Начало - Новини от Пловдив
За хормоните и антибиотиците в месото на трапезата ни - Начало
18.02.2018 | 04:59

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-02-27 17:29:36

Натиснете за увеличение
За хормоните и антибиотиците в месото на трапезата ни
Птицевъдът Благо ДЖИЕВ отново алармира обществеността и настоява за контрол в бранша ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Птицевъдът Благо ДЖИЕВ отново алармира обществеността и настоява за контрол в бранша ...

Благо Джиев е роден през 1947 г. в пазарджишкото село Карабунар. Завършва средно техническо образование и постъпва на работа в металургичния комбинат “Кремиковци”, където остава 7 години. През 1990 г. се ориентира към птицевъдството, където впоследствие преминава целият му трудов живот. От 1990 г. Джиев става съсобственик на птицекомплекса в Костинброд, където дава работа на над 300 души. Днес той е мажоритарен собственик и ръководи компанията. В момента разширява дейността с нова изба в родното си село.

Изявленията на птицевъда Благо Джиев от последните дни за пореден път шокираха обществеността, най-вече с признанието, че с месото от магазина всички ние поемаме обилни коктейли от антибиотици и хормони, а те увреждат фатално здравето ни, особено това на децата. Бизнесменът не за пръв път казва тези неща в публичното пространство и вдига градуса на потребителското недоверие. До момента обаче темата се повдига и забравя на моменти, резултат от обсъждането й няма, казва той.

Интервю на Дора ЦВЕТКОВА с птицевъда Благо ДЖИЕВ:


- Г-н Джиев, какъв е поводът отново да бъде повдигнат проблемът за хормоните и антибиотиците в месото на трапезата ни?

- Тази информация не е нова и не е от вчера. Тепърва ще се говори за големите проблеми при храненето и отглеждането на животните обаче, защото технологиите, които се въвеждат от десетки години в развитите сдтрани, включително европейските, САЩ, Бразилия и така нататък, тепърва ще дават сериозни последствия върху здравето на хората. Това съм го казал много отдавна, казвал съм го неведнъж и не се страхувам да го повтарям отново. Лошото е, че не се обръща внимание на тревожните факти, а думите ми се приемат с насмешка. Истината е, че ни се поднася непълна информация за качеството на месото. И не трябва да се говори само за пилешкото, а изобщо за месото. Защото проблемът е повсеместен. В информацията, която имам от Европейския съюз за такива изследвания, се говори за месо - всякакви видове, не само птиче. Но пилетата са нарочени, сякаш само при тях се ползват хормони. Хората трябва да знаят, че това ноу-хау е внесено “безвъзмездно” точно от Европа. Става дума за цяла индустрия, която прави препарати, консерванти, подобрители. И храненето, и преработката - всичко е химия!

- Но това са известни факти. Сега кое събуди отново интереса по темата?

- Сигнал на една майка. Детето й навлязло преждевременно в пубертета, още на 6-7 години. тя се е усетила и е повдигнала въпроса. Такива аномалии обаче вече са всекидневие. Има дори смъртни случаи. Но никой не сигнализира, защото и в диагнозата не пише каква е причината. Ако тази жена си беше премълчала, пак нямаше да се коментира.

- Какви хормони се влагат в производството на месо?

- Не знам. Стоя далеч от тези неща. Не ги влагам в производството, защото чета и съм информиран докъде водят. Масово се влагат с цел бърз растеж, особено в Европа. Не може един бройлер за 30 дни да стане толкова едър, колкото угояваният за 50 дни. Това няма как да стане без стимулатори. Само преди минути пак ми предлагаха разни препарати за впръскване за тублиране ... Всичко, направено в последните 30 години, е порочно. Само за печалба и трупане на пари, без да се мисли за здравето на хората. Порочните технологии при отглеждането на различните видове животни и преработката на месото в Европа съществуват повече от 60 години. Ние имахме натурално производство на месо, мляко и млечни продукти за каквото в Европа могат само да мечтаят. Уж беше за добро, а се получи обратен ефект - внедрихме веднага всички пороци на европейците, даже ги надминахме. Да произвеждаш днес натурални и чисти продукти е голям лукс. Отделен е въпросът, че от кило пиле две кила месо правят с инжектиране на течности, които в магазина плащате на цената на месото.

- Казвате, че това има връзка с масовото разпространение на хомосексуализма. Защо смятате, че е така?

- Да, доказано е, че това причиняват хормоните за бърз растеж. Пак казвам - здравословни проблеми има и в момента. Хората страдат, но не знаят защо. И измират в неведение. Месото, третирано с хормони и антибиотици, може да причини не само ранен пубертет, но и много други вреди. При мъжете - порастване на гърди и дори стерилитет. Хормоналният дисбаланс също идва от храненето. Това не са мои констатации, още преди години експерти от сферата на медицината ги оповестиха. Хомосексуализмът става епидемия.

- Изяснено ли е как точно действат на хората всички тези химически съставки в месото?

- Да, знае се. Влияят най-вече върху момчетата и младежите. Тези женски хормони им причиняват импотентност, водят до хомосексуализъм. Защо в последните години хомосексуалистите се увеличават толкова много и у нас? Мисля, че не е заради свободата, която им се дава, а от хормоните. Но е въпрос на национална политика истината да стои скрита в сянка, а хората да бъдат манипулирани с измислици.

- Неведнъж сте отбелязвали още, че контролът и регулациите се отнасят за България, но не и за Европа. Какво имате предвид?

- Статистиката показва, че 75-80 процента от месото е вносно. Повечето от вноса е от Европа. Там имат вече много сериозни проблеми заради качеството на месото и всичко негодно влиза в България. А хората погрешно смятат, че проблемите тръгват от тукашните производители. Не е така. Част от тях се изучиха на номерата на европейците, но не всички. Смея да твърдя, че белите стават в транжорните на големите вериги магазини. Смея да твърдя, че част от тях вкарват в страната контрабанда и че тя е най-големият източник на химията в храната на потребителите, а оттам - и на всички аномалии. Но понеже веригите са богопомазани и не подлежат на толкова строг контрол, номерата минават. Да сте чули, че в някой такъв магазин Агенцията по храните е открила нередности с качеството на месото? Няма и да чуете! Те са под специална закрила. Имам съмнения, че протекцията е по повелята на политически лобита. Контролните институции са подвластни на политиците и ако някой не си изпълнява инструкциите, просто няма да остане на тази служба.

- А контрол върху производството има ли?

- Даже повече, отколкото е необходим! Дори когато е очевидно, че няма проблеми. Ако ние си позволим своеволията на колеги от Европа, моментално ще ни затворят фабриките. Бях в Германия преди години и видях какво правят там. Всяко второ пиле е с какви ли не болести, чревни бактерии, които са станали резистентни заради непрекъснатото даване на антибиотици. Те спират да действат. Така се налага до последния ден на животното да се слагат антибиотици, за да се поддържа живо. Никъде после не съм чел, че на този производител месото е иззето, унищожено. Същото месо влиза в България и никой не го проверява. И хората го ядат. За нас, местните производители обаче, контролът е убийствен. Тормозят ни за какво ли не, а където са истинските проблеми, не се вземат мерки.

- Пренасят ли се хормоните и антибиотиците в млякото, яйцата?

- Разбира се, че се пренасят! Няма как да не се пренесат. За млякото отдавна съм чел, че има препарати за увеличаване на млеконадоя. В каква форма се дава и дали производителят мисли за потребителите си - зависи от собствената му съвест и отговорност.

- Как може да се разпознае чистото месо от това с химия? Има ли сигурен начин?

- Има си тънкости... Аз го разпознавам, но с годините съм станал “професионално деформиран”. Човек извън нашия бранш едва ли ще може да направи разликата. Разпознава се и по вкус, и по аромат, по цвят. Но е трудно. А и на обикновения българин надали това му е на дневен ред. Народът предпочита да преглъща слюнка пред апетитните реклами в брошурите на големите вериги, а след това да отиде и да си купи оттам пилешко на промоция или дори на половин цена. Важното е сега цената да е тънка. Никой не мисли колко пари ще отидат после за лекари, за медикаменти, колко нерви и тревоги може да струва евтинията.

- А вие какво месо ядете?

- Само от нашето производство. Единствено на себе си имам доверие.

Източник:
http://www.marica.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
За хормоните и антибиотиците в месото на трапезата ни

Запазете във вашия компютър:
За хормоните и антибиотиците в месото на трапезата ни


Разгледано: 729 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Za hormonite i antibioticite v mesoto na trapezata ni или
- За хормоните и антибиотиците в месото на трапезата ни

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433898 посещения • Sitemap