Начало - Новини от Пловдив
Много държавни отличия за юбилея си обра Университетът по хранителни технологии - Начало
21.01.2018 | 02:56

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-10-18 13:19:21

Натиснете за увеличение
Много държавни отличия за юбилея си обра Университетът по хранителни технологии
Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова поздрави висшето учебно заведение и връчи на проф. Динков почетен плакет на министерството ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова поздрави висшето учебно заведение и връчи на проф. Динков почетен плакет на министерството ...


Плакет от президента на Република България Росен Плевнелиев по случай 60-годишния си юбилей получи Университетът по хранителни технологии. Отличието е присъдено за забележителния принос на висшето учебно заведение в подготовката на инженери и технолози за българската хранителна индустрия. Новината бе оповестена на тържествен концерт за юбилея в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив тази вечер. Ректорът на единственото у нас и на Балканския полуостров висше учебно заведение проф. Кольо Динков получи почетен плакет и от председателя на Народното събрание Михаил Миков.

"Днес, ние отбелязваме 60-годишния си юбилей с гордост - гордостта, че Университетът по хранителни технологии успя да изгради свое лице като единствено по рода си висше училище на Балканския полуостров, съчетаващо традицията с модерните методики и подход към обучението и научните изследвания, да формира хиляди висококвалифицирани специалисти - както български, така и чуждестранни".

Това заяви в приветствието си пред препълнената зала на Дома на културата ректорът проф. Кольо Динков и добави:

"Това не стана лесно. Напротив - историята ни бе изпълнена с много изпитания, предизвикателства, надежди и очаквания".

Днешният университет по хранителни технологии е обособен като самостоятелно учебно заведение с указ № 230 на Президиума на Народното събрание от 12 юни 1953 г. и е наречено Висш институт по хранителна и вкусова промишленост. За първи ректор на новооткритото висше училище е назначен проф. Илия Пашев. Персоналът на ВИХВП през далечната 1953 г. се състои от 59 души, а приетите студенти са едва 161. Аудиториите са тесни и недостатъчни на брой, поради което част от лекциите се четат в пловдивските киносалони.

Сред първите инициативи на академичното ръководство е създаването на библиотека, чийто начален фонд е от заделени книги и списания от библиотеката на Пловдивския университет. Формира се и редакционна колегия, а през 1954 г. излиза първият том от Научните трудове на ВИХВП.

Днес Университетът по хранителни технологии в Пловдив като модерен университетски център се състои от три факултета - Технологичен, Технически, Стопански, и Департамент по езиково обучение, физическо възпитание и спорт. УХТ активно си партнира с повече от 40 чуждестранни висши училища, както и активно участва в международни изследователски програми и обмен на студенти в чужбина.

"В най-трудния за нашата страна период на преход към новите икономически условия УХТ съумя да се превърне в лидер не само в подготовката на млади специалисти, но и в областта на научните разработки и внедрителската дейност. Днес в Университета работят 221 щатни преподаватели, от които 36 професори и 86 доценти. Доктори на науките са 11 преподаватели, а доктори по различни специалности - 162-ма. Значително се увеличи броят на студентите и докторантите. Само за юбилейната 2013 година са приети над 1000 първокурсници", посочи ректорът проф. Кольо Динков.

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова поздрави ректора, преподавателите и студентите на висшето учебно заведение и връчи на проф. Динков почетен плакет на министерството.

"Университетът по хранителни технологии е един от университетите, уникални по своята същност, които успяха да постигнат равновесието, за което толкова говорим, съчетавайки успешно образованието с науката, за да отговорят на потребностите на пазара на труда", каза министър Клисарова .

"Тези 60 години тежат със знанията и уменията на хиляди възпитаници от много страни. Най-голямата ни надежда, че в нашата страна, която е земеделска, младите хора ще имат възможност да се развиват, благодарение на този уникален университет и да останат тук", посочи в приветствието си към екипа на УХТ и министърът на земеделието раните проф. Димитър Греков.

"Спокойно можем да говорим за пловдивска академична школа", категоричен бе след приветствието си към екипа на УХТ председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев.

По повод 60-годишния юбилей на УХТ кметът на Пловдив инж. Иван Тотев връчи на ректора проф. Динков почетен плакет на Община Пловдив.

"Днес, от дистанцията на времето можем да кажем, че без УХТ не можем да си представим българската хранителна индустрия. Вие сте пример за това как българските специалисти могат да бъдат конкурентноспособни в съвременния глобален свят", посочи кметът на Пловдив.

На тържеството си в Дома на културата Университетът по хранителни технологии получи поздравителни адреси от десетки научни институти и университети у нас и в чужбина, от български институции.

Юбилейни знаци от ръководството на УХТ получиха четирима бивши ректори на висшето учебно заведение - проф. Стоян Танчев, доц. Златка Райчева, проф. Димитър Хаджикинов и проф. Георги Вълчев.

Емоцията в залата най-напред вдигнаха с невероятните си ритми танцьори ветерани от състав "Пълдин". Първокурсникът в УХТ Джулиано, който е ученик на Астор успя да впечатли залата и в момент, когато никой не очакваше изведнъж и от "нищото" се появи великият маг. След като поздрави ученика си Астор показа как с лекота може да бъде напълнена държавната хазна, демонстрирайки номер как от една банкнота стават две и отвсякъде могат да падат монети. Музикалното дарование Антония Маркова, също възпитаник на УХТ "подари букет от популярни песни" на университета си.


Източник:
http://news.plovdiv24.bgКлючови думи:


Версия за печат:
Много държавни отличия за юбилея си обра Университетът по хранителни технологии

Запазете във вашия компютър:
Много държавни отличия за юбилея си обра Университетът по хранителни технологии


Разгледано: 749 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Mnogo darzhavni otlichiya za yubileya si obra Universitetat po hranitelni tehnologii или
- Много държавни отличия за юбилея си обра Университетът по хранителни технологии

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433368 посещения • Sitemap