Начало - Новини от Пловдив
Любопитни великденски ритуали  по света - Начало
21.01.2018 | 12:31

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-04-21 13:28:57

Натиснете за увеличение
Любопитни великденски ритуали  по света
У нас масовата практика е хората да се борят с боядисани яйца, които символизират възкресението ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

У нас масовата практика е хората да се борят с боядисани яйца, които символизират възкресението ...


В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) в църквите точно в полунощ се възгласява "Христос Воскресе" и се отговаря "Воистину воскресе".

Хората се бият с боядисани яйца, които символизират възкресението: докато е латентно яйцето съдържа нов живот запечатан в него. Който победи (тоест яйцето му е най-здраво), го очаква една плодовита и успешна година. В някои държави на Великден спазват доста любопитни ритуали.

У нас червеният борак носи здраве и берекет и пази от злини.

В миналото българите вярвали, че първото боядисано яйце, което задължително е червено, има магическа сила. Освен обичая с него да се чертаят кръстове по челата на малките деца в дома за здраве.

Но в различни краища на страната намирали и други негови приложения. Например за берекет и плодородие по селата слагали първото яйце в обора при животните или го заравяли в градината, за да е богата реколтата през годината.

В други райони пък посвещавали червеното яйце на най-младото семейство. Най-възрастната жена в къщата, в повечето случаи свекървата, слагала яйце в спалнята на младоженците, за да пази то през годината любовта им от проблеми, да гони болестите и злините и да им помогне да имат здрави рожби.

Семействата на търговците носели яйцето в дюкяните, а роднините на тези, които често са на път, го завивали и го слагали в багажа. Целта на този ритуал е да пази пътника от лоши хора и злополуки.

В Ямбол първото червено яйце се боядисвало сурово, а в Северна България багренето се правело тайно, за да не бъдат урочасани от лоши очи.

А ето и някои от по-странните обичаи по света:

В Чехия на Великден мъжете удрят жените с пръчки, обвити с пъстри панделки. Понякога на Великден мъже дори заливат обилно жените с вода. Това се прави в понеделника след Великден и се твърди, че благодарение на този ритуал жените били здрави и млади през цялата година.

В Германия на Великден се изгаря коледното дърво или останките от него. Ритуалът означава край на зимата и начало на пролетта.

В много страни си имат великденски зайци и великденски яйца, но във Франция има великденски камбанки, изваяни от шоколад. По този начин французите си спомнят за вярването, че на Разпети петък камбаните на църквите замлъквали, защото отлитали до Ватикана, за да отбележат смъртта на Христос и се връщали обратно в родината си в неделя, за да ознаменуват със звън Възкресение Христово.

На Великден във Финландия мнозина излизат през нощта, облечени като вещици, и се скитат по улиците с метли в ръцете в търсене на бисквитки и празника много заприличва на Хелоуин. Смята се, че традицията е възникнала във връзка с поверие, според което тогава вещиците се събирали и "отлитали на метлите си към Германия", където лудували със Сатаната. Затова там по време на великденската нощ се палят големи огньове, които да прогонят злите сили.

Търкалянето на великденското яйце е традиция в САЩ, но във Великобритания тази традиция е превърната в състезание. В много британски населени места на Великден се организират турнири по търкаляне на яйце по склон. Победител е яйцето, което се търкаля най-дълго. Има и състезание за издръжливост, в което победител е яйцето, което оцелява в най-много търкаляния по склона.

Свои странни великденски обичаи си имат и филипинците. Там е прието на празника родителите да дърпат малките си деца за косите, за да пораснат по-здрави. В седмицата, предшестваща празника, много католици на Филипините взимат участие и в друг "кървав" ритуал, по време на който се самобичуват с бамбукови пръчки публично. Идеята на този болезнен обичай е да бъдат изкупени всички грехове, болните да се излекуват, а тези, които искат нещо много силно, да докажат на Бог, че са го заслужили. Участниците в ритуала вървят боси по улиците и се спират на всеки неколкостотин метра пред импровизирани олтари, за да слушат откъси от Библията. Католическата църква във Филипините се разграничава от кървавия обичай и го счита за нехристиянски.

Не липсват великденски чудати ритуали и в Корфу, Гърция. На първия ден от празника там хората хвърлят керамични изделия от балконите си. Местните вярват, че тази интересна практика, която може да бъде и доста опасна, носи късмет и така всички, които го правят, ще бъдат късметлии до края на годината. Обичаят има венециански или езически произход. Чупенето на керамика символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви.

В Кипър пък децата на Великден съчетават полезното с приятното и правят нещо като екологична уборка. Събират от квартала остатъци от дървени части и парчета дърво, трупат всичко на едно място и правят великденски огън. Има голяма конкуренция чий огън ще е най-буен.

Може би норвежците щяха да грабнат златото за най-странен великденски обичай, ако имаше такава класация. В Норвегия Великден се считa за празник, на който трябва задължително да се четат криминалета и да се гледат детективски филми. Обикновено след църковната служба хората полягат в уютните си къщи с хубав детективски роман в ръка. Телевизиите пък бълват всички възможни серии от поредиците на Агата Кристи и на Артър Конан Дойл. Нещо като всички филми от поредицата "Сам вкъщи" по Коледа.

В Полша и в Русия пък има обичай да се правят агнета от масло. Това лакомство е центърът на празничната трапеза. Изготвя се от чисто масло. Агнето се оформя на ръка от домакинята като скулптура. Има и състезателен момент - като си ходят на гости, поляците гледат винаги дали агнето на домакинята е по-хубаво от онова вкъщи.

Интересно е още, че в Полша на Великден на мъжете е забранено да се появяват в кухнята, в противен случай техните мустаци щели да побелеят. Този ритуал вероятно е измислен от някой мързелив мъж, който не е искал да помага в празничното чистене и в другите приготовления за празника.Ключови думи:


Версия за печат:
Любопитни великденски ритуали по света

Запазете във вашия компютър:
Любопитни великденски ритуали по света


Разгледано: 635 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Lyubopitni velikdenski rituali po sveta или
- Любопитни великденски ритуали по света

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433387 посещения • Sitemap