Начало - Новини от Пловдив
Днес започва новата учебна година - Начало
21.01.2018 | 18:39

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-09-15 09:44:59

Натиснете за увеличение
Днес започва новата учебна година
64 хиляди първокласници в страната ще пристъпят училищния праг за първи път ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

64 хиляди първокласници в страната ще пристъпят училищния праг за първи път ...

Близо 760 хиляди са децата и младежите, които ще влязат в класните стаи на 15 септември, когато по традиция започва учебната година.

Най-много дечица тази година ще има в столицата, като класните стаи ще напълнят 9989 първолаци. Следва област Пловдив с 6363 деца и Бургас, където училищния праг ще прекрачат 4552 първолаци. Около 2000 са училищата, които ще отворят врати.

Четирима министри от служебното правителство се очаква да открият учебната година в Пловдив. Присъствието си в училищата под тепетата са потвърдили министърът на земеделието и храните Васил Грудев, министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Йордан Христосков, министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов и министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

Земеделският министър ще присъства на откриването на учебната година във Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент- Екзюпери”.

Пловдивската търговска гимназия пък ще посети социалният министър Йордан Христосков.

На откриването на Езикова гимназия „Пловдив“ ще присъства икономическият министър Васил Щонов, който е нейн бивш възпитаник.

Това съобщи директорът на елитната гимназия Николай Радев.

Военният министър Велизар Шаламанов е завършил с отличие и златен медал Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов” и ще даде там старт на учебната година. В програмата му са предвидени срещи с кмета Иван Тотев и областния управител Розалин Петков, както и посещение на 68-ма бригада "Специални сили".

В Пловдивска област всички ремонти, с изключение на три училища, са приключили преди старта на новата учебна година.

И през предстоящата учебна година Министерството на образованието и науката (МОН) предложи четири ваканции за учениците - есенна, коледна, зимна и пролетна.Коледната ваканция ще бъде 12 дни - от 24 декември (сряда) до 4 януари 2015 г. Другата голяма ваканция - пролетната е планирана от 2 април до 13 април 2015 г. Вероятно обаче учениците ще получат и още един почивен ден - 14 април, който е част от Великденските празници.

Почивката в края на октомври условно е наречена ваканция, тъй като само един от учебните дни се оказва почивен. Учениците няма да имат часове на 31 октомври (петък). Останалите два дни, които също се водят част от ваканцията, са 1 и 2 ноември, които тази година са събота и неделя.

Зимната ваканция е планирана между двата срока. Почивката започва на 31 януари (събота) и продължава до 3 февруари (вторник). Вторият учебен срок започва на 4 февруари. Със зимната ваканция се решава проблемът с липсата на почивка между двата срока и обръщането на първа и втора смяна за учениците.

Предлага се матурата по български език и литература да се проведе на 20 май, а по предмет по избор - на 22 май 2015 г. Оценките трябва да бъдат обявени до 9 юни 2015 г. За да бъдат допуснати до изпитите обаче, зрелостниците трябва да подадат заявления в периода от 9 до 20 март 2015 г.

Изпитите за седмокласниците са на 20 май по български език и литература, а на 22 май по математика. Двата дни ще са неучебни за учениците от всички останали класове. Освен двата изпита, с които може да се кандидатства в елитните гимназии, седмокласниците ще имат и външно оценяване по обществени науки (26 май), чужд език (27 май) и природни науки (28 май).

Старт на изпитния маратон през 2015 г. отново дават изпитите за IV клас. Препитването по български език и литература е насрочено за 7 май, по математика - за 8 май, следват човекът и природата - на 11 май и човекът и обществото - на 12 май.

Проектографиците на учебното време, на външното оценяване и дейностите по организацията на матурите и приема в гимназиите след VII клас са публикувани за обществено обсъждане от МОН. Становищата по документите ще се приемат до 25 август.

По закон заповедите на министъра на образованието, с които се определят графиците за ваканциите, провеждането на матурите и външното оценяване, както и дейностите за приема след VII клас, трябва да бъдат обявени до 15 септември на съответната година.


Ключови думи:


Версия за печат:
Днес започва новата учебна година

Запазете във вашия компютър:
Днес започва новата учебна година


Разгледано: 667 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: От страната - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Dnes zapochva novata uchebna godina или
- Днес започва новата учебна година

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433396 посещения • Sitemap