всяка контрабанда е лоша, но ако ще има, то по-добре да е малката, за да печелят хората, а не голямата, за да печелят монополите.

Виждате ли как един закон с добри намерения не води до добри резултати. А такива се готвят или се опитват да се приемат много. И щом е редовно правителството, ще почнат да ги приемат. Протестиращите най-добре го разбират.

Танов веднъж отне лиценза на Лукойл, защото няма уреди за измерване. Съдът се намеси и замаза нещата. Втори път сега Танов взе лиценза, пак съдът го спря и се стигна дотам Танов и агенция Митници да ТЪРСЯТ ПОМОЩ И да СЕ МОЛЯТ НА НАРОДА ДА ПОМОГНЕ В БОРБАТА С МОНОПОЛА. И народът го прави с протестите. Но ...

Кой е по-голям от държавата?

Лукойл!

А това касае вече всички ни.

В цената на всяка стока има средно 17-19% горива. Ако паднат цените, ще се живее по-евтино и фирмите ни ще са по-конкурентоспособни. Ще има повече работни места. Замислете се, нали това искаме всички? Хляб и работа! Всички вече разбрахме колко и как печелят ЕРП-ата, а колко и как печели Лукойл?

Лукойл има най-голямо индустриално оскъпяване в Европа - 0.242 евро на литър. Значи произвежда най-скъпо в страна с най-евтина работна ръка. В Швеция работната заплата е 8 пъти по-висока, а цената за производство на литър - по-ниска. В България 5% са разходите за производство, а за маркетинг и реклама 11%. Това реално ли е? Реално ли е Лукойл България да е на загуба последните четири, вече пета година, а компанията майка да отчита ръст на печалбата 32% и на оборота - 30%. Значи ли това, че управлението на Лукойл България е некадърно? Или Нефтохим е в голяма криза? Как така същевременно износът на горива се увеличава от фирмата, а официално се заявява, че дизелът се продава с 1 стотинка загуба?

Много са въпросите - отговор няма. Нека всеки сам да нареди пъзела и сам да си отговори. Ето как всичко е ясно, а НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ! Законът е като рибарската мрежа ­ хваща средните, дребните преминават, а едрите късат мрежата.

Ако така върви, няма кой да пълни бюджета, а това значи край на държавата или по-голяма бедност за пенсионерите, безработните, дребните. Проблемът е наш, на давещите се. За монополите ­ печалбите. Конкретният проблем Танов-Лукойл беше, че минимум 5 милиона лева са минали неотчетени, т.е. безакцизно (2.5 милиона чиста печалба) и са отишли в една малка партия за изборите. Че има поне 4 “байпаса”, заобикалящи уредите. Уволниха директора на митницата Бургас и митничарите, извършили проверката и “доказали”, че няма нарушение. Това пък показва, че всеки може да се купи или сплаши.

Монополът не се бори със субективен фактор, а с реални правила и закони, неограничаващи конкуренцията. Конкуренцията е враг на монопола. Само тя може да го пребори. Никакви комисии и органи не могат да се справят с монопола, защото в тях са назначени просто още хора на заплата, които не вършат нищо друго, освен да мислят как да изкарат някой и друг лев.

ВРЕМЕ Е БЪЛГАРИЯ ДА ВЪСТАНЕ СРЕЩУ ВСИЧКИ МОНОПОЛИ.

А те са още много.

Но най-големият е МОНОПОЛЪТ НА ГОРИВАТА - Лукойл.

Всяка година ставаме все по-зависими от Русия, газа и горивата. 2012 година спрямо 2011 г. сме внесли горива до 4.8 милиарда евро, с 1.3 милиарда евро повече. Така и при бай Тошо не сме били зависими, защото тогава имаше бартер и изнасяхме домати, ябълки и други, които сега внасяме. Замислете се!

И накрая Лукойл именно за празниците ни вдигна горивата. Мислите, че е случайно? Че се е вдигнала цената на петрола? Не! Това си е практика!

Вижте какво се случва в САЩ, където Лукойл има верига бензиностанции. В щатите Ню Джърси и Пенсилвания над 50 собственици на бензиностанции се вдигат на протест, защото Лукойл им вдига цените точно преди отпуските. Защото точно преди по-високото потребление идват и по-високите цени! Акцията бе организирана от Автомобилна и горивна асоциация на Ню Джърси. Нейният говорител Сал Рисалвато съобщи на пресконференция, че целта е да се покажат на потребителите трудностите, с които се сблъскват собствениците на бензиностанции с марката на Лукойл. Според Рисалвато петролната компания принуждава собствениците на бензиностанции, които работят с нея по франчайзингови договори, да купуват горивото на по-високи цени, отколкото съседните бензиностанции на други марки. Той добави, че понякога цените на едро на Лукойл са по-високи от цените на дребно на конкуренцията.

ТОВА Е АНТИПАЗАРНО! И при това се случва в САЩ. Американците не могат да се преборят с тези явления, та ние ли!

А ако народът на България се обедини? Дано! Но ... какво се случва сега у нас?

Обещаха ни, че ще намалят тока с до 5 %. Изпълниха ли го? Ще го направят ли? Енергийните експерти казват, че това ще е лошо за България, защото после или ще трябва да се увеличава токът, или да се плати от по-високата цена за бизнеса, или да фалира системата. Това е така, защото ЕНЕРГИЙНИТЕ ОЛИГАРСИ НЯМА ДА СИ ПРОМЕНЯТ ЦЕНАТА! Те няма да загубят. Няма да намалят печалбата си.

И в тази суматоха не забелязваме горивния монополист на пазара, не забелязваме “Лукойл”.

Докато токът ни е най-евтин по абсолютна стойност, то горивата не са. И ток плаща всеки, но и гориво, пряко или косвено плащаме всички чрез цените на стоките. Хляб и кисело мляко да купувате, то от 17 % до 30 % от тях са за горива, а за някои стоки и повече.

Значи правителството може да намери резерв за намаляване на най-евтината цена, на тока, а за по-скъпата не може!

Така ли? Защо пък да не може? Ами защото ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ИСКА, а даже и не търси. Даже и НЕ СМЕЕ ДА СИ ГО И ПОМИСЛИ!

Какво е положението на този пазар.

Бензинът е по-евтин само в три страни в ЕС

- в Румъния, Естония и Полша, а преди месец бяха пет. Т.е. имаме някакъв прогрес. В Естония е 0.07 евро по-евтин, почти 14 стотинки, като събират повече мита, такси и акцизи на литър бензин, 42.3 евро цента, а в България е 36.3 евро цента. Как го правят това? Да не са магьосници? Хем повече акцизи им взема държавата, хем по-евтино карат колите си. Браво!

Но пък с дизела е още по-интересно. Осем страни от 28 карат с по-ниски цени - Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния, но и Испания, Австрия и Люксембург. Последната е най-богатата страна в Европа по доходи и БВП на глава от населението, &57 532, а за България $7202. Работните заплати са 10-15 пъти по-високи, а дизелът и е с 24.2 стотинки на литър по-евтин и е най-евтиният в целия ЕС, 2.36 лева. С една средна работна заплата в Люксембург купуват 2300 литра гориво, а в България - 213 литра. Хем богати, хем им евтино. Те къпят ли се с гориво?

Нещата почват малко по малко да се изясняват, когато съпоставим производствената надбавка на литър нафта в Естония - 14.3 евро цента, и България, която е 29.3 евро цента. 105 % по-скъпо произвеждаме у нас. Заплатите ли са ни високи, или произвеждаме по метод от каменната ера? България е най-бедна по доходи в ЕС. Едва 46 % от средното за Европа. А Австрия, Испания, Люксембург, страни не от новите и със стара демокрация, имат по-евтини горива.

Всеки българин знае, че проблемът е в МОНОПОЛА на Лукойл.

Лукойл може и си прави каквото иска, при което и да е правителство. Лукойл от политика не се влияе. Политиците се влияят от него. Валентин Златев не ходи при тях.

Политиците се молят да ги приеме!

А монополът на Лукойл влияе повече на българската икономика отколкото тока. Евтините горива водят до намаляване на себестойността, а оттам - или падане на цените, или увеличаване на печалбите. Което води до нови инвестиции, нови работни места, до подем на икономиката.

Е, АКО ПРОВИТЕЛСТВОТО ИСКА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗВИВА,МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ ЛЕСНО, САМО С ЕДИН ЗАКОН. Също като при лекарствата, да признава толкова разходи за производство, колкото е средният разход на 7 страни в Европа с най-ниски цени. Нищо лично! Щом другите могат да произвеждат евтино, то и ние можем, и като не взимаме някоя страна, която е изключение, а средна добавъчна стойност от група страни. Още повече, че такъв прецедент вече има. С лекарствата.

Това веднага ще доведе до 8 % спад на цените на горивата, а ефектът за населението и бизнеса ще е около 2 %. Колко фирми няма да фалират само заради това.

Само 2 % ще се преразпределят от Лукойл в българската икономика И ТЯ ЩЕ ЗАРАБОТИ!.

Средно един потребител зарежда около 180 лева на месец. Сметката му може да падне с 14.5 лева. Може, ама няма.

Допълнителен е мултипликационният ефект върху икономиката.

Защо никой още не е посмял да хвърли сянка дори върху икономическите интереси на Лукойл? Учудващото е, че всички ще са на печалба, защото дори Лукойл ще увеличи и производството, и продажбите и печалбата, но не го прави.

ЗАЩО???

Защото има за цел не български, а руски интереси!

А руските интереси не гледат само българския пазар, те оперират в Европа и в света.

В съседна Румъния руснаците продават по-евтино. Средно с 4 стотинки. България е само частица, и то неважна, от пазара им. Нашите интереси не ги вълнуват. ДО ТОГАВА, ДОКАТО НИЕ, БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЗЕМЕМ СЪДБАТА В СОБСТВЕНИТЕ СИ РЪЦЕ!

Иначе монополът се увеличава, защото Газпром пуска 70 бензиностанции тази година.

Зависимостта ни от Русия нараства, като изгонва западните вериги от България. Те вече искат да напуснат, а някои даже го направиха.

Естония е пример за излизане от кризата. Там горивата са с ниски цени.

БЪЛГАРИЯ, като най-бедна страна, ТРЯБВА ДА Е С НАЙ-ЕВТИНИ ГОРИВА И ЕНЕРГИЯ, ЗА ДА НЕ ИЗОСТАВА И ДА ДОГОНВА Европа. А то какво става? За първите 3 месеца на годината само 24 държави са увеличили цената на бензина. Най-висока е цената в Кипър, България и Франция.

Проблемът може да се реши лесно, но ТРЯБВАТ ДЪРЖАВНИЦИ И ВОЛЯ ДА СЕ ОТСТОЯВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ... България ще застане зад такива хора, но тях засега ги няма!

Те ще се появят тогава, когато правиш политика за успешна България за бъдещите поколения, а не да живееш сега, веднага и за своя джоб, като обслужваш чужди интереси. Когато разбереш, че не е достатъчно ти да живееш добре, а и хората около теб да са с добра перспектива.

Когато България почне да просперира - и ти да просперираш, а не обратното.

Тогава, когато духовното победи материалното.

Дали в България това ще се случи някога???!


Светозар ГЛЕДАЧЕВ, финансов анализатор

Източник:
http://www.marica.bgКлючови думи:


Версия за печат:
По-голям и вездесъщ монопол от ЕРП-тата е Лукойл

Запазете във вашия компютър:
По-голям и вездесъщ монопол от ЕРП-тата е Лукойл


Разгледано: 758 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Po-golyam i vezdesasht monopol ot ERP-tata e Lukoyl или
- По-голям и вездесъщ монопол от ЕРП-тата е Лукойл

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433451 посещения • Sitemap