Начало - Новини от Пловдив
Без камери за видеонаблюдение на Пазарджишко и Карловско шосе - Начало
21.01.2018 | 02:53

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-09-26 19:35:08

Натиснете за увеличение
Без камери за видеонаблюдение на Пазарджишко и Карловско шосе
Видеонаблюдението, което дисциплинираше шофьорите, е свалено преди седмица ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Видеонаблюдението, което дисциплинираше шофьорите, е свалено преди седмица ...


Входовете на града на Пазарджишко и Карловско шосе вече са без камери, установи проверка на “Марица”.

Видеонаблюдението, което дисциплинираше шофьорите, минаващи през кръговото кръстовище на 6-ти километър и край “Агроцентър” на Карловско, е свалено преди седмица. Камерите бяха част от пилотен проект на МВР, който стартира по времето на министър Цветанов. Фирмата за системи за сигурност “Сектрон” постави тестови камери и многофункционален софтуер, които можеха да засичат номера на автомобила, да заснемат водача и съответно да засичат превишаването на разрешената скорост. След изтичане на тестовия период от “Сектрон” са предложили на министерството на закупи системите, но офертата не е била приета и от фирмата са свалили оборудването. Според източници на “Марица” цената, предложена на министерството, е била около 200 хиляди лева.

Целта на видеонаблюдението, освен засичането на нарушения на Закона за движение по пътищата, бе и по-бързи наказания за виновните водачи.

Софтуерът на камерите позволяваше информацията за нарушителя да се подава директно към съответната дирекция, в която е регистриран автомобилът му, и по този начин актът за нарушение не се мотаеше по няколко месеца между дирекциите. “Устройствата бяха тестови по експериментален проект, който даде много добри резултати. Не можем да коментираме защо не бе реализиран, причините вероятно са финансови”, казаха от “Сектрон”.

Според служители на “Пътна полиция” - Пловдив, камерите на входовете са били изключително полезни, тъй като в тези райони през последните месеци почти не са регистрирани нарушения. Свалянето на камерите съвпадна и със заповедта на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, която спира рутинните проверки на пътя. Министърът посочва, че ще се засили контролът над полицаите, за да не се допускат корупционни практики. Една от мерките е да се задължат полицаите да сигнализират, че ще спират автомобил, още преди да го спрат, което е записано като тяхно задължение, но не се изпълнява. Вече дори за превишена скорост рядко ще се спират колите, защото с новите средства за контрол водачите просто могат да получат глобата по пощата. Той добавя, че амбицията му е полицаите не да глобяват, а да предотвратяват нарушенията.

Новата инструкция за контрола на пътното движение предвижда спиране за проверка на автомобили само при четири казуса. Първият е при видимо нарушение на водача, вторият - при неправилно превозване на опасен товар, третият - когато поведението на шофьора и движението на автомобила пораждат съмнения за употреба на алкохол или упойващи вещества, и четвъртият - при данни, че водачът е участвал в катастрофа. При така създалите се обстоятелства полицията ще трябва да разчита само на мобилните патрули на КАТ, които ежедневно сменят местата, на които работят. Същата съдба заплашва и друг амбициозен проект на пловдивската дирекция - видеонаблюдението на територията на район “Северен”. То влезе в експлоатация на 3 май 2012 година, като инициатор бе началникът на Трето РУП Никола Симов. Инвеститор бе консорциум “Сдружение за безопасна градска среда”, създадено от 98 фирми, които развиват бизнес на територията на “Северен”. Повече от 100 камери бяха поставени на 15 възлови кръстовища в района, БТК предостави оптичната си мрежа, като в замяна на това получи охрана на шахтите си, а проектът бе гласуван и на Общински съвет. Обявената инвестиция бе близо 200 хиляди лева, като всеки от членовете на консорциума трябваше да внесе по 2 000 лева. Година и половина по-късно обаче се оказва, че повече от половината от парите, над 100 хиляди лева, все още не са събрани. “Действително голяма част от техниката и софтуера, който сме поставили, все още не са платени. Предстои съвместна среща, на която да уточним как ще бъде решен проблемът. Ако не намерим решение, може би ще се наложи да демонтираме част от камерите и софтуера”, коментира управителят на фирмата изпълнител “Анди” Николай Хасковлиев.

Проектът бе изключително амбициозен ­ камерите да следят целия трафик, в софтуера на наблюдението бе заложена опция за разпознаване на номерата на преминаващите автомобили. Целта бе те автоматично да бъдат сравнявани с номерата от “черния списък” на издирвани коли и при съвпадение да подават сигнал. Камерите заснемат всяко нарушение, извършено на територията, която обхващат - катастрофи, отнемане на предимство, преминаване на червен светофар и пр. Програмата събира данни и за трафика в различните часове и райони, като идеята бе на по-късен етап данните да се използват за оптимизирания на организацията на движението. Още след първото полугодие началникът на Районното в интервю за вестник “Марица” съобщи, че броят на извършените престъпления на територията на “Северен” е паднал с 30 процента. По време на презентацията на проекта от Сдружението за безопасна градска среда заявиха, че цялата система ще бъде дарена на областната дирекция на полицията. Година и половина по-късно обаче това все още не се е случило.


Комисар Гребенаров

“Камерите на входовете бяха част от експериментален проект, който не е реализиран. Ще компенсираме липсата им с мобилни патрули. Важна е превантивната роля на пътните полицаи, те трябва да стоят пред опасните участъци, а не след тях да налагат глоби”, коментира директорът на ОД на МВР ­ Пловдив комисар Тодор Гребенаров. По отношение на видеонаблюдението в “Северен” той заяви, че ще бъдат проведени консултации с управителния съвет на Сдружението за безопасна градска среда, с фирмата изпълнител и с кмета Иван Тотев. “Трябва да видим юридически как стоят нещата и да намерим решение, тъй като камерите действително влияят на броя на престъпленията”, коментира комисар Гребенаров.

Източник:
http://marica.bg/


Ключови думи:


Версия за печат:
Без камери за видеонаблюдение на Пазарджишко и Карловско шосе

Запазете във вашия компютър:
Без камери за видеонаблюдение на Пазарджишко и Карловско шосе


Разгледано: 969 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Bez kameri za videonablyudenie na Pazardzhishko i Karlovsko shose или
- Без камери за видеонаблюдение на Пазарджишко и Карловско шосе

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433367 посещения • Sitemap