Начало - Новини от Пловдив
Елизабет Стрид в „Полетът на валкюрите” омагьоса публиката на Античния театър - Начало
21.01.2018 | 12:21

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-07-14 09:16:51

Натиснете за увеличение
Елизабет Стрид в „Полетът на валкюрите” омагьоса публиката на Античния театър
Спектакълът на маестро Ангелов закичи Пловдив с брошка, достойна за всеки културен афиш ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Спектакълът на маестро Ангелов закичи Пловдив с брошка, достойна за всеки културен афиш ...


Грандиозен сюжет, завладяваща музика – вселена от образи, брилянтно сопрано с божествен глас, безупречен оркестър, 2000 души, пленени от изкуството, със затаен дъх на Античния театър, грееща пълна луна – това е уникалната картина на древната сцена в Пловдив на 12 юли вечерта.

Колосалното събитие бе премиерата на „Полетът на валкюрите” – избрани фрагменти от тетралогията „Пръстенът на нибелунгите”, дирижирани от обединяващата палка на маестро Иван Ангелов.

За първи път в Пловдив оживя Вагнеровата съкровищница от митологични образи, богове, хора, герои, митични същества и магични предмети!

За първи път толкова много публика бе респектирана от толкова сериозно и амбициозно заглавие в културния афиш на града!

За първи път всяко кътче от Античния театър беше обиграно, изпълнено със съдържание и смисъл – колоните, стълбите, тунелите, площадката отпред. В статуите смело и някак естествено се вписваше върховният бог Вотан, изпълняван от Михаил Пулиев.

Звездата на вечерта Елизабет Стрид в двете централни роли – на Брунхилда и Сиглинда, омагьоса публиката с невероятния си глас и великолепното си актьорско присъствие на сцената. Красивият и интересен тембър в ниския регистър и блестящ глас в горния регистър грабват слушателя и се запомнят завинаги. Тя демонстрира талант и перфекционизъм – от най-висока класа.

Вдъхновени от нейното изпълнение бяха и солистите – тенорът с мощен и драматичен глас, подходящ за героичните роли на Вагнер, Даниел Дамянов – Зигмунд, Зигфрид, и могъщият бас Димитър Станчев – Хундинг и Хаген.

Изключително достижение на изпълнителското майсторство направи оркестърът. Музикантите, които не се бяха докосвали до музиката на Вагнер, извършиха подвиг – за рекордно кратко време разчетоха трудната партитура и изсвириха достойно произведението, под умелото ръководство но маестро Иван Ангелов.

Трупата на Пловдивска опера – хористи, балетисти, оркестранти, дадоха всичко от себе си, за да разкажат с гласовете си, с телата си, с магията на професионализма си епичната легенда за борбата за власт и надмощие над света. С чудесен финес силно въздействащо и изразително изведоха основното послание на спектакъла – във вечния конфликт между доброто и злото единственият победител е любовта, само тя може да донесе щастие.

В тази версия на грандиозното музикално произведение са събрани най-силните моменти от творбата на Вагнер – ездата на валкюрите, изковаването на меча Нотунг, който, намери ли се, всички ще бъдат избавени от беда и страдания, смъртта на благородния герой Зигфрид, който отнема от несметното богатство на нибелунгите. Сцените се въртяха в кръг като в ринга на времето в музиката на Вагнер - парченца от пъзела, подреден с уникалната хореография на Боряна Сечанова.

Допълнение към звуковата живопис на Античния театър бе мултимедията. На каменната стена пред колонадата течеше реката Рейн – мътна и окървавена, защото златото е откраднато, препускаха гневни коне, бушуваха буйни огньове, пламтяха страсти - убийство, родителска измяна, кръвосмешение, преплитаха се чувства на вина, на вярност, на състрадание, на подчинение... Концентрирани кадри, които илюстрират действието, фантастичен декор на Античния театър.

Природата също беше съпричастна със случващото се в спектакъла. Хармонията в днешния ни свят е нарушена и като в немския епос тези дни се развихри космическа трагедия. Посрещнахме примата Елизабет Стрид с невиждана градушка. По време на репетицията на Античния театър след бурята и дъжда изгряха две прекрасни цветни дъги – като онези, по които боговете влизат във Валхала. В нощта на премиерата пък луната се напълни и грееше с фантастична красота. Сякаш боговете се събраха над Античния театър, за да се случи точно в Пловдив „Полетът на валкюрите” като чудно истинско бижу - брошка на ревера на Пловдивска опера.

Изключително въздействащо прозвуча „Погребението на Зигфрид” – фантастична симфонична картина, в която маестро Ангелов и оркестрантите съчетаха музиката с поезията. Получи се върховен финал.

Траурният марш за смъртта на Зигфрид бе кулминацията на творбата. В пловдивската вечер градацията изведе във фокуса на самия край монолога на Брунхилда. Тя моли да бъде обградена от огън, така че да може да я намери само истински герой. Пламъците поглъщат акордите и фантастичния й глас – връхна точка на спектакъла. А в усещането на публиката на преден план излиза възвишеното в човека.

Финал, осветен от страхотна пълна луна и аплодисментите на 2000 зрители – символика, която открехва още малко вратата към митологичната философия на музикалния писател и романтик Рихард Вагнер.

Пловдивската публика оцени достойнството на този спектакъл – нареди го сред големите постижения на пловдивската сцена в златните й години до днес.


Евелина ЗДРАВКОВА


Ключови думи:


Версия за печат:
Елизабет Стрид в „Полетът на валкюрите” омагьоса публиката на Античния театър

Запазете във вашия компютър:
Елизабет Стрид в „Полетът на валкюрите” омагьоса публиката на Античния театър


Разгледано: 691 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Elizabet Strid v „Poletat na valkyurite” omagyosa publikata na Antichniya teatar или
- Елизабет Стрид в „Полетът на валкюрите” омагьоса публиката на Античния театър

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433386 посещения • Sitemap