Начало - Новини от Пловдив
Над Марица ще строят супер модерен мост - Начало
18.01.2018 | 19:37

Четвъртък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-12-04 14:32:54

Натиснете за увеличение
Над Марица ще строят супер модерен мост
Трасето ще свързва бул. “Копривщица-запад” с бул. “България” ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Трасето ще свързва бул. “Копривщица-запад” с бул. “България” ...


Новото съоръжение ще бъде с общ габарит 30 м. Включва две платна на движение х 10.5 м, разделителна ивица от 3 м и два тротоара х 3 метра. Според проекта, трасето ще преминава върху съществуващия отводнителен канал в близост до стадион “Марица”, където ще се изгради колектор с голям отвор и дължина около 259 м., уточниха инженерите от софийската фирма “Илия Бурда”.

Община Пловдив им възложи проектирането на моста през март, след проведена обществена поръчка. В близко време предстои одобрение на идейния проект.

Новият мост над река Марица ще следва направлението на бул. “Копривщица-запад”, съобщиха от местната администрация. Съоръжението има характер на улица II клас и е част от западната тангента на града. Северно от реката, съоръжението ще премине покрай стадион Марица и ще се свърже с бул. “България”. От проектантите се изисква да планират връзки с бул. “Марица-юг”, където те предлагат кръгово кръстовище, в съчетание с рампа от запад. Те залагат и бъдеща комуникация с бул. “Марица-север”, както и да се изгради кръстовище с бул. “България”.


Трасето е изключително важно за града, коментират експерти от местната администрация. То ще облекчи трафика и ще осигури безконфликтното му прехвърляне от район “Северен” в район “Западен”, без пресичане на жп прелезите. “Слабото” място на подобни проекти е в здравината на конструкциите, обясняват специалисти. Те са проблем на повечето мостове над реката в Пловдив, което води до амортизирането им през годините и периодичната необходимост от ремонти. Проектантите от “Илия Бурда” дават 10 години гаранция на съоръжението.


За да се осигури необходимата пропускателна способност на моста, те предлагат връхна конструкция със сглобяеми, предварително напрегнати на стенд греди, обединени с монолитна пътна плоча. Статическият отвор на гредите е 27 метра. Мостът е 7-отворен, с осово разстояние между стълбовете 29.50 м и обща дължина (без крилата) 233.5 м. Тъй като пресичането е косо, за да се осигури достатъчно пространство за преминаване на речния воден обем, стълбовете са решени като рамкови - с по три кръгли колони, обединени с ригел с обърнато Т-напречно сечение. Устоите са плътни, а крилата преминават в подпорни стени. Фундирането е пилотно, с изливни пилоти с диаметър 120 см. Връхната конструкцията е температурно непрекъсната - фуги са заложени само при двата устоя. Предвидените предпазни огради са стоманобетонни в разделителната ивица и стоманени от външната страна.


Осигурени са и предпазни стоманени парапети. Проектирането ще е двуфазно, с идеен и технически проект.
В авторския екип с ръководител инж. Илия Бурда, влизат още инж. П. Минчев (част “Пътна”), инж. П. Николов, инж. А. Маринов (част “Конструктивна”), д-р инж. геолог Р. Върбанов (“Геотехническо проучване”).
Експертите: Защо е важен дизайнът

Защото мостът, поставен в един град, автоматично става част от околната среда. Той трябва да отговаря на условията й и да е в харомния с нея, освен, че спазва нормативните изисквания.

Важно е мостовете да не бъдат разглеждани от проектантите сами за себе си. В тях няма нищо произволно или случайно.
Ако по моста има и пешеходно движение, трябва да се помисли и за хората. При тези мостове натоварването е значително по-малко. Това дава възможност да се изберат интересни леки и елегантни конструкции.

Мостът не служи единствено да привежда хората над различни препятствия като реки, канали или магистрали. Тези съоръжения вече съдържат повече функции, затова днес те са полезни за пешеходците и интересни за инвеститорите.

Модерното строителство се обръща към хората в неравностойно положение. Проектантите по света взимат мерки за удобното и безпрепятствено придвижване на инвалиди и майки с детски колички. Също на предпазването от дъжд, слънце и вятър.

Даниела АРНАУДОВА

Източник:
http://www.marica.bg/Ключови думи:


Версия за печат:
Над Марица ще строят супер модерен мост

Запазете във вашия компютър:
Над Марица ще строят супер модерен мост


Разгледано: 786 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Nad Marica shte stroyat super moderen most или
- Над Марица ще строят супер модерен мост

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433290 посещения • Sitemap