Начало - Новини от Пловдив
Според проект остров Адата се превръща в градски парк - Начало
18.01.2018 | 19:45

Четвъртък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-11-29 09:18:46

Натиснете за увеличение
Според проект остров Адата се превръща в градски парк
Подлез под гарата ще свързва “В. Априлов” и “Македония” ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Подлез под гарата ще свързва “В. Априлов” и “Македония” ...


Автомобилен подлез между бул. “Васил Априлов” и “Македония” под Централна гара, Южна тангента от Коматевско шосе до надлез “Родопи”, разширение на бул. “Източен” към моста на Адата и градският парк на остров Адата - това са част от проектите, които ще се реализират в Пловдив с европейски средства в следващия програмен период 2007-2020 г.
Зоните в района на Централна гара и в Първа градска част са определени с “Интегриран план за развитие”, финансиран от ЕС. На сесията вчера Общинският съвет одобри плановите задания за двете зони, разработени от “Консорциум Пловдив 2020”. Оттук нататък общината ще възложи изменение на подробни устройствени планове на градските територии. Това е изричното изискване на ЕС за кандидатстване на общините за безвъзмездна помощ.


За пробива под жп ареала се водят разговори с Национална компания “Железопътна инфраструктура и има реална възможност да получим финансиране по оперативна програма “Транспорт” както за този обект, така и за подлез “Модър - Царевец”, каза кметът Иван Тотев. Концесията, учредена през март за Централна гара, няма ли да повлияе негативно при кандидатстване с инвестиционния проект, при положение че се водят съдебни спорове, попита Дани Каназирева, председател на съветниците от “Обединение за Пловдив”. Това не ни пречи, договорът за концесията е подписан, но ще влезе в сила вероятно до края на тази година, след като по спора се произнесе ВАС, отговори зам.-кметът инж. Димитър Кацарски. Делото се води за пешеходния подлез под гарата между концесионера и наемателя.


С изграждането на пробива под гарата отпада необходимостта от Бетонен мост, считат специалистите от Консорциума. Съоръжението е строено с габарити, които не отговарят на съвременните изисквания за преминаване на влаковете.
Второто трасе, наречено в Общия устройствен план Южна тангента, трябва да мине успоредно на жп линията от страна на “Кючук Париж”. Целта е да се осигури директното преминаване от “Хр. Смирненски” до източната част на града. Проектантите препоръчват да се доразвие надлез “Родопи” чрез връзката с бул. “Цар Борис III Обединител - юг” през терените на общинското предприятие “Чистота” и между бул. “Найчо Цанов” и Кукленско шосе. Проектантите предлагат освен Южната тангента общината да кандидатства с проект за рехабилитация на ул. “Петър Динеков”, “Кукуш”, “Бачо Киров”, “Одрин”.


Остров Адата става градски парк според бъдещия подробен устройствен план. В момента това е дива гора, където човешки крак рядко стъпва. До острова няма пешеходен достъп, с изключение на аварийните стълбища, описват състоянието на тази градска част проектантите. Наскоро “Марица” публикува снимка, на която се вижда, че стълбището е изключително опасно, тъй като няма никакъв парапет, дори и на самия мост.


Бул. “Източен” се предлага за разширение от източната страна на пътя между бул. “Кн. Мария Луиза” и бул. “6 септември”. Предлага се ново трасе, което ще заобикаля старите турски гробища. Според екипа на Консорциум от траурния парк, който дълго време беше занемарен и изоставен, ще се наложи да се отнеме минимална част, както и от имота на бензиностанцията “Шел”.


Реститути водят дела


Съдебните дела между реститути и държавата за остров Адата не са приключили, заяви вчера зам.-кметът инж. Димитър Кацарски. Според него това не е пречка да се подготвя ПУП, тъй като островът е предвиден за градски парк в Общия устройствен план на Пловдив. Както “Марица” писа, близо 60 декара земя на острова са възстановени от Поземлената комисия през 1999 г. на наследниците на Константин Хаджикалчев Дренски, известен като Калчев. През 2005 г. регистрираното от тях дружество “Константин Хаджикалчев” е поискало имотът да бъде деактуван. Оказа се обаче, че въпреки реституцията през 2001 г. островът е бил вписан в баланса на Международен панаир - АД. През 2008 г. тогавашният министър Асен Гагаузов отказва отписването на имота с мотив, че според Закона за водите островът се води публична държавна собственост. Реститутите се борят за наследството в съда.

Източник:
http://www.marica.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
Според проект остров Адата се превръща в градски парк

Запазете във вашия компютър:
Според проект остров Адата се превръща в градски парк


Разгледано: 1369 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Spored proekt ostrov Adata se prevrashta v gradski park или
- Според проект остров Адата се превръща в градски парк

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433290 посещения • Sitemap