Начало - Новини от Пловдив
Днес е Ивановден - Начало
16.01.2018 | 17:34

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-01-07 12:29:17

Натиснете за увеличение
Днес е Ивановден
Чества се паметта на Свети Йоан - последният старозаветен пророк, кръстителят на Иисус ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Чества се паметта на Свети Йоан - последният старозаветен пророк, кръстителят на Иисус ...

Ивановден е религиозен и народен празник. Отбелязва се неподвижно на 7 януари по православния църковен календар.

Свети Йоан e последният старозаветен пророк, кръстителят на Иисус. Наречен е още "предтеча", защото предрича идването на Христос на земята.

Йоан се ражда половин година преди Иисус Христос. Неговите родители били на преклонна възраст, когато на баща му Закария се явил архангел Гавраил и му възвестил радостната вест, че жена му Елизавета е заченала техния първороден син. Свети Йоан започнал да проповядва през 29 г. от н.е., когато навършил 30 години. Главната задача на неговия живот била да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода. Едва 34-годишен Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа.

Животът и духовната чистота, която постига Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт, са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му чистота и достойнство на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: "Покайте се, защото се приближава царството небесно".

В българската народна традиция обредите и обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената предния ден - св. Богоявление (Йордановден), вода. Периодът на т. нар. мръсни дни е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза.

Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Ивановден е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души.

Над 22 000 са пловдивчаните, които днес празнуват имен ден. Такава е справката от служба Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО).

Най-разпространени сред мъжете са имената Иван и Ивайло. Именниците с тези имена са близо 12 700. По-малко срещани са имената Иво, Йовко, Йоан и Ивелин.

На Ивановден празнуват и мъжете, носещи името Калоян. В Пловдив те са близо 500 души.

Около 4000 са дамите с името Иванка, които днес трябва да почерпят. Другите най-разпространени имена са Ваня, Ивелина и Йоана - близо 2 600 представителки на нежния пол носят тези имена. Освен името Иванка и неговите производни, днес имен ден имат и жени с имената Жана, Жанета, Йовка, Йонка, Яна.


Имен ден днес празнуват : Иван, Ваньо, Иванка, Ивана, Ваня, Ванина, Иво, Ива, Ивайло, Ивайла, Ивцата, Ивелин, Ивелина, Ивет, Ивета, Иванина, Ивалина, Ивона, Ивалена, Иванета, Йоан, Йоана, Йовко, Йовка, Йована, Йонка, Йонко, Жанета, Жана, Инна, Калоян, ЯнаКлючови думи:


Версия за печат:
Днес е Ивановден

Запазете във вашия компютър:
Днес е Ивановден


Разгледано: 618 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Dnes e Ivanovden или
- Днес е Ивановден

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433216 посещения • Sitemap