Начало - Новини от Пловдив
За еднопосочен билет до Марс кандидатства пловдивчанка - Начало
18.01.2018 | 09:41

Четвъртък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-01-26 22:49:39

Натиснете за увеличение
За еднопосочен билет до Марс кандидатства пловдивчанка
Надежда Томова е единствената българка с шанс да полети към Марс ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Надежда Томова е единствената българка с шанс да полети към Марс ...


Ако ме изберат, заминавам. Ще ми е мъчно за близките, но проектът е важен за мен. А може да е и спасителен вариант за хората на Земята, казва Надежда. След време - след хиляди или милиони години, планетата може да стане негодна за живот, да ни отмъсти за безогледното замърсяване. Така мисията до Марс, която за мнозина днес изглежда самоубийствена, ще се окаже стъпка към следващия етап в развитието на земните хора. Трябва нещо да се пожертва, за да съхраним живота - не само човешкия, но и на животните, растенията на нашата планета, разсъждава момичето. Надежда се надява хората да сме си взели поука от съсипването на земната природа и да не отровим и Марс, а да го превърнем в добро място за живеене. Това наистина е мисия, която си струва риска и усилията, смята пловдивчанката.

Пловдивчанката Надежда Томова е единствената българка с шанс да полети към Марс. След прецизен кастинг на 200 000 кандидати от цял свят нашето момиче е сред 1058-те смелчаци, които продължават в мащабния проект за населяване на Червената планета Mars One. Завършила е специалност физическо възпитание и спорт, а после - консултативна психология в Пловдивския университет. Бивша състезателка по лека атлетика, в момента тренира за поддържане на форма. Обича четенето и научната фантастика. В момента упражнява английския си с фентъзито “Игра на тронове” на Джордж Р.Мартин. Зодия Водолей - новатори и авантюристи. Има две сестри - голямата живее в Норвегия, малката е още ученичка.

Чудесно е да знаеш, че си сред 1000 избрани от 200 000, значи наистина имаш качества, признава Надежда. 10 българи са кандидатствали, 4 са одобрени - 3 млади мъже и Надежда, единствено момиче. Проектът надскача представите ни днес. Но и когато са изпратили първия човек на Луната, също е било доста авангардно и никой не е вярвал, че е възможно, убедена е Надежда. Притеснява се, че може да не се съберат парите за проекта и той да пропадне. Надя научила за проекта случайно, от голямата си сестра, която го публикувала във Фейсбук доста преди да са обявени датите за кандидатстване. Прочетох внимателно за какво става въпрос и казах: ето това е целта на моя живот!

Общува във Фейсбук с много кандидати за проекта - одобрени и отпаднали. Всички са изключително интелигентни с успешна кариера. Сред одобрените за следващо ниво са и трима физици от НАСА. Тя е на 29 и напълно си дава сметка за рисковете. Знае, че билетът е еднопосочен и връщане няма. Обича астрономията и астронавтиката. Винаги е харесвала научната фантастика. Запалила се на 13, когато прочела на един дъх “Денят на трифидите” на Джон Уиндъм. После се влюбила в “Марсиански хроники” на Рей Бредбъри. Изчела много книги за Червената планета, за каналите, описани от Бредбъри. Продължава да търси отговори на въпросите - дали там наистина е имало живи същества. Следи публикациите на тази тема - от анализа на образците, събрани от марсохода “Кюриосити”, учените правят изводи, че на планетата е имало условия за живот преди милиони години. Марс може да бъде пригоден за живот, доказателства са откритите следи от азот и водород, обяви известният учен Майкъл Маер, ръководител на марсианската програма на НАСА.

Убедена е, че организаторите са сериозни хора и проектът не е измама. Не биха вдигали такъв шум, ако целта е да се приберат някакви пари. Достатъчни са събраните такси за участие от тези 202 506 души. Българите са платили по 12 долара, участници от богатите страни - по 70) Няма логика в проект менте да се наемат хора от НАСА и от други сродни авторитетни организации. Както и участието в проекта на големи спонсори, обяснява пловдивчанката.

Завършената семестриално в ПУ консултативна психология не удовлетворява Надежда. Затова кандидатства невропсихология в два американски университета - в Чикаго и в Малибу, Калифорния. Амбицирана е да завърши магистратура и докторантура и ако полети към Марс, това да е като дипломиран психолог. Междувременно пловдивчанката работи по няколко месеца в хотел в Норвегия, но иска да живее в Америка Преди време гостувала на сестра си в Кълъмбъс, Охайо, и хората я грабнали с топлотата си.

Какво оттук нататък? В трети кръг следват медицински прегледи, после интервюта, след което трябва да бъдат отсети финалистите - 40 души. Те ще започнат обучение и 24-те най- добри ще формират шестте екипа за Марс. Останалите ще тренират като резерви. Ако някой се откаже, екипът ще се попълни с резервен участник и подготовката започва отначало, за да се сработят - за това били нужни 7 години. В четвърти кръг с гласуване хората ще изберат първата четворка, която трябва да полети за Марс.

Проектът е нещо като Биг Брадър - на станцията на Марс ще има камери и хората от Земята ще могат да наблюдават заселниците в нещо като космическо риалити. Така ще се набират средства. Проектът се осъществява от неправителствена организация, която не ползва държавни субсидии. Финансирането ще се осъществява чрез абонаменти на медии, които ще излъчват кадри от престоя. Участниците ще разказват истории, случки, преживявания. Проектът предвижда храната на Марс да бъде като тази за астронавтите. В ботаническа градина ще бъдат отглеждани растения за храна.

Няма регламент за децата, които биха създали колонистите на Марс. Не е задължително оформянето на семейни двойки. Сред одобрените 1058 души има само една настояща двойка - момиче и момче, които са избрани заедно.

Основният риск горе ще бъде вероятно психиката на хората. За разлика от риалитито Биг Брадър на Земята обаче, бъдещите колонисти на Марс ще бъдат подбрани внимателно, ще са тренирали заедно 7-8 години, ще се опознаят. Така ще се научат да решават конфликтите помежду си, каквито и да са те, смята Надежда. Убедена е, че в екипа на проекта - холандска неправителствена организация, има отлични специалисти - биолози, медици, астрономи, включително от НАСА и други сродни организации, които ще обмислят добре детайлите и няма да подлагат участниците на излишни рискове.

Мисията

202 000 доброволци от 107 държави са кандидатствали за участие в еднопосочна мисия до Марс в рамките на проекта Mars One. До второ ниво са допуснати 1058 кандидати. От тях най-много са гражданите на САЩ - 297 души, на второ място са канадците - 75 души, а след тях са индийците - 62 души, и руснаците - 52 души. 77% от преминалите първоначалния подбор имат работа, 15% са учещи. 415 от одобрените кандидати са хора под 35 години. Най-възрастният кандидат е 81-годишен.

До 2015 г. ще бъдат селектирани 10 екипа от по четирима души, 6 от които основни, останалите резервни. Те ще преминат пълен курс на обучение и тренировки, подобни на тези на астронавтите. Една от групите ще състави първия екипаж, който през 2025 г. ще кацне на Марс, където астронавтите ще живеят до края на дните си. Полетът без обратен билет за завръщане у дома ще продължи седем месеца. Четворките ще бъдат от по двама мъже и две жени. На всеки две години ще бъдат изпращани други екипи.

Официалният език на Марс ще бъде английският.

Апаратът, който ще кацне на Марс, ще бъде създаден на базата на марсохода на НАСА “Феникс”, който през 2008 г. кацна успешно на Червената планета.

Хенриета ГЕОРГИЕВА

Източник:
http://www.marica.bgКлючови думи:


Версия за печат:
За еднопосочен билет до Марс кандидатства пловдивчанка

Запазете във вашия компютър:
За еднопосочен билет до Марс кандидатства пловдивчанка


Разгледано: 1018 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Za ednoposochen bilet do Mars kandidatstva plovdivchanka или
- За еднопосочен билет до Марс кандидатства пловдивчанка

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433274 посещения • Sitemap