Начало - Новини от Пловдив
Почитаме Пресвета Богородица - Начало
18.01.2018 | 19:39

Четвъртък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-08-15 08:34:28

Натиснете за увеличение
Почитаме Пресвета Богородица
Тачим Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Тачим Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище ...

Успение (заспиване) на Пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици.

Три празника са строго свързани с Божията майка Мария - Рождество Богородично - 8 септември, Въведение Богородично - 21 ноември и най големия Успение Богородично - 15 август. На този ден християнската църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Светото писание описва денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата "успение" - заспиване. Три дни преди смъртта архангел Гавриил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното й желание било да види светите апостоли заедно.

По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред Светицата закъснелият с три дни Апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците Пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни." В памет на явяването й пред апостолите Църквата определя този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за умрелите. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. Провеждат се родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, пиле каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Непременно се яде диня и грозде.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, пешкир и пари.

Пловдивската епархийска църква пази шест чудотворни икони с лика на Божията майка.

В Катедралния храм "Успение Богородично" е копието на чудотворната икона на Света Богородица Божигробска, която беше в града ни през 2010 г. Иконата е изложена за поклонение през цялата година на специален проскинетарий.

Икона на Пресвета Богородица "Знамение”, която подари Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил при официалната му визита в Пловдивска епархия през април 2012 г., е в митрополитския храм "Света великомъченица Марина".

Под северния кораб на същата градска църква е и копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица Бачковска.

Прочутата Света Богородица Златна ябълка се пази в храма в асеновградския квартал Горни Воден. Тя е от XVII в. В чест на чудото, случило се пред тази икона, църквата е установила да се чества празникът "Златна ябълка” в петата събота на великия пост.

Асеновградската църква "Света. Богородица - Благовещение” е пазителка на една от най-известните чудотворни икони на Божията майка - Света Богородица Умиление. Иконата има твърде древен произход. Намерена е при разкопките за построяването на параклис на това място от XII век. Няколко пъти е крадена заради оставените благодарствени дарове пред нея, но всеки път по чуден начин и тя, и даровете са спасявани.

Пазарджик се покланя пред чудотворната иконата на Света Богородица Пазарджишка, която е в катедралния храм " Успение Богородично".

В този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария.


Ключови думи:


Версия за печат:
Почитаме Пресвета Богородица

Запазете във вашия компютър:
Почитаме Пресвета Богородица


Разгледано: 826 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Pochitame Presveta Bogorodica или
- Почитаме Пресвета Богородица

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433290 посещения • Sitemap