Начало - Новини от Пловдив
На клозет мирише често в Пловдив - защо? - Начало
16.01.2018 | 17:42

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-10-07 14:59:17

Натиснете за увеличение
На клозет мирише често в Пловдив - защо?
Заподозряната Пречиствателна станция се оправдава, че смрадта е от земеделски тор ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Заподозряната Пречиствателна станция се оправдава, че смрадта е от земеделски тор ...


Вонята от посока на ЖР “Тракия” души пловдивчани, а в самия квартал и околността миризмата просто е убийствена!

80 тона утайки всеки ден се отделят от пречистването на отпадъчните води на Пловдив. Между 20 и 30 хил. тона се генерират за година. Какво се случва с това огромно количество отпадъчна маса, след като още през 2009 г. със заповед на бившия зам.-министър на екологията Евдокия Манева се забрани извозването до депото в Катуница. Въпросът разбуни духовете в града, още повече след като периодично из квартал “Тракия” се носи непоносима воня, а жителите заподозряха, че източникът може да е дворът на Пречиствателната на Ягодовско шосе.

Кой трови въздуха на Пловдив?

Председателят на УС на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков ще поиска от министъра на екологията Искра Михайлова да се направи независим мониторинг и пълна експертиза на водата, почвата и въздуха по поречието на река Марица. В комисията Петков ще настоява да бъдат включени независими експерти ­ финансов контрольор, еколог, епидемиолог и представител от Зелени Балкани. Повод са подозрения, че утайки от пречиствателната станция се изливат незаконно в Марица. Това стана ясно на провелата се пресконференция преди дни с участието на проф. Петков, бившия контрольор във ВиК Георги Мумджиев и еколога Елена Георгиева. Исканията им са провокирани и от подписка от 114 души, жители на ЖР “Тракия”, внесена до омбудсмана, обясни проф. Петков.

Защо първият заподозрян е Пречиствателната станция?

Затварянето на депото на 16 юли 2009 г. предизвиква сериозен проблем, тъй като към онзи момент не съществуват варианти за оползотворяването на утайките, освен складирането им в двора на пречиствателната станция на Ягодовско шосе. А количествата са огромни. От одиторски доклад за 2010 г. става ясно, че те са общо 23 280 т, като от тях само 1085 тона са били депонирани на сметището за ТБО на град Чирпан, а останалите са на временно съхранение в ПСОВ.

Като решение за отърваване от остатъците се чертаят три варианта, но нито един от тях не сработва. Първоначалната идея е те да се транспортират и складират в бивши свинарници в Маноле, но тогавашният кмет на селото и жителите посрещат на нож вестта. По това време се проучва и краткосрочно решение на проблема, което включва извозване до Хасково, както и изгаряне в димитровградския “Неохим”.

Оттам обаче категорично отказват.

За това, че се задава страшна криза с утайките, говорят и молбите на бившия управител на ВиК Красимир Цветков до екоинспекцията в Пловдив. През август 2009 г. той иска от РИОСВ да бъде удължен срокът за експлоатация на депото в Катуница, тъй като няма решение за оползотворяването на остатъчната маса, която всеки ден се генерира от пречистването на водите на Пловдив. Цветков не само получава категоричен отказ, но и напомняне, че трябва да предприеме действия за техническа рекултивация на депото в Катуница.

В началото на 2010 г. в медийното пространство се появяват и първите съмнения, че част от тези утайки се изхвърлят в река Марица, тъй като количествата са големи, а капацитетът на двора на Пречиствателна не е неограничен. Зад тези опасения застава бившият шеф на ВиК инж. Николай Сомлев. Дългогодишният управител на водното дружество и създател на Пречиствателната, както той самият се определя, открито заявява в тв предаване, че се прави една имитация, че уж се депонират утайките в двора на пречиствателната станция.


“Но всеки един, който види терена колко е, ще види, че това е невъзможно за над 450 дни по 200 тона. Тази територия не може да приеме такова количество утайки. Капацитетът на полетата е 22 по половин дка и те са аварийни съоръжения, които се използват, когато спре обезводнителната инсталация на Пречиствателната с цел да има време за отремонтирането й.

Утайките, колкото и да отричат всички институции, си вървят нощно време в река Марица. Системата е такава, че когато се наситят с биологични отпадъци, системата ги изхвърля автоматично”, заявява тогава Сомлев.

Ръководството на Пречиствателната станция категорично отхвърля обвиненията. Обясняват, че се съхраняват на специални площадки, които се използват при аварийна ситуация. Остава без отговор обаче въпросът дали площадките могат да поемат това огромно количество, след като нито планът за Маноле, нито за Хасково, нито за изгарянето им в “Неохим” сработва.

Какво се случва днес с утайките?

Днес за оползотворяването на утайките Пречиствателната станция ползва ферма за калифорнийски червеи в Калековец, където по проект от 2011 г. станцията суши и извозва. Хранейки се с тях видът “Lumbricus rubellis” ги разлага като по-голямата част изхвърля във вид на хумус. Базата за производство на вермикомпост в Калековец е създадена от “Булплод” ООД и според специалистите е уникално явление, което на практика е спасило града ни от екологична катастрофа.

Може ли обаче фермата да оползотвори цялото генерирано количество утайки?

Какво се случва през трите месеца в годината, в които червеният калифорнийски червей е във вегетативен период и спи?

От ръководството на ВиК категорично отхвърлят всякакви обвинения за изливане на утайки в Марица. Остро реагират и при използването на думата трупат за отпадъчната маса от пречистването на водите на Пловдив.

Не сме трупали, а подреждахме след затварянето на депото 2009 г. Имахме свободни площи и започнахме да подреждаме в паспортизираните депа, а не да трупаме, уточнява Галина Иванова, управител на Пречиствателна станция в Пловдив. И допълва, че капацитетът е около 40 дка бетонирани площадки, включително и 22 изсушителни полета по 1 дка. Иванова подчертава, че не трябва да се забравя, че станцията има 200 дка площ, от които 70 дка са празни. При 1 метър височина на подреждане на утайките, близо 70 хил. тона могат да се съхраняват, т.е много над количеството, което годишно се генерира. Според Иванова то е между 20 и 30 хил. тона в зависимост от замърсеността на водата и доколко е изсъхнала утайката.
Според ръководството на ВиК и Пречиствателна фермата днес може да приеме около 25 хил.тона за тази година. Миналата година е поела 10 хил. тона , тъй като за толкова е било разрешителното й.

От фермата потвърдиха, че вземат от Пречиствателна толкова, колкото да осигурят нормалната й работа и да не се допуска събирането на голямо количество утайки. От началото на годината до август, например сме взели около 8 хил. тона, обясни Илиян Златев, ръководител на проекти в “Булплод” ООД. Що се отнася до трите месеца вегетативен период в развитието на “Lumbricus rubellis”, това се знае от станцията и тя предварително подготвя полетата, така че да осигурят нужните площадки да поемат през тези месеци утайките. От 2011 г., от когато работим по този проект, не мисля, че в пречиствателната е допускано претрупване на количества, обясни Златев.

Гергана ВАСИЛЕВА

Източник:
http://www.marica.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
На клозет мирише често в Пловдив - защо?

Запазете във вашия компютър:
На клозет мирише често в Пловдив - защо?


Разгледано: 894 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Na klozet mirishe chesto v Plovdiv - zashto? или
- На клозет мирише често в Пловдив - защо?

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433217 посещения • Sitemap