Начало - Новини от Пловдив
Инвеститори предпочитат Пловдив пред София - Начало
23.01.2018 | 15:22

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-11-12 15:51:41

Натиснете за увеличение
Инвеститори предпочитат Пловдив пред София
Чуждестранните инвестиции в града нарастват устойчиво през последните години ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Чуждестранните инвестиции в града нарастват устойчиво през последните години ...


Изгря звездата на Пловдив.

В последния анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) се посочва, че все повече инвеститори, и то индустриални, се насочват към Пловдив, Габрово и Стара Загора.

Все още обаче оставаме далеч под средното ниво за страната на преки чуждестранни инвестиции на човек от населението. Справката е към 2012 година и показва, че в столицата се падат по 9009 евро на човек, докато в Пловдив - 1972 евро. Средното за страната се изчислява на около 3000 евро, като в топ шест влизат: София-столица, София, Бургас, Варна, Габрово и Стара Загора.

Като цяло притокът на инвестиции е в области с по-високо благосъстояние на населението, прочете между редовете данните от изследването "Регионални профили" Светла Николова, икономист в ИПИ. Обяснението е просто - тези области предлагат повече възможности, като например по-голям пазар и повече контакти с други големи фирми.

През последната година се наблюдава нетен отлив от чужд капитал в столицата и така се свива ножицата между регионите. „Приятната изненада” в изследването е Бургас. През миналата година областта е била и на второ място по усвоени европейски пари. Очакванията са, че през 2015 година безработицата ще се върне на нивата от преди 2008 година. Тенденцията е такава и за част от другите области, но няма да се сбъдне така скоро както в морския град.

Отличниците в областта

Пловдивска област се характеризира със значителна концентрация на предприятия, както и с висок размер на чуждестранните инвестиции, които нарастват устойчиво през последните години с изключение на кризисната 2009 година. Няколкото промишлени зони около град Пловдив са положителен фактор в тази посока, считат от ИПИ. Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи също бележат ръст през 2011-2012 г., което илюстрира след кризисното възстановяване на местната икономика. Общините в област Пловдив наваксват с усвояването на европейските средства през последните две години (2012–2013), макар и все още да не достигат средните стойности за страната. Претеглени спрямо населението, най-добре се справят общините Хисаря, Кричим, Сопот и Раковски. В града под тепетата изплатените суми по оперативни програми за миналата година са 305.30 лева. Само за протокола - областта с най-голям процент усвоени евросредства за трета поредна година е Габрово.

В какво сме „много добри”

Инфраструктурата в Пловдив област се отчита като „много добра”. Завършената в средата на 2013 г. автомагистрала „Тракия” повишава потенциала на региона. Близо 44% от пътната настилка в областта е в добро състояние, което е относително висок дял на фона на страната, коментират от Института за пазарна икономика.

Местните администрации буксуват

Анкети с бизнеса от различни области показват, че има още какво да се желае от хората зад гишета в различните администрации. Нещата може би буксуват заради политическата криза, която влияе на местната и централната власт, предполагат анализаторите.

Добрата новина

Има раздвижване на пазара на труда, сочат данните от анализите на ИПИ. В повечето области безработицата намалява пред последните месеци. Изключение обаче са повечето области в Северна България, сред които Монтана, Силистра, Ловеч, Търговище и Разград. Не е новина, че по-голяма част от работните места се откриват в София.

Вяра ПОРЯЗОВА

Източник:
http://www.marica.bgКлючови думи:


Версия за печат:
Инвеститори предпочитат Пловдив пред София

Запазете във вашия компютър:
Инвеститори предпочитат Пловдив пред София


Разгледано: 1179 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Investitori predpochitat Plovdiv pred Sofiya или
- Инвеститори предпочитат Пловдив пред София

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433450 посещения • Sitemap