Начало - Новини от Пловдив
Дизайнери от чужбина  ще преобразяват
23.01.2018 | 15:19

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-04-22 19:06:27

Натиснете за увеличение
Дизайнери от чужбина  ще преобразяват "Капана"
За четири дни със стари или нови предмети и материали, които намерят тук, творците ще променят визията на известното пловдивско кътче ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

За четири дни със стари или нови предмети и материали, които намерят тук, творците ще променят визията на известното пловдивско кътче ...Видни международни дизайнери идват в Пловдив, за да преобразят квартал "Капана" в Пловдив в рамките на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK.

Шест видни дизайнери от Полша, Чехия и Словакия, избрани по проекта "Вишеград", ще работят заедно в продължение на четири дни, като тяхната задача е да реализират идеи, вдъхновени от самото място, като използват само откритите в "Капана" предмети и материали, стари или нови - столове в изоставени къщи, изхвърлени плакати или книги, текстил и железарски изделия от малкото работещи местни магазинчета.

Резултатът от сътрудничеството между Studio Ganszyniec от Варшава, Vasku & Klug от Прага и Allt Studio от Братислава ще е експеримент между наличните материали и тяхното въображение. Това, което те сътворят като краен резултат от този процес, не е обвързано с конкретно изискване, функция или визия. Плод на дизайнерското виждане може да бъде всичко - медия (списание / книга / сайт), тениска, плакат, сувенир, улична инсталация, бижу или купа за плодове.

За проекта "Освети ме" на ONE DESIGN WEEK допринасят шест дизайн студия от Норвегия (студио Frøystad + Klock), Финландия (студио Company), Исландия (студио Vík Prjónsdóttir и дизайнера Бриняр Сиграсен) и Швеция (студио What'sWhat и дизайнерката Катя Петерсон). Тяхната работа започва десет дни преди старта на фестивала.

Проектът е пресечна точка между дизайн, технология, текстил, илюстрация, мултифункционалност и устойчиво развитие. Това е творческо представяне на истории, свързани със светлината, които са обвързани лично с всеки един от участващите дизайнери и професионалният им опит досега.

Поканените участници ще използват материали на място и ще създадат изложба, която ще бъде показана от 21 до 29 юни 2014 г. в Пловдив. Нейното съдържание може да включва завършени осветителни тела или прототипи на такива. Например, намеси в публичното пространство, иновативен джобен фенер или улична лампа, градска мебел с интегрирана светлина за по-дълги летни четения, интерактивни инсталации и др.

В преобразяването на квартала взема участие и австрийското студио за продуктов дизайн WALKING CHAIR, което ще създаде свое временно пространство в Капана със свои предмети. В дългия им списък с клиенти са Coca-Cola (Германия), Wallpaper Magazines (Великобритания); Albertina Museum (Австрия) и BMW/Mini (Австрия).

Департаментът за визуален комуникационен дизайн на Техническия институт Холон от Израел е подготвил интерактивна изложба. Проектът на Боб Орел включва едногодишно проучване на 44 вида храни и данни за тяхната всекидневна употреба.

Холандецът Флор Найдекен присъства с инсталацията си за съвместно тъкане "Crossover Collective". Неговите творби се разпознават в редица престижни музеи, списания и фестивали.

Българско участие в "Капана" включва модния дизайнер Николай Божилов, дизайнера на бижута Нева Балникова със съвместен проект с Христо Савов, продуктовия дизайнер Деница Бояджиева в сътрудничество с модния бранд Гардероб и студиото за комуникационен дизайн Постстудио.

Пловдивско участие в "Капана" е на студиото за продуктов дизайн Archabits, което заедно със Smart Fab Lab и KidsLab@DSL, ще организира деткста работилница за 3D принтиране. Ателие Ръкоделница, което е за ръчно правени авторски предмети и аксесоари в Капана, ще се включи в програмата на ONE DESIGN WEEK с три детски работилници. Местните производители на велосипеди Sprint ще представят новата си колекция в своето временно пространство в Капана по време на фестивала.

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Провежда се всяка година през юни месец. Програмата му включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика - изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

ONE DESIGN WEEK стартира през 2009 г., а през 2014 фестивалът за първи път се провежда в Пловдив. Събитието се организира от независимата платформа за културни събития ЕДНО в партньорство с Фондация Америка за България и Община Пловдив. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.


Източник:
http://news.plovdiv24.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
Дизайнери от чужбина ще преобразяват "Капана"

Запазете във вашия компютър:
Дизайнери от чужбина ще преобразяват "Капана"


Разгледано: 752 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Dizayneri ot chuzhbina shte preobrazyavat "Kapana" или
- Дизайнери от чужбина ще преобразяват "Капана"

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433450 посещения • Sitemap