Начало - Новини от Пловдив
18.01.2018 | 19:23

Четвъртък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-09-12 08:59:50

Натиснете за увеличение
"Нощ на музеите и галериите" за десети път в Пловдив
Едно от най-големите културни събития в страната отбелязва своята десета годишнина в Пловдив с двойно по-голяма програма ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Едно от най-големите културни събития в страната отбелязва своята десета годишнина в Пловдив с двойно по-голяма програма ...

Точно седмица след официалното обявяване на Пловдив за културна столица на Европа за 2019 г. в нашия град ще се проведе едно от най-мащабните културни събития в страната - "Нощ на музеите и галериите", което отбелязва своята десета годишнина с двойно по-голяма програма, включваща над 120 събития на повече от 90 места и участието на повече от 500 артисти от цял свят.

В рамките на двата фестивални дни - днес и утре, гостите на събитието от цялата страна ще вземат участие в интензивна програма от специални изложби, концерти, акции, спектакли и представяния, подготвени специално за събитието от общински, държавни и частни музеи и галерии, театри, университети, читалища, книжарници, клубове, барове, ателиета, работилници, алтернативни пространства за изкуство и независими куратори, които ще представят своите проекти в градска среда.

Традиционно програмата е организирана в няколко основни теми: "Музеи и галерии", "Култура и клуб, "Град и публично пространство" и "Детска програма". По повод десетата годишнина организаторите на събитието от Фондация "Отворени изкуства" и съорганизаторите от "Америка за България" в партньорство с Община Пловдив ще представят и специална юбилейна програма, свързана с характерните културни локации, включени в "Алтернативна карта на Пловдив".

Програмата "Музеи и галерии" може да бъде видяна в първия фестивален ден - днес,12, септември, и включва интересно съдържание, подготвено от пловдивските културни институции специално за събитието, и международно съдържание, представено в партньорство с най-активните културни центрове и посолства в страната.

За първи път в събитието ще вземе участие Френският културен институт с изложбата "Кутия в куфар", която представя съвременни интерпретации на Марсел Дюшан от 15 френски артисти с изразните средства на живописта, инсталацията, видео, скулптура или пърформанса. Изложбата ще бъде показана в Градска художествена галерия - Пловдив, Експозиция Енчо Пиронков.

Основен акцент в програмата ще бъде проектът "Помогни на очите си да виждат" на Регионален исторически музей - Пловдив и Центъра за рехабилитация на слепи хора.

Инициативата е финансирана от Фонд "Специални проекти" на "Нощта" и цели да даде достъп на хора с увредено зрение до четирите експозиции на музея и до отделни експонати. Във всеки един от обектите ще бъде позициониран кът за работа с деца и възрастни с увредено зрение и ще бъдат изработени тактилни карти и анотации на брайл на определени музейни експонати, характерни за тематиката на всяка експозиция. Към експонатите ще има и аудио текст, възпроизвеждан от плеъри със слушалки.

Кътовете ще бъдат обогатени с реални оригинални експонати от фондовете на музея - скулптури, релефни предмети, велосипед от XIX в. и др., предоставени за свободно "виждане с ръце".

Регионален етнографски музей - Пловдив пък ще се включи в програмата "Музеи и галерии" със салон за ретро-прически. В големия салон на музея ще се направи своеобразно модно фризьорско ателие и всеки желаещ може да си избере ретро прическа, която обучените млади фризьори от СОУ "Ана Май" да измайсторят. Ще могат да се видят "прабабата" на пресата и машата за къдрене, първите парфюми, помади и мазила.

В Малката базилика ще можем да видим проекта "Базилика Тессера - нови форми в културното наследство" - сайт-специфик дигитална инсталация, дело на пловдивски артисти и институции, която пресъздава античните подови мозайки в Базиликата като мултимедийна композиция от образ, музика и текст.

В Дружеството на пловдивските художници, Център Алос ще се включат в "Нощта" с изложбата "ГрадАрт", която събира фото и видео документация от художествени инсталации и акции в градската среда, резултат от уъркшопи с ученици от училищата по изкуствата.

В музея на авиацията в Крумово ще се проведат демонстрационни полети на леката авиация, демонстрация на изстрелване с катапулт, полети на симулатор на самолет L-410 и други демонстрации.

В къщата музей на Златю Бояджиев ще може да бъде видяна пространствена мултимедийна изложба за Златю Бояджиев, реализирана от Антонио Кесерджиев в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив".

В рамките на програмата "Музеи и галерии" в Sariev Contemporary ще бъде представена инсталация на немските артисти Уте Мюлер и Кристоф Майер, курирана от Бетина Щайнбюрге и съставена от рисунки, архитектурни фрагменти и скулптури, както и списанието Black Pages, всеки брой на което е своеобразна изложба на отличителни артисти в световното съвременно изкуство.

Акценти в програмата "Музеи и галерии" имат и новите арт пространства в Капана като фотографска галерия "Ластици", която ще представи self-publish продукцията си за последната година в курирана за събитието изложба и галерия Point-Black, която ще представи групова изложба.

Новооткритото пространство Sariev Project Space пък ще покаже проекта "Изкуството и неговата история - съкратена версия" на Димитър Солаков, част от дългогодишната платформа на галерията ФОН: Млади автори. Проектът ще покаже непознаването на историята на изкуството и липсата на знания за него, преосмислени от младия автор като предимство, и виждането му за отражението, което епохите в изкуството имат върху съвременното общество.

Очаквайте скоро и повече информация и основни акценти в останалите фестивални програми на десетото юбилейно издание на "Нощ на музеите и галериите" - Пловдив: "Култура и клуб", "Град и публични пространства", детската програма "Малката нощ", както и подробна информация за специалната юбилейна програма на събитието - "Тъмната страна на Нощта", курирана от фондация "Изкуство - Дела и документи".

Медиен партньор на събитието е Plovdiv24.bg.


Източник: http://news.plovdiv24.bgКлючови думи:


Версия за печат:
"Нощ на музеите и галериите" за десети път в Пловдив

Запазете във вашия компютър:
"Нощ на музеите и галериите" за десети път в Пловдив


Разгледано: 647 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- "Nosht na muzeite i galeriite" za deseti pat v Plovdiv или
- "Нощ на музеите и галериите" за десети път в Пловдив

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433290 посещения • Sitemap