Начало - Новини от Пловдив
Цветница (Връбница) - Начало
18.01.2018 | 19:15

Четвъртък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-04-13 11:38:19

Натиснете за увеличение
Цветница (Връбница)
Християнският празник Цветница е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Християнският празник Цветница е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки ...


Отбелязва се в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Припомня се евангелския сюжет на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Според евангелските текстове Христос влиза на магаренце в Йерусалим и е приветстван от хората с маслинови и лаврови клонки и с възгласи "Осанна", задето е възкресил Лазар предния ден - в събота. Затова на този ден на службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки - вайи, сякаш отново посрещат своя Спасител.

Христос отива в храма и с царствена власт изгонва оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършва множество изцерения на слепи, хроми и недъгави.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, но и най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - времето, в което Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение и вечен живот. Дните след Цветница до Възкресение Христово се наричат Страстна седмица и означават мъка и страдание.

На днешния ден на службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.

Освен Цветница народът нарича празника още Цветна неделя, Вая, Кукленден. Според старите български обичаи сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие.

Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обича "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.


На Цветница - празникът на цветята и цъфтежа, празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета:

Върба,Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Камелия,Лилия, Латинка, Невен, Невенка, Роза, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветан, Цветелина,Цена, Цено, Ясен, Явор и т.н.


Ключови думи:


Версия за печат:
Цветница (Връбница)

Запазете във вашия компютър:
Цветница (Връбница)


Разгледано: 761 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: От страната - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Cvetnica (Vrabnica) или
- Цветница (Връбница)

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433290 посещения • Sitemap