Начало - Новини от Пловдив
Край Цалапица заработи електроцентрала за производство на биогаз - Начало
23.01.2018 | 11:48

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-10-15 11:39:46

Натиснете за увеличение
Край Цалапица заработи електроцентрала за производство на биогаз
Това е първата електроцентрала на биогаз, изградена изцяло от български специалисти ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Това е първата електроцентрала на биогаз, изградена изцяло от български специалисти ...


Нова централа, която ще превръща оборска тор в биогаз метан, започна да работи край пловдивското село Цалапица. Общата стойност на инвестицията направена от "Биона газ" е 4 млн. евро, а капацитетът и за производство на електроенергия е 1.5 мегавата.

Новата енергийна мощност ще произвежда и около 30% топлоенергия, която остава за вътрешно технологични нужди.

"Това е първата електроцентрала на биогаз, изградена изцяло от български специалисти", каза инж. Чавдар Айгътов - управител на Ellon - компанията, която е внедрила инсталацията.

"Бяха ни необходими 8 месеца да изпълним проекта, и 2 месеца, за да пуснем машините в действие с пълния им капацитет", обясни той.

Зад компанията инвеститор стои производителят на климатични ситеми "Атаро клима", a партньор в проекта е и Йордан Каймаканов, който е собственик на фермата, която ще осигурява суровината.

Електроцентралата в Цалапица е свързана към мрежата на EVN и изцяло продава произведената електроенергия на компанията. От инвеститора уверяват, че електроцентралата и инсталациите, които я захранват с метан са екологично съобразени и безопасни, а опитът показвал, че досега нито едно подобно съоръжение в света не е създало рискове за хората, работещи с него.

Инвестицията

Вложените средства в новата електроцентрала са 4 млн. евро, като са осигурени със заем от "SG Експресбанк" към "Биона газ", чийто управител е Стойно Рогачев. Представители на кредитната институция заявиха, че това е първият кредит от този род, който отпускат в България. Затова се е наложило да бъдат правени консултации с френски енергийни специалисти. Кредитът е отпуснат за 7 години с 2-годишен гратисен период.

Според инж. Айгътов това е и срокът, за който може да бъде възвърната инвестицията. Това до голяма степен зависи от кравите, от чиято тор ще се произвежда енергията. Животните трябва да бъдат отглеждани при специални условия, с минимум използване на антибиотици, за да не бъде спрян целият процес на ферментация за 45 дни.

Оборският тор от 1200 крави, които живеят в непосредствена близост до електроцентралата, се подава с помпи към ферменторите. За да почне ферментация, се добавя и силаж от царевица.

Процесите са изцяло автоматизирани. Затова и заетите в новата електроцентрала са само четирима оператори. Количествата, които дневно се влагат във ферменторите, са 55 тона тор и 70 тона силаж. Силажът се запазва от реколта до реколта в огромни ръкави направо на полето.

Метанът в елоктроцентралата се извлича в 3 ферментора, събира се в специални мембрани, охлажда се в серпентини под земята, за да се подаде към когенератор, обяснява инженер Петко Ганчев - ръководител на строителството на централата.

Изходящият материал - биологичен тор, отива за торене на земите, на които се произвеждат царевичните силажи, а сухото вещество може да се пакетира за нуждите на цветопроизводството. "С електроцентралата на биогаз ние изпълняваме едно важно изискване на ЕС, а то е, че всички кравеферми трябва да имат свои лагуни, в които да събират тора от животните", коментира Йордан Каймаканов, собственик на кравефермата, от която се изкупува оборски тор.

Намерения

Още пет инсталации за производство на биогаз ще бъдат построени в Пловдивска област, показват инвестиционните намерения, внесени в Министерството на околната среда и водите. Общата стойност на проектите е 40 млн. лв., с обща мощност от 12.5 мегавата, като половината от нея - 6 мегавата за производство на електричество, а другите 6.5 мегавата за топлинна енергия.

Едната е на когенератор от 0.4 мегавата и най-вероятно ще бъде негов - в село Баня, Карловско. Останалите инвеститори, обявили своите намерения, са "Нова био енерджи" ООД - инсталация в с. Черничево, Пловдивско. Мощност 1.5 мВт електричество, плюс 1.75 мВт топлина. Преговори за доставка се водят с фирма "Шмак" - Германия, подразделение на Viessman.

"Сигнум" ЕООД - инсталация в с. Дълбок извор, Първомайско. Мощност: 1 мВт електричество, плюс 1.1 мВт топлина. Микра-83" ООД - инсталация в гр. Стамболийски. Когенерационната инсталация е с мощност 1 мВт електроенергия и 1.1 мВт топлина. Фирмата има опит в инвестиции с фотоволтаици.


Източник:
http://news.plovdiv24.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
Край Цалапица заработи електроцентрала за производство на биогаз

Запазете във вашия компютър:
Край Цалапица заработи електроцентрала за производство на биогаз


Разгледано: 1105 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Регионални
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Kray Calapica zaraboti elektrocentrala za proizvodstvo na biogaz или
- Край Цалапица заработи електроцентрала за производство на биогаз

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433445 посещения • Sitemap