Начало - Новини от Пловдив
С 2 млн. засадени цветя за година  Пловдив е национален рекордьор - Начало
23.01.2018 | 15:40

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-07-28 19:22:56

Натиснете за увеличение
С 2 млн. засадени цветя за година  Пловдив е национален рекордьор
Площад „Съединение” също е аранжиран с красив цветен килим ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Площад „Съединение” също е аранжиран с красив цветен килим ...


Цветята, засадени тази година от „Градини и паркове“ в шестте района на Пловдив, удариха рекордната бройка 2 000 000. Днес на мястото на голите разделителни ивици на големите булеварди в началото на лятото цъфва същинско море от рози. През миналата и тази година на Карловско шосе, бул. „Никола Вапцаров“, „Кн. Мария Луиза“, а и в целия град бяха засадени 15 000 бели, червени, жълти и розови храста, твърдят от общинското предприятие и обещават, че за есенната кампания са приготвили още 5000 рози. Кръговите кръстовища се превърнаха в оазиси, а Главната заприлича на градина с пъстри петунии, пред които туристите се спират и си правят снимки за спомен. В края на август, когато трябва да приключи реконструкцията на стълбището на „Каменица“ с водопади и фонтан горе на площадката, тук също ще наредят кашпи с декоративни храсти.

Цветята са собствено производство на „Градини и паркове“ и са отгледани в разсадника, където с решение на Общинския съвет бяха закупени два нови парни котела, разказва не без гордост директорът на предприятието Стоян Алексиев.

Според статистиката на „Градини и паркове“ цветята са двойно повече в сравнение с предишни години, което стана възможно благодарение на новоизградените поливни системи. Алексиев е забранил да се засаждат китки там, където няма напояване.

Броят на новите насаждения е от значение, но още по-важно е редовното им поливане, счита директорът и напомня, че през 2013-та бяха прокарани поливни системи върху 75 декара паркови площи, както и в разделителни ивици с дължина 13 км на девет основни булеварда. Капково има и в градинката на Пещерско шосе, където при реконструкцията по европейска програма бяха забравили за напояване. Вече не можеш да видиш водоноски на бул. „България”, "Никола Вапцаров", "Шести септември", "Христо Ботев". А в Парка на репресираните в „Тракия” беше изградено капково, което може да се управлява дистанционно от компютър.

Стоян Алексиев уверява, че и през тази година екипът му продължава амбициозната програма. Наскоро завършиха прекарването на поливната система в зеленото пространство на ул. „Скопие” срещу парк „Белите брези”, която гарантира, че дръвчетата, засадени там през последните две и половина години, храсти и цветя няма да загинат. Водоноските остават в миналото в подножието на Бунарджика, на бул. „Менделеев”, в градината срещу Света Петка на бул. „Кн. Мария Луиза”, „Санкт Петербург”, в зелената площ на ул. „Белица” и Акациевата горичка в „Западен”, изброява Стоян Алексиев.

Хората от „Градини и паркове“ се засягат, когато ги наричат дървосекачи. Обясняват, че на своя глава нямат право да отрязват дървета.

Правилата са доста по-сложни. Комисия от специалисти в дадения район оглежда дървото, за което има данни, че е изсъхнало и опасно, съставя протокол, след което районен кмет издава заповед. Едва тогава градинарите се хващат за резачка. По повод на обвиненията на природозащитниците, че в Пловдив повече дървета са отсечени, отколкото са засадени, Стоян Алексиев напомня, че в последните години в страната има няколко случая на премазани хора от паднали дървета.

Иначе от „Градини и паркове“ се гордеят, че миналата година са засадили над 2000 дървета, а през тази зелената система на града се увеличава с още широколистни и 330 иглолистни дървета.

Това са предимно типични за Пловдив видове – чинар, явор, липа, дъб, бреза, кестен, туя, лъжекипарис, хвойна. Има и по-рядко срещаните хималайски бор, сребриста ела, но те са в ограничени бройки. Както, впрочем, и нашумелите с подигравки палми. Скоро не се е видяло да засаждат от това екзотично за наши географски ширини растение. Към дългия списък с фиданките от „Градини и паркове“ прибавят и 1100 цъфтящи храсти, след което напомнят, че на много места в града са оформени цветни фигури. Тяхната обща площ е над 5 декара, изтъкват любителите на статистиката.

Стоян Алексиев отбелязва, че освен постоянните грижи за големите паркове като Цар-Симеоновата градина, която в момента се реконструира по европейска програма, Дондуковата градина, „Белите брези”, „Райчо Кирков”, „Рибница”, „Ружа”, „Каменица”, „Чайка”, в двата големи парка в „Тракия”, парка в Коматево са възстановени доста на брой занемарени стари градинки и са изградени нови.

Наскоро например възстановиха 30 дка парк на Втора градска болница /МБАЛ „Св. Пантелеймон“/, който беше превърнат в разграден двор. Там се разхождаха бездомни кучета, беше пълно с паркирали коли, а граждани от близките блокове дори си бяха направили в двора на болницата градинки и садяха домати,

чушки и какъв ли не друг зеленчук. Цял месец отиде за разчистване на терена, подкастряне на клони, повдигане на корони. Засадени бяха 550 дървета - туи, кипариси, липи. След време това ще стане един истински зелен пояс, убеден е Стоян Алексиев.

Валентина ЙЕРЕМИЕВА

Източник:
http://www.marica.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
С 2 млн. засадени цветя за година Пловдив е национален рекордьор

Запазете във вашия компютър:
С 2 млн. засадени цветя за година Пловдив е национален рекордьор


Разгледано: 631 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- S 2 mln. zasadeni cvetya za godina Plovdiv e nacionalen rekordyor или
- С 2 млн. засадени цветя за година Пловдив е национален рекордьор

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433451 посещения • Sitemap