Начало - Новини от Пловдив
Правила за безопасно поведение при гръмотевични бури и наводнения - Начало
23.01.2018 | 15:49

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-07-22 14:08:06

Натиснете за увеличение
Правила за безопасно поведение при гръмотевични бури и наводнения
Предупреждение за опасно време е обявено за много области днес ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Предупреждение за опасно време е обявено за много области днес ...


МВР припомни основните правила за безопасно поведение при обилни валежи и наводнения, както и при гръмотевични бури. Оранжев код е обявен за днес в 6 области.
Предупреждението за опасно време е обявено за областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Област София и Пазарджик.

Прогнозата на метеоролозите е за интензивни локални валежи, гръмотевични бури и условия за градушки.

За останалите области е обявен жълт код с предупреждение за потенциално опасно време. Предупреждение няма само за областите Силистра, Добрич и Варна.

Столична община е получила информация за предстояща буря и от Ръководството на въздушното движение. Между 12.00 и 14.00 часа се очаква преминаването на студен въздушен фронт през София от запад на изток.
Гражданите да се въздържат да пътуват в часовете, когато се очаква усилване на валежите, за да не попаднат в затруднения в трафика при обилен дъжд, съветват от общината.

Как да действаме при наводнение

Специалистите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” съветват при възникване на наводнение незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112, съобщава пресцентърът на МВР.

На оператора трябва да съобщим име, адрес и друга информация, свързана с бедствието. Ако не разполагаме с телефон, трябва да предупредим за опасността в общината или в кметството на най-близкото населено място.

Ако се намираме у дома, трябва незабавно да изключим газта и електричеството и да поставим на възможно най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е да имаме предварително приготвена „чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, лични документи общи и специфични лекарствени препарати.

Когато не сме в състояние да се евакуираме от сградата, за да защитим живота си е добре да се преместим на най-горните етажи или на покрива.

Ако водната стихия ни завари извън дома и се намираме близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечим и да застанем на най-близкото възвишение.

Не трябва да заставате под/над мостове, подлези, надлези и др. Не трябва да се пресичат бързо течащи и залети площи, освен ако сме сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на подобни действия е добре да има подсигуряване с помощно въже.

При пътуване с моторно-превозно средство е препоръчително да се спре на възможно най-високото и безопасно място и да се изчака спадането на нивото на водата.

Правила за поведение при гръмотевични бури

Ако сте вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

Ако се намирате сред природата, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако наблизо има сух предмет, седнете върху него. Не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите крака. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.

Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.

Източник:
http://dir.bgКлючови думи:


Версия за печат:
Правила за безопасно поведение при гръмотевични бури и наводнения

Запазете във вашия компютър:
Правила за безопасно поведение при гръмотевични бури и наводнения


Разгледано: 596 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Pravila za bezopasno povedenie pri gramotevichni buri i navodneniya или
- Правила за безопасно поведение при гръмотевични бури и наводнения

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433451 посещения • Sitemap