Начало - Новини от Пловдив
В Рим днес обявяват за блажени едновременно двама папи - Начало
23.01.2018 | 18:09

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-04-27 09:49:39

Натиснете за увеличение
В Рим днес обявяват за блажени едновременно двама папи
Светът ще следи събитието на живо и пред тв екраните ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Светът ще следи събитието на живо и пред тв екраните ...

Близо 1 милион души се събират на площада пред катедралата "Св.Петър" в Рим, за да присъстват на обявяването за блажени на Йоан XXIII и Йоан Павел II.

Рим и Ватикана се подготвят за дългоочакваното канонизиране на двамата папи, живели и оглавявали Римокатолическата църква през 20 век.

Едновременното обявяване за блажени на двама папи е безпрецедентно събитие.

Папа Йоан Павел II е роден в Полша с името Карол Войтила и оглавяваше църквата от 1978 г. до 2005 г., а папа Йоан XXIII е роден в Италия с името Анджело Ронкали. Той е бил начело на църквата от 1958 г. до 1963 г.

Денят на двойното канонизиране не е избран случайно. Днес Римокатолическата църква отбелязва празника на Божието милосърдие, въведен от папа Йоан Павел II.

Папа Йоан XXIII е бил апостолически пратеник на Ватикана в България от 1925 до 1934 г. с мисия за преодоляване на разделението между местните католици от двата обреда. През 1934 г. е издигнат за архиепископ на Несебър и апостолически легат в Турция и Гърция със седалище в Истанбул.

Папа Йоан Павел II не само нарече евреите "нашите обични братя", но и стана първият папа, посетил синагога от зората на християнството насам. Когато посети Стената на плача в Ерусалим, той остави сред камъните й бележка, на която пишеше, че е "дълбоко натъжен от поведението на онези, които в историята са причинили толкова страдание на твоите деца".

Властите очакват между 500 000 и 1 милион богомолци от целия свят да се стекат в Рим и Ватикана за събитието, предаде БТА.

Десетки лидери от целия свят също ще присъстват на църковната служба за канонизирането на папите, която ще бъде отслужена от папа Франциск на площад Свети Петър. Сред тях ще бъдат българският президент Росен Плевнелиев и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Близо 100 делегации на държави и международни организации се очакват днес за двойната канонизация според списъка, обявен от Ватикана в петък.

Мерките за сигурност са изключителни. Движението ще се регулира от 2000 регулировчици, а в Рим ще бъдат пратени и допълнителни 2400 полицаи. За чистота ще се грижат 1000 чистачи. Организаторите на събитието разчитат и на 3000 доброволци, както и на стотици медици, които ще са на бойна нога.

Канонизирането на двамата папи ще струва на властите в Рим 5 милиона евро, а Римокатолическата църква ще вложи 500 000 евро.

По-голямата част от тези средства са за инсталирането на 19 огромни телевизионни екрана, на които ще се наблюдава събитието в различни части на Рим.

Днес около 5000 свещеници ще бъдат разположени по улиците на Рим, за да помагат на богомолците, в това число и 200 свещеници, които ще дават причастие на Виа дела Кончилиационе - булеварда, водещ към площад Свети Петър. За богомолците са подготвени 1,2 милиона картички с лика на новите светци. Те ще се раздават във Ватикана, околностите му и на други обществени места в Рим, като например площад Навона.

2600 доброволци от гражданската защита денонощно ще раздават 4 милиона бутилки минерална вода на богомолците, дошли в Рим за двойната канонизация. Радио Ватикана излъчва на няколко езика полезни за богомолците информации, както за самата церемония по канонизирането, така и за обществения транспорт в Рим.Ключови думи:


Версия за печат:
В Рим днес обявяват за блажени едновременно двама папи

Запазете във вашия компютър:
В Рим днес обявяват за блажени едновременно двама папи


Разгледано: 946 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Международни
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- V Rim dnes obyavyavat za blazheni ednovremenno dvama papi или
- В Рим днес обявяват за блажени едновременно двама папи

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433456 посещения • Sitemap