Начало - Новини от Пловдив
Пловдивчани ще обсъждат днес как да изглежда пространството около река Марица - Начало
21.01.2018 | 02:59

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-11-12 15:27:43

Натиснете за увеличение
Пловдивчани ще обсъждат днес как да изглежда пространството около река Марица
Общественото обсъждане ще се проведе от 17.30 часа в залата на ОбС ...
Пловдивчани ще обсъждат днес как да изглежда пространството около река Марица
Общественото обсъждане ще се проведе от 17.30 часа в залата на ОбС ...
Пловдивчани ще обсъждат днес как да изглежда пространството около река Марица
Общественото обсъждане ще се проведе от 17.30 часа в залата на ОбС ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Общественото обсъждане ще се проведе от 17.30 часа в залата на ОбС ...Първото обществено обсъждане за обновяване визията на пространството около река Марица ще се проведе днес от 17.30 часа в залата на ОбС.

"Общественото обсъждане цели оформяне на идеи за задание за технически проект. Работим по план, който предвижда да проведем поне две обществени обсъждания, на които да бъдат изработени основните направления за техническия проект", коментира в края на октомври кметът и допълни, че второто обществено допитване ще бъде през декември.

Той обясни, че техническият проект основно предвижда социализиране на коритото като възможности за зони с обществено значение - велоалеи и места за отдих, почивка и спорт, разположени около двата бряга, реката се прибира в центъра.

Градоначалникът припомни, че проучванията за реката са стартирали през 60-те години и продължават. Така дори и в рамките на One Architecture Week е обсъждано бъдещето на реката. В общественото обсъждане тези проучвания ще бъдат взети под внимание, за да може пространствата около реката да се превърнат в зона за активен градски живот.

Атракционите около реката традиционно вълнуват повече архитектите.

За инженерите обаче по-интересен е въпросът - възможно ли е Марица да стане плавателна?

Поне в очертанията на Пловдив Марица категорично не може да стане плавателна, твърди хидроинженерът Андрей Калоферов.

При наличието на плаващи пясъци в коритото това ще е много трудно, аргументира се той. Но все пак допуска варианта идеята да се реализира на сектори, от по 1-2 км в бреговете, а в съседство да се развият атракции. Или да се облицова цялото дъно на реката. Така ще спрат със съоръжения пясъците, но пък инвестицията е космическа и едва ли някой би се наел да я осъществи, скептичен е хидроинженерът. Калоферов има дългогодишна практика в сферата на водите, при това на държавно ниво. Завършва ВИАС през 1974 г. Работил е по корекцията на река Ефрат в Сирия, с цел отводняването на засолени почви (в периода 1982-84 г.). След това задачите го отвеждат в Торонто за една година и в Берлин - за още 2.

Какво е специфичното за Марица?

"Основният проблем на реката е, че "изнася" много бермите (бреговете) в чертите на корекцията в Пловдив. Ако днес се появи дупка на едно място, утре тя ще е на 20 м. Така реката носи големи плаващи пясъци, което създава главоболия около почистването й. Според Калоферов, решението е да се изградят подпорни стени зад сухата каменна облицовка от пластифицирани бетони и нов дренаж. Сегашните стени са правени през 1957-62 г., строени са много бързо, защото е имало наводнение. Проблемът е, че тези стени нямат основа, има една стара дига, върху която е направена суха каменна зидария. При висока вълна, по-силно течение и голямата филтрация тя не може да издържи, казва Калоферов. "Подобно съоръжение трябва да има бетонова пета, със суха каменна облицовка. При една високата вълна, тя ще влачи дървета, камъни. Това, което може да ги спре е здравата основа и дренаж след нея".

Друг сериозен проблем на реката са наносите,

които затормозяват почистването на коритото. Едно от възможните решения в случая е да се направи канал в лява или дясна берма, като се запази кюнето. Въпреки "опасността" той да се превърне в обикновен атракцион, по който плуват лодки. "Всички искат ресторанти около Марица, развлечения, атракции, а забравят че реката има един прекрасен остров, превърнат в бунище, за съжаление. Според мен, Адата може да се развие по подобие на остров Браила в Румъния, където има двойно действаща дренажна система. Когато Дунав покачи нивото си, дренажите подхранват кореновата система на засадените на острова култури. Когато нивото на Дунав падне, дренажите отводняват почвата", обяснява Калоферов. По този модел Адата също има шанс да стане оазис с прекрасна флора и фауна.

Преди 2000 години Марица е била плавателна, факт документиран в историческите хроники, твърди хидроинженерът. Според него, белите камъни, които днес могат да се видят на Античния театър са докарани по поречието от Египет.

"Това са египетски камъни, пренесени по Бяло море на салове, чак до тук. По това време в Пазарджишкия край е имало гъсти вековни гори. Реката била дълбока около 4 метра и широка 200-250 м. Естествено, че е била плавателна". Защото е текла по наклоните на околния терен, основната причина за това й "качество" е била нейната маневреност чрез меандрирането й.

"Реката има три поведения, най-общо казано - горно, средно и долно течение. Горното събаря скали и камъни, средното прави чакъл, а в долното реката меандрира и образува пясък. Във времената, когато Марица е меандрирала, тя е била плавателна, защото е била спокойна. Последвалата урбанизация объркала нещата.

Реката е вкарана в корекция - при Пазарджик и при Пловдив. Това затруднило меандрирането й, както преди хиляди години. Така големите градове променят функцията й и днес Марица вече не е плавателна.

Идеята за "плавателна Марица" обаче се възроди в годините на социализма. В началото на 70-те дори предприели реални действия след изготвен проект от инж. Димитър Славчев. Тогава монтирали шлюза, съоръжение което забентва реката след моста Адата. Когато започнали да го използват обаче наводнили мазетата на близките блокове, припомня хидроинженерът. "Голямата цел на тези шлюзове беше Марица да бъде плавателна. Два месеца тя беше такава и това е видно и до днес от кея пред Водна палата. Това обаче се оказа един несполучлив опит да имаме водно огледало, в близост до панаира".

Когато затваряли шлюзовете, водното ниво се вдигало и от филтрацията околните къщи се наводнявали. Така съоръжението не било ефективно. Липсата на прецизни изчисления провалило задачата, според Калоферов. "Ако искаха да направят реката по този начин, трябваше да изпълнят истински подпорни стени и зад тях да има дренаж. Може би в проекта това е съществувало, но така или иначе не беше изпълнено". За наводненията първи сигнализирали италианците - гости на панаирното изложение. Тяхната палата била най-близо до реката и те първи попитали - "какво става, плуваме". Как е възможно да правите плавателна от река без филтрационна завеса при толкова наноси"?


Източници:

http://news.plovdiv24.bg

http://www.marica.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
Пловдивчани ще обсъждат днес как да изглежда пространството около река Марица

Запазете във вашия компютър:
Пловдивчани ще обсъждат днес как да изглежда пространството около река Марица


Разгледано: 810 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Plovdivchani shte obsazhdat dnes kak da izglezhda prostranstvoto okolo reka Marica или
- Пловдивчани ще обсъждат днес как да изглежда пространството около река Марица

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433368 посещения • Sitemap