Начало - Новини от Пловдив
Честваме Преображение Господне  -  едно от най-значимите евангелски събития. - Начало
21.01.2018 | 12:14

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-08-06 11:27:18

Натиснете за увеличение
Честваме Преображение Господне  -  едно от най-значимите евангелски събития.
Вярва се, че на този ден и "времето се преобразява, а морето се преобръща" ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Вярва се, че на този ден и "времето се преобразява, а морето се преобръща" ...


На 6 август светата църква чества едно от най-значимите евангелски събития. Според Светото писание на този ден Иисус Христос укрепява вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите им. Той се явява в небесната слава пред трима от тях - Петър, Яков и Йоан, като ги завежда на планината Тавор в Галилея.

Лицето Му засиява, дрехите Му стават бели като сняг, до него се появяват двама мъже "сияещи от светлина" - Мойсей и Илия и беседват с него. Светъл облак осенява всички и се чува глас: "Този е моят Син възлюблен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!" Иисус моли учениците си никому да не разказват за случилото се - до възкресяването му от мъртвите. Когато видят Своя Учител опозорен и прикован на кръста, да не се разколебават във вярата си и да проповядват, че Той наистина е Син на Небесния Отец.

Църквата отбелязва този велик християнски празник още в първите векове на християнството, за да ни напомня, че Господ е навсякъде - в нас, с нас и около нас.

В народната традиция 6 август е популярен като Преображение Господне. Българите превърнали този църковен празник в притча за доброто и злото, за щастието и нещастието, за позволеното и непозволеното в живота, който винаги е бил подвластен на неговата особената езическа суеверност и необикновен респект към християнската религия.

Старо народно поверие е, че в нощта срещу Преображение небето се отваряло и пред небесната врата заставал Господ. Този, който успеел само да го зърне, бил щастлив и това, което си е пожелал - се сбъдвало. Но за да видиш Бог, трябвало да си чист като утринна роса - в помислите и в делата си.

Молитва към божията благодат отправяли всички майки, които държали децата си будни, карали ги да гледат към небето в нощта на Преображение, за да се помолят на Господ за голямо щастие, късмет и богатство.

На 6 август се откъсвал първия салкъм грозде. Старите хора разказват, че когато Господ създавал гроздето, Дяволът направил къпината и я нарекъл дяволски плод. Всеки, който искал да спаси от изкушенията на Дявола, първо хапвал от божия плод и така си осигурявал покой за душата и добро телесно здраве.

Традиционно християните носели гроздето в църквата, където отецът го опявал, прекадявал и благославял. От първия салкъм грозде давали на всички близки, за да са здрави, щастливи и благополучни. Празникът българите отбелязвали с тържествен обяд, за който обикновено приготвяли ястие от риба.

В някои селища Преображение се осмислял и като ден, граничен между лятото и есента и свързан с "преобразяването" на слънцето и живата природа. В Родопите вярват, че Господ "прибрязнувал" - пускал слънчева бразда в небето и така давал знак, че е дошло времето за есенна сеитба. На този ден "времето започва да се преобразява, а морето се преобръща" - слънцето намалява силата си, денят също намалява, нощите стават студени, водите на реките и изворите охладняват и вече са непригодни за къпане. Прелетните птици се събират на ята и поемат пътя към топлите страни, а гущери и змии се прибират в леговищата си под земята.

В нощта срещу Преображение се изпълнявали лечебно-обредни практики, основна роля в които се възлага на слънцето и слънчогледа, а в Берковица правят магия за любов.

В южните български земи на Преображение пчеларите започвали подготовката за патронния си празник - Голяма Богородица.

На днешния ден новата църква в "Тракия" отбелязва храмовият си празник. Той ще бъде отбелязан с Божествена света литургия на 6 август от 9:00 часа, отслужени от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в православния храм "Свето Преображение Господне".Ключови думи:


Версия за печат:
Честваме Преображение Господне - едно от най-значимите евангелски събития.

Запазете във вашия компютър:
Честваме Преображение Господне - едно от най-значимите евангелски събития.


Разгледано: 862 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: От страната - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Chestvame Preobrazhenie Gospodne - edno ot nay-znachimite evangelski sabitiya. или
- Честваме Преображение Господне - едно от най-значимите евангелски събития.

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433386 посещения • Sitemap