Начало - Новини от Пловдив
Бъдни вечер е днес! - Начало
20.01.2018 | 11:24

Събота
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2013-12-24 10:47:55

Натиснете за увеличение
Бъдни вечер е днес!
Това е един от най-светлите празници през годината когато цялото семейство се събира, посветен е на дома, огнището и на починалите предци - родственици ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Това е един от най-светлите празници през годината когато цялото семейство се събира, посветен е на дома, огнището и на починалите предци - родственици ...

Християнският празник Бъдни вечер се чества семейно от всички християни. Този ден е един от най-светлите празници през годината когато цялото семейство се събира и всички тръпнат в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос.

Бъдни вечер е посветен на дома, огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството.

На Бъдни вечер започва празненството, което възславя Христовото рождение.

Денят преди Рождество Христово българите наричат "Малка Коледа", "Суха Коледа", "Детешка Коледа" или по-рядко - "Мали Божич", Наядка и "Крачун".

От православна гледна точка, трапезата няма никакво значение или друго изискване освен да е постна, тъй като е последният ден от Рождественския пост.

На този ден християните се подготвят духовно - чрез пост, изповед и молитва да приемат Светото Причастие и така достойно да посрещнат Христовото Рождество.

Народната традиция е по-богата и съчетава изискването на православието с народните обичаи, утвърдени през вековете, независимо от факта, че някои от тях са дори езически и съответно несъвместими с християнството и православната вяра. В празника се откриват отзвуци от обредите на древните тракийци и южните славяни.

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но постна тъй като е последният ден от Рождественския пост. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни. Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, за да бъде годината с много храна. Вярва се, че колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината. По традиция ястията на трапезата трябва да са нечетен брой: 7 (колкото са дните на седмицата, 9 (колкото жената износва под сърцето си едно бебе), 11, 13 ..., но се допускат и 12 ястия(колкото са месеците в годината и колкото са били апостолите на Христос).

По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така орехи и други ядки, мед (за да е сладък живота на семейството), чесън и кромид лук (срещу злите нечисти сили), запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия - т.е.всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид.

На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден. На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара.

Обичайно е вечерята да започне с прекадяването на трапезата, за да се прогонят злите духове. Вярва се, че тамянът прогонва лакомите дяволчета от масата, а силата на баща им Сатана и неговите помощници вещери, караконджоли, магьосници отслабва. Така тъмните сили не ще могат да извършат злините, замислени в навечерието на Коледа. Прекадяват се и всички помещения в къщата.

След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя за Богородица и починалите, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни, ако има такива в домакинството.

Когато вечерята приключи, трапезата се оставя неприбрана като символ на очаквания гост. Трапезата не се вдига цялата нощ още за да не избяга и късметът. Освен това се вярва, че когато домочадието заспи, близките покойници идват да вечерят.

Днешната коледна елха замества бъдника - пън от плодовито дърво, който някога е горял цяла нощ на 24 срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина.

Елхата със запалените свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата й са червено, жълто, златно - цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия бъдник.

Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва; това обаче могат да видят само праведниците.

А на Коледа човек може да си пожелае каквото поиска, желанията се сбъдват.

Екипът на http://e-plovdiv.com пожелава на всички свои читатели и приятели много КУРАЖ, КЪСМЕТ, ЛЮБОВ и три пъти по толкова ЗДРАВЕ, за да им се случи всичко това през новата година!


Ключови думи:


Версия за печат:
Бъдни вечер е днес!

Запазете във вашия компютър:
Бъдни вечер е днес!


Разгледано: 586 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Badni vecher e dnes! или
- Бъдни вечер е днес!

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433341 посещения • Sitemap