Начало - Новини от Пловдив
Изпълнявали тайни ритуали срещу дъжд  на Античния театър - Начало
23.01.2018 | 15:23

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-01-26 23:10:33

Натиснете за увеличение
Изпълнявали тайни ритуали срещу дъжд  на Античния театър
Артистите от Пловдивската опера хвърляли червен пипер, за да не вали ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Артистите от Пловдивската опера хвърляли червен пипер, за да не вали ...


Бягаме от злото с талисмани, червени конци, тайни ритуали и магийки. Така е било още в древността, така е и днес. Въпреки че светът бъка от здравомислещи и сериозни хора, все още има такива, които се завъртат три пъти, ако черна котка им пресече пътя, и си плакнат очите по няколко пъти на ден срещу лошо влияние.

Като легенда се разказва магията, която са правили на Античния театър артистите от Пловдивска опера.

По времето на Борислав Иванов като директор се провеждаше най-дългият музикален фестивал на открито “Верди фест”. Идваха много звезди от чужбина, а нямаше как да им се гарантира хубаво време. Дъждът проваля представленията, концертите, гастролите... И за да не вали, маестрото и колегите му си бяха измислили молитва. Ритуалът се извършваше директно върху камъка, за да е по-силно въздействието му. Разпъват картата, където се намира древната сцена. Разпръскват сладък червен пипер, смлян. Пълнят купа с вода. И започват наричанията. Понякога, когато много облаци са се скупчили в небето, добавят тамян. “На това място, където е червеният пипер, нека дъжд да не завали тази вечер! Благословено да бъде желанието ни и като моя воля да се сбъдне!”. В края на церемонията сгъвали листа с подправката на четири и го изгаряли триумфално. Накрая се благодари на боговете.

Никога не валеше, когато изпълнявахме този ритуал, спомнят си стари сценични работници. И се получаваха страхотни представления.

Оказва се, че артелитът на града определено вярва в магии и суеверия. Десислава Иванова - магьосничката на органа и клавишите, крие ръцете си в ръкавици преди всеки концерт. Тя не се здрависва с никого преди изява с публика. Не подава ръка - нито лявата, нито дясната, никому. Десислава пази ревниво двете си ръце, защото с тях предава чувствата, посланията, емоциите на своето изкуство.

Иванова концертира активно като пианист, органист и камерен изпълнител у нас и в чужбина. Преподава орган в Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков” в Пловдив и е асистент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство на Трихълмието. На учениците предава уменията си да музицират, а методиките за съсредоточаване и вглъбяване си остават нейна съкровена тайна. Това е нещо съвсем индивидуално, всеки решава сам как да се подготви за срещата с публиката си.

Психолозите твърдят, че когато човек крие ръцете си, може би крие някаква ценна информация, нещо лично и важно, което не иска да споделя с останалите. При музикантите това “скриване” е по-скоро емоционално съхраняване и вглъбяване преди концерта. За да може на сцената артистът да даде всичко от себе си.

Актрисата Виктория Колева пък има друга тайна. Тя играе с една и съща тениска репетиции и премиера. Не я сменя за нищо на света, защото счита, че цялата енергия на представянето й е събрана в дрехата. От първия ден до последния миг - пред публика, тя не я сваля. Нещо повече - не я пере, за да не изтече в канала силата на изкуството, което твори с нея.

Това суеверие я държи в плен, откакто е в професията. Тя е изиграла десетки роли на сцената на Пловдивския драматичен театър, сега готви премиера в Народния театър “Иван Вазов”.

И под тепетата, и в академичната трупа тя не допуска никого от гардеробиерите да се доближават до костюма й. Не дава и да се пере до премиерата, потвърждават сценични работници. Тя самата не крие този си навик. Ако изпера тениската, ще я напусне цялата добра енергия, с която съм я заредила по време на репетициите, обяснява Виктория.

От години актрисата спазва това правило и екипът на Пловдивския театър отдавна е свикнал с тази й странност. Явно магията действа, защото Виктория получава поздравления за доброто си превъплъщение на сцената всеки път. Миналата година я гледахме в сериала “Недадените”.

Ева ПУМПАЛОВА


Източник:
http://www.marica.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
Изпълнявали тайни ритуали срещу дъжд на Античния театър

Запазете във вашия компютър:
Изпълнявали тайни ритуали срещу дъжд на Античния театър


Разгледано: 1185 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Izpalnyavali tayni rituali sreshtu dazhd na Antichniya teatar или
- Изпълнявали тайни ритуали срещу дъжд на Античния театър

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433450 посещения • Sitemap