Начало - Новини от Пловдив
Най-любопитните случаи от пловдивските сватби - Начало
21.01.2018 | 12:11

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-09-29 22:25:50

Натиснете за увеличение
Най-любопитните случаи от пловдивските сватби
Двойки се подписват на нереални свидетелства ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Двойки се подписват на нереални свидетелства ...

По правило сватбеният ден трябва да бъде съвършен. Пловдивските сватбени агенти обаче са се нагледали на всякакви куриозни ситуации. И въпреки че повечето хора си мислят, че в днешно време никой не сключва граждански брак, само в една от агенциите под тепетата организират по 80 сватби на сезон.

Собственичката Нина Кацарова обяснява, че всъщност сезонът започва след Великден и приключва в края на октомври.

Разбира се, подготовката на сватбата зависи от възможностите. По-заможните пловдивчани са канили за този ден например Краси Радков в ролята на Бойко Борисов, който да венчае младите. Една двойка дори била наела хеликоптер от София да пусне клетка с двете халки на мястото, където се провеждал изнесеният ритуал. Идеята обаче не се осъществила, защото се оказало, че хеликоптерът не може да получи разрешение да лети толкова ниско. Според сватбената агентка все още голям хит е да се канят фолк диви - като се започне от Глория и се стигне до Емилия, Десислава, Преслава. Плюс “Канарите” и Миро. Друга мода е да се прави изнесен ритуал на Античния театър. Наемът обаче е 1000 лв., така че броени хора могат да си го позволят.

“Имало е случаи, когато кумът и кумата не са двойка, и на сватбата кумът й предлага брак - с пръстен, падане на колене, цветя, както си му е редът. Шафери са си предлагали брак. Друг интересен случай отпреди 3-4 години имаше - двама братя се жениха за две сестри. И беше една сватба. Четиримата си посрещаха на вратата, първи танц за двете двойки. Това беше много атрактивно”, спомня си Кацарова.

Разбира се, покрай сватбите не липсват и куриози. Случвало се е например две сватби да бъдат записани в един и същи ресторант по едно и също време. И имало първи танц за едните, първи танц за другите, първо хоро за едните, първо хоро за другите. Накрая двете сватби се слели в една - с две булки и двама младоженци. И се развихрил голям купон. Всички приели случилото се от веселата страна. Имало е случай дори младоженецът да си изпрати булката с такси и сватбата да продължи без нея. Двамата се скарали жестоко и мъжът изпратил любимата да си ходи, а на всичкото отгоре тя била бременна в осмия месец. Но сватбата продължила с пълна сила, все едно нищо не се е случило.

Само преди две седмици пък млада дама до последно не била сигурна дали иска да се жени. На изнесения ритуал водещата я попитала дали взема за съпруг избраника си, а отговорът бил - “Не знам”. Всички гости се шашнали. Водещата отново й задала въпроса, а булката се разплакала. Накрая кумата я привикала настрани да я успокои и се стигнало до положителен отговор.

Много често вече се случва булките да си запазят фамилиите, както и младоженецът да приеме фамилията на булката. За пред гостите обаче новото семейство винаги се обявява с фамилията на мъжа. Имало е и сватби, при които се прави изнесен ритуал, но реално няма подпис. Всичко е само театър - подписват се за пред хората на ксерокопирано свидетелство, но реално са неженени. Защо го правят, остава загадка.

„70 процента от младоженците живеят в чужбина. Идват си в Пловдив само за да направят сватбата и се връщат. И много от тях не си сменят фамилиите заради документите навън, защото разправията е много голяма. Тях ги разбирам”, разказва Нина. Има и хора, които правят само църковен брак, а той реално не се зачита от закона.

При една от сватбите младоженците закъснели за венчавката. Много. И обредничките си тръгнали.

Агентката се сеща, че напоследък се правят и много интернационални сватби. “Наскоро имахме българо-индийска. Даже са правили и в Индия сватба, видяхме снимките, нещо невероятно. С техните носии, рисували са й 40 дни ръцете. И тук имаше индийски танци. А пък на българо-шотландската сватба младоженецът си беше с поличка, в цветята имаше магарешки бодил - шотландският символ.

Все по-често младоженците не искат от гостите цветя, а ги молят да им подарят например малка плюшена играчка. И след това даряват играчките на дом за сираци. “Имахме една сватба, на която младоженците бяха поръчали всеки от гостите да донесе по една книга. И дариха книгите на някаква библиотека. И най-хубавото е, че българинът се научи да спазва етикета. Имали сме и сватби с дрескод - например да имаш нещо лилаво. Сватбата беше от 140 човека и нямаше един, който да не е спазил изискването. Всичко беше в лилаво. И аз бях изумена, че българинът все пак е спазил това, което е писано в поканата”, възхищава се агентката.

Почти се е превърнало вече в правило на всяка покана отдолу да се напише: “За подаръците не се тревожете, в пликче ги сложете и скъпи гости ни бъдете”, демек не ни купувайте подарък. Нина казва, че вече българите са се научили, влизайки в ресторанта да пускат пликчето в кутията и да си сядат на масата. Няма обикаляне по масите с “Даньова мама” и дарявания.

Вероятно малко хора знаят също, че нито една агенция в Пловдив няма хонорар или такси. Така че мнението, че е скъпо агенция да ти организира сватбата, е погрешно. Освен това агенцията организира всичко, казва плюсовете и минусите на различните ресторанти, препоръчва DJ, фотограф, видеооператор, водещ.

“Повечето сватби вече имат координатор - сватбен агент, който посреща гостите, настанява ги. На него му се заплаща. Но истината е, че една добра организация си иска професионалисти„ , казва Нина. И се сеща още нещо интересно - още отсега са резервирани всички ресторанти за май и юни догодина. Всичко вече се запазва една година предварително.


Добринка ДИМОВА

Източник:
http://www.marica.bgКлючови думи:


Версия за печат:
Най-любопитните случаи от пловдивските сватби

Запазете във вашия компютър:
Най-любопитните случаи от пловдивските сватби


Разгледано: 726 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Nay-lyubopitnite sluchai ot plovdivskite svatbi или
- Най-любопитните случаи от пловдивските сватби

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433385 посещения • Sitemap