Начало - Новини от Пловдив
Еньовден - Рождение на св. Йоан Кръстител - Начало
21.01.2018 | 18:45

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-06-24 18:32:50

Натиснете за увеличение
Еньовден - Рождение на св. Йоан Кръстител
На 24 юни църковният календар отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

На 24 юни църковният календар отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител ...


Денят е наричан още летен Ивановден или Еньовден. По времето на управлението на цар Ирод (управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово и 3 г. след Рождество Христово) в град Хеврон живеел един свещеник, чието име било Захарий, а жена му - Елисавета е братовчедка на света Ана (майката на св. Богородица). Захарий и Елисавета били праведни, но в напреднала възраст и нямали деца. Но се молели, Бог да стори с тях чудо и да им даде син, както дал рожба Сара. Един по време на служба, пред Захарий се явил ангел, който го възвестил, че ще му се роди син - синът му ще бъде велик светец и предтеч на Изкупителя на човечеството. Но, свещеникът се смутил и не могъл да разбере думите на божия пратеник, затова архангел Гавриил го наказал - да мълчи и не може да говори, докато не се сбъдне това, което му казал, защото не е повярвал. Онемяването било едновременно и знамение и наказание за свещеника. Шест месеца след като Гавриил възвестил Захарий, бил изпратен от Бога в галилейския град Назарет за възвести на Мария, че тя пък ще бъде майка на Спасителя - Иисус Христос. Когато Елисавета родила сина се събрали съседите и роднините, по местен обичай на осмия ден трябвало да се даде име на младенеца и всички смятали, че той трябва да носи името на баща си. Но, майката казал, че детето ще се казва - Йоан. Традицията повелявала детето да вземе името на някой роднина и никой в рода на Захарий не се наричал Йоан. Затова близките се колебаели да изпълнят воля на Елисавета и запита ли бащата - той написал на дъсчица: “Йоан му е името”. В същия миг се развързали устата и езикът му и той проговорил (името Йоан означава благодат Божия). Заченат с Божията намеса, св. Йоан e наречен Кръстител или Предтеча защото прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ и той пръв започвал да покръства на юдеите във водите на р. Йордан.

Много българи наричат празника Еньовден (най-силният ден в годината, денят на слънцето). Според народните вярвания на този ден "слънцето играе или трепти", когато изгрява. Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве. От този ден слънцето започва бавно "да умира" и годината да клони към зимата. А набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина" — да има за всички болести и за "болестта без име".

От растенията, които се събират най-силно се почита т.нар. еньовче, според народните вярвания то лекуват безплодие, прогонват зли духове и от него се прави и силна отвара за магии - любов и омраза. В някои краища е разпространен обичая - еньовска китка или венец. Набраните билки рано сутрин се връзват с червен конец - най-често за всеки член на семейството има китка, наричат си по именно и се оставят да пренощуват на открито. Сутрин по състоянието на китката се гадае за здравето на този, комуто е наречена.

Разпространен е обичая еньовски китки и венци да се окачват на различни места из дома и така да се прави заклинание за цялата къща и семейство, като в някой села пък след отделните семейни ритуали, тревите и цветята, набрани на празника биват събрани и увити в един, голям, общ еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Венецът се пази и се използва за лекуване.


Имен ден празнуват Деян, Еньо и Яна

На Еньовден - денят на Св. Йоан Кръстител имен ден празнуват всички, които носят името Деян, Деяна, Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.


Ключови думи:


Версия за печат:
Еньовден - Рождение на св. Йоан Кръстител

Запазете във вашия компютър:
Еньовден - Рождение на св. Йоан Кръстител


Разгледано: 573 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Enyovden - Rozhdenie na sv. Yoan Krastitel или
- Еньовден - Рождение на св. Йоан Кръстител

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433396 посещения • Sitemap