Начало - Новини от Пловдив
СВ. БОГОЯВЛЕНИЕ (Йордановден) - Начало
23.01.2018 | 15:48

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-01-06 18:20:43

Натиснете за увеличение
СВ. БОГОЯВЛЕНИЕ (Йордановден)
Богоявление е един от най-древните християнски празници ...
СВ. БОГОЯВЛЕНИЕ (Йордановден)
Богоявление е един от най-древните християнски празници ...
СВ. БОГОЯВЛЕНИЕ (Йордановден)
Богоявление е един от най-древните християнски празници ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Богоявление е един от най-древните християнски празници ...

Празнува се на 6 януари (Йордановден).

На 6 януари се освещават и бойните знамена на Българската армия, на този ден също се празнува и рождения ден на великия син на българския народ Христо Ботев, който в краткия си, но ярък живот, е изиграл огромна роля не само в борбата на българския народ за свободата, но и в българската литература, история и култура.

В различните християнски традиции празникът е претърпял значителни изменения и днес различните християнски деноминации го празнуват различно.

Библейската легенда разказва, че на този ден Иисус Христос е покръстен във водите на р. Йордан от Йоан Кръстител.

Твърде малко са подробностите за земния живот на Иисус Христос преди неговото кръщение.

Когато навършил 30 години, дошло време да разкрие божествения си произход и да тръгне сред народа си, за да го учи на словото божие. Според еврейския обичай, никой нямал право да проповядва, нито да стане свещеник или учител преди тази възраст.

В момента на кръщението небето се отворило и Светият дух слезнал върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнесал глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Оттук идва и названието на празника - Богоявление.

Според народното поверие, през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура, и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година.

След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с „нов” огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

На 6 януари се освещават бойните знамена на Българската армия. За първи път в българската история по инициатива на цар Симеон I се отслужва водосвет на българските бойни знамена на 19 август 917 г. преди битката при река Ахелой (20 август 917).

След Освобождението на България, с устройването на Земската войска в Княжество България (17 декември 1879) от 1880 г. ритуалът започва да се извършва всяка година на Богоявление (Йордановден), а не само преди сражение.

След прекъсване, през 1946 г. със Заповед на министъра на отбраната традицията е възстановена на 6 януари 1993 г.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време.

Днес имен ден празнуват: Божидар, Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, БожанaКлючови думи:


Версия за печат:
СВ. БОГОЯВЛЕНИЕ (Йордановден)

Запазете във вашия компютър:
СВ. БОГОЯВЛЕНИЕ (Йордановден)


Разгледано: 668 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- SV. BOGOYaVLENIE (Yordanovden) или
- СВ. БОГОЯВЛЕНИЕ (Йордановден)

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433451 посещения • Sitemap