Начало - Новини от Пловдив
Илинден е днес - Начало
16.01.2018 | 17:38

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-07-20 16:03:06

Натиснете за увеличение
Илинден е днес
Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия ...


Заедно с Моисей свети Илия се тачи от всички християни като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Църковният празник е наречен от народа Илинден.

Старозаветният Пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово (IX век пр.н.е.). Когато се родил, баща му получил видение - внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч."

Това обяснява и името на Пророк Илия, което означава сила или крепост Господня.

Свети Илия е пророк и скитник-аскет, живял по времето на израелския цар Ахав и царица Йезавел, които се кланяли на езическия бог Ваал. Той предрича на царя-езичник страхотна суша, с която Господ ще го накаже за греховете му. Сбъдва се пророчеството на светеца и суша мъчи народа три години и половина. Тогава Илия събрал народа и жреците и пророците на Ваал в планината Кармил. Помолил се на истинския Бог и едва тогава Господ се смилява и изпраща знак да извести края на бедствието - огън паднал от небето и запалил жертвеника. Всички признали Бога, сушата престанала, а според едно предание Илия бил грабнат в огнена колесница на небесата.

Светия пророк Илия успял да обърне мнозина в правата вяра, но владетелите и по-голямата част от народа тънели в безчестие. Огорчен, но несломен, той продължил заедно с ученика си Елисей да обикаля сред хората и да ги поучава.

Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му.

Житието на светия пророк представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - Св. Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.

В християнизираните митологични представи, отразени и в песенната традиция, при подялбата на света на Св. Илия се паднали "летни гръмотевици, летни трескавици"; Св. Илия е господар на летните небесни стихии гръм и градушка; Св. Илия ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата; светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята, или огънят, който излиза от ноздрите и изпод копитата на конете му, той дава дъжда и росата.

Народът го нарича още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел, а денят на Светия пророк Илия (Илинден) е сред най-почитаните от българския народ празници.

Светецът се почита като повелител на небето и небесните стихии. Съществува вярване, че той е господар на гръмотевиците и дъждовете и от него зависи земната благодат. Според народните поверия, когато Свети Илия препуска по небесния друм с огнената си колесница, теглена от четири коня, той причинява светкавици и тътен.

Съществува и поверие, че на този ден морето взима най-много жертви ( на 20 юли ) като курбан за Св. Илия.

А ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили.

Народната традиция повелява на Илинден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, господаря на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Светия пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей - символ на сушата.

Своя еснафски празник днес отбелязват кожухари, самарджии, фурнаджии, защото Свети Пророк Илия е техен патрон - покровител.

В Деня на св. пророк Илия, пазител на хората от бедствия, се отслужва заупокойна молитва и за загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци.


Илинден се отбелязва като имен ден на: Илия, Илиян, Илин, Искра , Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо


Ключови думи:


Версия за печат:
Илинден е днес

Запазете във вашия компютър:
Илинден е днес


Разгледано: 691 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Ilinden e dnes или
- Илинден е днес

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433217 посещения • Sitemap