Начало - Новини от Пловдив
Изказана е най-невероятната хипотеза за Тунгуския взрив - Начало
16.01.2018 | 17:37

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-07-29 00:34:38

Натиснете за увеличение
Изказана е най-невероятната хипотеза за Тунгуския взрив
Тунгуският феномен е бил човешко дело! Никола Тесла причинил грандиозния взрив ...
Изказана е най-невероятната хипотеза за Тунгуския взрив
Тунгуският феномен е бил човешко дело! Никола Тесла причинил грандиозния взрив ...
Изказана е най-невероятната хипотеза за Тунгуския взрив
Тунгуският феномен е бил човешко дело! Никола Тесла причинил грандиозния взрив ...
Изказана е най-невероятната хипотеза за Тунгуския взрив
Тунгуският феномен е бил човешко дело! Никола Тесла причинил грандиозния взрив ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Тунгуският феномен е бил човешко дело! Никола Тесла причинил грандиозния взрив ...


Невероятната хипотеза е на път да съкруши всички останали. Изненадващо, това става с помощ от Космоса.

През февруари край Челябинск падна истински метеорит и димната следа от него бе заснета и анализирана от руски учени. Те са съпоставили данните със свидетелствата за яркия блясък, описан от очевидци преди 105 години, при загадъчната експлозия в приблизително същия район на Сибир. Тогава липсва димна следа.

“Вече сме склонни да приемем, че Тунгуският феномен е бил човешко дело. Трябваше да мине цял век и в Сибир да падне истински метеорит, за да имаме база за сравнение и да се приближим до разкриването на тунгуската загадка”, казва физикът Вадим Чернобров, цитиран от руски медии.

Според него най-забележителните особености на Челябинския метеорит са високата скорост и двойната димна следа, която той оставя за 30-те секунди преди да се взриви.

Синхронно падане на два метеорита досега не е наблюдавано. Другата вероятност - падащото тяло да се сцепи и двете му части да са продължили да падат, без да се раздалечават, също е отхвърлена. Ясно се вижда как двата стълба пушек в един момент се усукват един в друг. Това означава, че падащото тяло е едно и че се е преметнало на 180 градуса.

Димните следи много приличат на двата вихъра, образуващи се при летеж на тяло с аеродинамична форма. Освен нея обаче то има и аеродинамична плоскост, смята Чернобров.

Възможно ли е природата да е изваяла летателен обект с такава съвършена форма? Очевидно да, казва Чернобров.

Падащото тяло гори, много бързо губи маса и формата му рязко се изменя, губи симетричността и обтекаемостта си. В резултат на всичко това то вече не може да се движи по права траектория, а започва да се клати, да се премята и се разрушава още по-бързо. Тъкмо това и видяха хилядите очевидци.

Двойната димна диря означава аеродинамичност и следователно може да се припише на изкуствен обект. Скоростта му обаче бе по-голяма от 3-а космическа, което изключва обектът да е изстрелян от земята.

Така че това не е летателен апарат, а каменен къс със симетрична форма и странични издатини, които са играли ролята на криле, преди да изгорят в атмосферата.
Траекторията на падането вече е изчислена в посока от Чербакул към уралския хребет. И от 8 май руска експедиция започва търсенето на голям отломък от метеорита. То ще продължи до края на месеца. Времето е избрано така, че снегът в района вече да се е стопил, но да се изпревари поникването на тревата.

Най-поразителните отлики на Тунгуския светещ обект в сравнение с Челябинския метеорит са изключително ниската скорост на движение и липсата на кратер и на каквито и да е отломки. Ето защо откриването на кратер и на голям отломък от Челябинския метеорит ще осигури най-важното доказателство, че случилото се при река Тунгуска преди 105 г. няма космически характер и е изцяло земен феномен. Оттук насетне вече е много по-лесно да се докаже неговата изкуствена природа, както и да се посочи кой го е причинил, смята ученият.

Какво точно се случва на 30 юни 1908 г.?

В 7 часа и 15 минути (полунощ по Гринуич) в небето над река Тунгуска в Сибир нещо избухва с мощност между 10 и 40 мегатона. Взривът е на 7 км над земята и е 1000 пъти по-мощен от експлозията на атомната бомба над Хирошима. Ударната вълна от него обикаля два пъти земното кълбо. Той се чува на 800 км околовръст. След това започва 5-часова магнитна буря.

Стотиците свидетели разказват, че са видели много силен блясък, по-ярък от слънцето. Било е огнено тяло, кръгло или сферично, червено, жълто или бяло, което е летяло в северна посока. Чули са остро свистене и гръмотевици, които продължили цял ден. Небето над Сибир светело и през следващите дни.

От показанията на очевидците се стига до заключението, че взривът не е бил единичен, а е имало серия от експлозии. Така версията за паднал метеорит се изключва. От него няма никакви останки - метални или каменни. Освен това няма открит кратер, няма и отделни ями от парчетата на тяло, пръснало се във въздуха.

По повърхността няма разрушения на скалните масиви, пострадала е единствено гората. На площ от 2000 кв. км всички дървета са повалени и подпалени. При това са обгорели не само стволовете, но и корените, което е най-странно. Измерено е и силно намагнетизиране на почвата в района.

Въпреки сензационния характер на случилото се никой не бърза да изследва местността след експлозията. Първата експедиция е след повече от 20 г., но тогава гората се възстановява и краткотрайните ефекти от взрива вече са заличени.

Това на свой ред придава още по-голяма загадъчност на случката и ражда множество версии. Освен за метеорит, се говори за експлозия на газ, за кълбовидна мълния, за катастрофа на космически кораб и дори за сблъсък с малка черна дупка. Хипотезата на Руденко и Утюжникова от 1999 г., че взривът е бил ядрен и това обяснявало двете ударни вълни, бе отхвърлена. В района няма и не е имало повишена радиация над нивото на естествения радиационен фон.

Отхвърлена е и хипотезата на италиански екип от учени, че е експлодирала ледена комета. Според тях дърветата около единственото сферично езеро в района са по-млади от 100 г. и следователно то се е образувало в кратера от падането на комета. Но през 2010 г. около езерото бяха открити и по-стари дървета.

Невероятната хипотеза, че Тунгуският взрив е човешко дело, е изказана за първи път през 1996 г. от германеца Мартин Димде, който обаче се представя за ясновидец и това намалява нейната достоверност. Но през 2000 г. тя е повторена в авторитетно научно предаване на Би Би Си.

И в двата случая се твърди, че явлението е изкуствено предизвикана и направлявана кълбовидна мълния, като е посочен и конкретният причинител - ученият Никола Тесла.
Оттогава повече от 10 години всички улики, които водят към Тесла, са анализирани поотделно от руски, американски и европейски учени. За неговата връзка с феномена са направени и няколко филма. Има и книга - “Никола Тесла и Тунгуският метеорит” от Анатолий Максимов, която през 2010 г. излезе и на български. Извън това в изданията и сайтовете за паранормални явления има взрив от публикации по темата, почти равен на Тунгуския.

*****************

Тесла е едва вторият и последен засега гений на човечеството. Първият е Леонардо да Винчи, казва пред Руската телевизия Юрий Мазурин, който е изследвал инженерното дело на великия сърбин.

Тесла поставя началото на електрификацията на планетата. Той разработва системата на променливия ток, създава модели на електромотори и високоволтови трансформатори, които днес са в основата на световната индустрия. Благодарение на него нощем се осветяват пътищата и градовете.

Той е създателят на радиото, за което има патент от 1893 г., докато патентите на Попов и Маркони са съответно от 1895 и 1897 г. Тесла конструира първите механизми с дистанционно управление чрез радиовълни, той измисля електромера, уреда за измерване на скоростта на колите (спидометър), луминисцентните лампи и още стотици други джаджи. Общият брой на неговите изобретения е над 1000.

Тесла дава и идеите за много от най-значителните по-късни изобретения - електронния микроскоп, лазера, телевизора, мобилния телефон и начина за пренос на данни, глас и образ на разстояние чрез мрежа като сегашния интернет.
От друга страна, на Тесла още приживе му се носи слава на чудак и мистификатор. Винаги си е броил крачките при разходка. По време на обяд си е броил и хапките, а освен това е пресмятал обема на супата в чинията.

Имал и пророческа дарба. Веднъж Тесла изпращал приятели на гарата и възбудено ги убеждавал да не хващат влака, с което им спасил живота, защото влакът наистина дерайлирал. А след смъртта му Службата за съхраняване на вещите на чужденците към ФБР (Allian Property Custodian) слага ръка на архива на Тесла с всичките чертежи и бележки за негови изобретения.

Това вече е предостатъчно да го превърне в легенда и непресъхващ извор на вдъхновение за авторите на конспиративни теории. Ето защо хипотезата, че именно Тесла е причинил взрива в Сибир, е най-правдоподобната в сравнение с много други неща, които му се приписват.

Тесла емигрира в Америка през 1885 г. и се хваща на работа при Томас Едисон. Обещани са му 50 000 долара (равняващи се на 1 милион долара днес), ако подобри конструктивно електромоторите на Едисон. Тесла го прави и подобренията са приети. Иска си парите, но Едисон му казва, че е едва отскоро в Америка и още нямал усет за американското чувство за хумор. Обиден, Тесла напуска веднага и между двамата се разразява епична вражда, която продължава през целия им живот.

Тесла печели добре от продажби на патенти (през 1888 г. продава на Джордж Уестингхаус 40 патента по $ 25 000 единият), но и често фалира. Той прави смайващи публични демонстрации на електрически уреди и постоянно нещо експериментира.

Приносът на Тесла за прогреса на електротехниката е огромен. И до днес той се смята за човека, който най-добре е разбирал феномена “електричество”.

Според него Земята представлява огромен сферичен кондензатор. Всъщност тя е един огромен електромагнит, който се върти и зарежда атмосферата с ток. Тесла е имал много идеи как да добива този ток и да го пренася без проводници в служба на човечеството. През 1899 г. той строи лаборатория в Колорадо спрингс, където има чести гръмотевични бури и мощни мълнии. Прави опити там и открива, че токът може да тече по земята без жици. Доказва го, като сади крушки през 5 м в леха и те светват една след друга.

Произвежда светкавици с дължина до 40 м и гръмове, които се чуват на десетки километри. Хора на голямо разстояние от неговата кула виждат как между краката им и земята прескачат искри, а металните предмети светят със син ореол. Скоро след това Тесла заявява, че вече знае за мълниите повече от самия Бог.

И за доказателство се зарича да създаде мощен електрически импулс и да го насочи от щата Колорадо на 10 000 км към остров Амстердам в Индийския океан.

На една лекция Тесла убеждава слушателите си, че може да получи ток, където поиска по света. За целта само ще мушне в земята щепсела на малък създаден от него прибор, настроен в резонанс с няколко излъчващи кули. Твърди, че с тази система може да докарва дъжд в пустините, да осветява морските пътища нощем и да зарежда леки коли и самолети.

Хората го смятат за развинтен фантазьор, но милиардерът Джон Морган хваща вяра на Тесла и финансира следващата серия негови експерименти. С парите на Морган Тесла строи нова кула в Лонг айлънд, на 60 км от Ню Йорк, слага на върха й огромна бобина и една нощ през 1903 г. подлудява с нея нюйоркчани.

Очевидци разказват, че на километри от кулата се точели мълнии. Те така осветявали небето, че можело да се чете вестник. В. “Ню Йорк сън” пише:

“Снощи бяхме свидетели на странни феномени: гигантски мълнии, пускани от Тесла. На огромна територия нощта се превърна в ден. Въздухът се изпълни със сияние, то се кондензираше в краищата на човешкото тяло и всички излъчваха светлосин ореол. Изглеждахме като призраци.”

Няколко месеца преди взрива в Сибир Тесла се ангажира да освети целия път до Северния полюс на експедицията на Робърт Пири. И, изглежда, го прави, защото 3 дни преди Тунгуския взрив над Русия и над цяла Северна Европа се наблюдава слънчево хало, облаците са сребристи и нощите са ярък сумрак.

Астрономът Уилям Денинг свидетелства в Бристол, че небето “нощем е светло, на север е червено, на изток - зелено, и звездите не се виждат”.

Съвсем наскоро при преглед на заемните книги в Конгресната библиотека на САЩ отпреди 30 юни 1908 г. са открити множество заявки на Тесла за карти на най-рядко населените области в Сибир. Смята се, че той е проучвал къде да прати своята кълбовидна мълния, така че никой да не пострада.

Това е най-прясната улика за пряка връзка на Тесла с Тунгуския феномен. Но вече е формулирана и обратната връзка - че самият Тесла е докаран на Земята от Тунгуския метеорит. Или че той е пратен от бъдещето, за да помогне на хората да открият електричеството. Ако е така, това разобличава Никола Тесла като прототипа на героя на Марк Твен от книгата “Един янки в двора на крал Артур”.

В този ред на мисли Тесла се явява и първият от джедаите, овладели Силата и способни да предават генерирани от нея мълнии на далечни разстояния.

Оттук неудържимо се излива порой от анекдоти за Тесла като за свръхчовек. След време в същата серия вицове герой става Чък Норис, а в наши дни - Бойко Борисов. Например, че Тесла го домързяло да изобретява всичко и изобретил Едисон, за да му прехвърли половината работа. Или че прякорът му е Самоделния, защото сам се е сглобил с подръчни материали. Или че е пионер и комсомолец на цялата електротехника.

За да се стигне до следния цитат от ученическо съчинение на Буш-младши:
Кока-кола, пепси-кола невъзможни без Никола.


На снимките:
Снимка 1: Никола Тесла
Снимка 2: Никола Тесла спокойно чете книга под порой от 10000 волтови светкавици.
Снимка 3: Дърветата след експлозията в Сибир са повалени в една посока. За разлика от горските пожари обаче освен дънерите са обгорели и коренищата им.
Снимка 4: Езерото, за което се предполагаше, че се е образувало в кратера от Тунгуския взрив.


Източник:
http://www.epochtimes-bg.com/2013-03/2013-07-22_01.htmlКлючови думи:


Версия за печат:
Изказана е най-невероятната хипотеза за Тунгуския взрив

Запазете във вашия компютър:
Изказана е най-невероятната хипотеза за Тунгуския взрив


Разгледано: 817 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Izkazana e nay-neveroyatnata hipoteza za Tunguskiya vzriv или
- Изказана е най-невероятната хипотеза за Тунгуския взрив

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433217 посещения • Sitemap