Начало - Новини от Пловдив
Пловдив не може да стане културна столица без градската естетика - Начало
19.01.2018 | 15:29

Петък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-08-12 13:44:22

Натиснете за увеличение
Пловдив не може да стане културна столица без градската естетика
Графитите, шумът и непроходимите тротоари са подводните камъни във визията на Пловдив ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Графитите, шумът и непроходимите тротоари са подводните камъни във визията на Пловдив ...


Повече от година Пловдив усилено се подготвя да спечели надпреварата за културна столица на Европа през 2019 г. Но особено важно е дотогава да решим някои основни проблеми на градската естетика. Това решение опира до три феноменални фактора: чистота, тишина, красота.

Можем да започнем с почистването на фасадите от графити. Те загрозяват както стари и ценни сгради, така и новите, току-що завършени дори. Погледнете последната пристройка на Пловдивския университет! Тя е е надраскана безобразно с графити, а това е недопустимо и нетърпимо. Старите сгради, в края на улица“Авксентий Велешки”, към Сточна гара и някои големи жилищни сгради в този район, буквално са залени от недопустими знаци и надписи. Между тях могат да се видят пречупени кръстове и надписи, като “Смърт на Христолов”. В Европа и дори в съседните ни балкански страни такива неща няма. По фасадите на сградите могат да се видят единствено елегантни и луксозни реклами за търговия, услуги и производство.

Вторият проблем е да се прецизира оразмеряването на тротоарите. Така те ще станат удобни и комфортни за пешеходците. Много тротоари в града днес изглеждат като широки площадки. Или са разкъртени. Това прави “болезнено” тяхното използване и принуждава пешеходците да се движат по автомобилните платна. Другото е, че широки тротоари у нас не означава зелени и цветни площи. Напротив, те са просто едни “пустинно оголени места”. Докато в Европа се работи за стриктното оразмеряване на проходимостта им и тротоарите успешно се допълват с тревни, храстови и едроразмерни цветни стръкове.

Друг проблем, свързан особено с чистотата и тишината на градската среда, е как да транспортираме отпадъците. Възможностите са много, но не и както е сега. А,примерно, по една проста и елегантна система, с икономично използване на малогабаритни транспортни средства. С други думи, вместо по системата “контейнери + огромни туловища на сметосъбирачните машини”, които “гърмят” всяка сутрин в 6 часа из целия град, можем да помислим за друго.
Опитът не само в Европа, но и в САЩ показва друго. Извозването на отпадъците се организира в два вида цветни чували, тип найлонови торби. Едните са за хартия, другите - за битови органични отпадъци. Стъклени опаковки, бутилки, буркани - домакинствата просто не ги изхвърлят, както е у нас. Толкова ли сме богати ние, за да го правим? Вместо това чужденците ги предават срещу заплащане в специализирани
пунктове, където ги натрошават и след това ги транспортират към стъкларските фабрики. И процесът е узаконен със специални наредби.

Поддържането на дърветата по улиците също е голям проблем в последно време. Често можем да видим как короните им стърчат над втория етаж на жилищните кооперации. Какво се случва тогава при бури, силни ветрове, светкавици и
дъждове, градушки, снегове или поледици? Короните им се сгромолясват и това е опасно за хората и паркиралите под тях коли. Затова предлагам местната администрация да има една обща програма за града, по която периодично да се
подменят старите дървета с нови.

Искам да обърна внимание и на факта как представяме на туристите археологическите си обекти. Как ги рекламираме? Не може да се очаква висок ефект от културния туризъм без точно и надлежно обозначение на археологическите
паметници и грижа за опазването и достъпа до тях. Според международния стандарт, градовете са задължени чрез своите музеи да ги обозначат. Обикновено това се прави с пана, които съдържат името на обекта и неговите исторически
особености. Например - какъв е този паметник и от кога датира. Задължително надписът трябва да е в кафяво или на кафяв фон. Към съдържанието на поясненията трябва да се отнасяме с особена строгост за достоверност, за да не се стига до недоразумения и заблуди. Така, че туризъм се прави и с “табели”!

В тази връзка искам да разреша един отколешен спор между българи и македонци.

Важно е как изписваме името на Филип II – първооснователя на крепостния град. Нека името да носи допълнение, но не “Македонски”, а “Македонът”. Защото той е цар на македоните - древно царство под Олимп. А не на някаква македонска народност, както днес си го присвояват в модерна Македония. Правя това уточнение както за специалистите, така и за всички интелигентни хора в България.

Езикът ни също може да стане повод за известни градски “неразбории”. Не може в град като Пловдив - културното сърце на България, таксиметровите шофьори да псуват, возейки клиент. Потънах от срам пред мои гости чужденци от подобни изрази и си мисля, че таксиметровите централи могат да предупредят своите шофьори да внимават. Каква е връзката на този проблем с градската среда ли?

Ежедневната ни културна атмосфера също е неизменна част от темата за градската естетика.

Арх. Матей МАТЕЕВ

Източник:
http://www.marica.bgКлючови думи:


Версия за печат:
Пловдив не може да стане културна столица без градската естетика

Запазете във вашия компютър:
Пловдив не може да стане културна столица без градската естетика


Разгледано: 607 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Plovdiv ne mozhe da stane kulturna stolica bez gradskata estetika или
- Пловдив не може да стане културна столица без градската естетика

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433322 посещения • Sitemap