Начало - Новини от Пловдив
ЧЕСТИТА  БАБА МАРТА ! - Начало
21.01.2018 | 12:18

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-03-01 10:08:29

Натиснете за увеличение
ЧЕСТИТА  БАБА МАРТА !
Подарете на близки и приятели мартеничка за здраве и сила през следващата година ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Подарете на близки и приятели мартеничка за здраве и сила през следващата година ...

В българския фолклор Баба Марта е митичен персонаж. Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи - януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла, но винаги е недоволна от тях за нещо - или защото са ѝ изпили виното, или че са извършили някоя голяма пакост. Старицата им се гневи, вследствие на което времето се разваля.

Баба Марта много мрази да я считат за стара. В една приказка се разказва за някаква старица козарка, която извела стадото си в планината през последните мартенски дни като си мислела, че Баба Марта ще я дари с хубаво време, защото и тя е стара като нея. Но Баба Марта люто се разсърдила, поискала няколко дни назаем от брат си Април, и ги получила. Тези дни народът нарича "заемни дни", "заемници", "броени дни". Тогава Марта пуснала силни снегове и виелици, които замразили козарката и стадото ѝ в планината. Замразените се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

Ето защо се счита, че Баба Марта изобщо не обича старите жени и те не трябва в никакъв случай да предизвикват гнева ѝ като се сравняват с нея ... На първи март навън непременно трябва да излязат младите "за да ги види Баба Марта и да се зарадва", а старите жени не трябва да се мяркат пред очите ѝ, не трябва да излизат навън, защото "ще разгневят Баба Марта".

Друго очарователно предание гласи, че първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на седми век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието ѝ за здраве и любов.

Затова мартениците са направени задължително от два пресукани конци - червен и бял.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година.

Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

На 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от бял и червен конец.

Баба Марта се почита на 1 март, на 9 март (Младенци) и на 25 март (Благовец). Празниците са свързани с посрещането на пролетта.

Това е основанието мартениците да се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Те могат да се свалят и при първото виждане на щъркел, лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

В някои райони от нашата страна конците са само червени, в други - многоцветни, но с преобладаващо червено.

Според изследователите на древността, червеният цвят е означавал Богинята (раждането и смъртта), а белият - нейният Син (Слънцето, отвъдния живот, вечността).

У нас народното поверие счита, че червения цвят има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество, а белия цвят символизира чистотата, невинността и радостта. Затова в българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Този стародавен и най-вероятно езически обичай, се признава за уникална българска традиция, макар че в леко променен вид присъства на Балканите. В Румъния мартеницата се нарича "марцишор" и се носи само от жени, в Северна Гърция я носят само децата като гривна, направена от усукан бял и червен конец. Обичаят се пази и в близките страни, където са се преселвали българите през вековете, отбелязва се също в южните части на Молдова, където живеят етнически българи.

Интересни са и обичаите у нас, свързани с мартениците. Например в Разградско сутринта при изгрев слънце всяка домакиня мята червен плат на едно от плодните дървета в градината, "за да разсмее Баба Марта". В Троянско на 1 март преди изгрев слънце стопанките на всеки дом връзват червена вълна по ключалките на вратите, на овошките, по рогата на добитъка. В Хасковско бабата, която рано преди съмване връзва мартеници на децата от семейството, се облича изцяло в червени горни дрехи. Оттук идва и народната представа, че Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени чорапи.

Има тенденция 1 март да се празнува и като имен ден за името Мартин и Мартина, но официалният празник според Светия синод е 14 април по повод честването на св. Мартин.

Затова нека да не сърдим излишно Баба Марта и на 1 март имен ден да отпразнуват всички жени, които носят името Марта.

Екипът на http://www.e-plovdiv.com честити празника на всички свои читатели, почитатели и приятели с пожелания за ведра пролетна настройка, здраве и любов!


Ключови думи:


Версия за печат:
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !

Запазете във вашия компютър:
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !


Разгледано: 825 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: От страната - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- ChESTITA BABA MARTA ! или
- ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433386 посещения • Sitemap