Начало - Новини от Пловдив
Отпразнувахме Деня на християнското семейство - Начало
18.01.2018 | 09:39

Четвъртък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-11-21 01:07:01

Натиснете за увеличение
Отпразнувахме Деня на християнското семейство
Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство ...

На 21 ноември Светата Православната църква отбеляза празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж.

Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител - я посрещнал, благославяйки я.

Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била "дадена" на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

*********************

В днешно време подобно на пясъчен замък, издигнат на морския бряг по време на прилив, християнското семейство се намира в несигурно положение. Започнало с няколко леки пръски, усилило се през стените на семейните ценности, днес течението е прераснало в разрушителни вълни, които връхлитат върху обществото. И с всеки изминал ден вълните стават още по-високи и разрушителни.

Телевизията днес изобилства от предавания за слабохарактерни и безотговорни бащи, неспособни майки да гледат родените от тях деца , изоставящи ги по контейнери и в социални домове и непокорни деца. Рекламите на материализма, сексуалната свобода, егоизма и бунтарството ни призовават от афишите, филмите, вестниците и списания. Съвременници сме на разпадането на традиционното семейство. Рушат се основите, върху които е изградено то. Неразумни хора издигат глас, че бракът е остаряла форма на връзка между мъжа и жената. Предлагат ни свободен съюз на съжителство без да е необходимо тяхното обвързване в брачен съюз. Убеждават ни, че разрушаването на семейните норми щяло да доведе до по-голяма свобода на духа и на развитието на човешката личност.

Библията ни разкрива, че в този свят има две институции, които не са създадени от човеци, а от Бога. Това са църквата и семейството. Св. Писание показва, че човечеството произлиза от една двойка. Така е записано още в първата глава на Библията:

„И Бог сътвори човека по свой образ; по Божия образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори. И благослови ги Бог, като им рече: плодете се и се множете, пълнете земята и обладайте я и господарувайте над морските риби, над небесните птици и над всякакви животни, които пълзят по земята / Битие 1: 27,28/.

Светото Писание предава знаменателния факт на създаването жената от реброто на мъжа /2:21-25/. Когато Бог приспа първия човек, за да създаде подходящата за него другарка, Той не взе кост от крака на Адам, за да не бъде жената тъпкана от него. Не взе кост от и от главата му, за да не се почувства тя по-горна от мъжа си. Но я взе от реброто му, за да му бъде равна; изпод мишцата му, за да я закриля, и близо до сърцето му , за да я обича. Августин Блажени е считал, че мъжът е предал на жената чрез реброто си сила, а получавайки на негово място мека плът, той приел от нея нежност.

Първото име на втория човек бе „жена „. „А рече човекът: ето, това е кост от костите ми и плът от плътта ми: тя ще се нарича жена, защото е взета от мъжа /си/. На еврейски език „мъж” е „иш”, а жена „ишша”. А това потвърждава факта, че е взета от мъжа.

Второто име на жената е Ева. „ И даде Адам на жена си име Ева, защото тя стана майка на всички живеещи”/ 3:20/. Евр. дума „хавва” означава „живот.” Има се предвид, че тя е родителката на всички хора. В този случай Библията подчертава единоначалието на цялото човечество.

Този, който е създал семейството, е определил и законите, на които семейството трябва да се подчинява.

Ние живеем на една земя, сътворена от Бога, който е вложил в нея всичко, необходимо за задоволяването на нашите потребности. Дал ни е въздух да дишаме; вода да утоляваме жаждата си; най-разнообразна храна, за да задоволяваме нашия глад; билки, за да се лекуваме; природен газ, въглища, дърва, за да се отопляваме и какво ли не още, за да бъде животът ни радостен и приятен. Само човешкото човешкото неблагоразумие ни довежда до неспазване на вселенските закони. Затова ние, хората сме разтревожени от екологичната катастрофа, пред която сме изправени и която застрашава човешкото съществуване. Но автори на тази екологична катастрофа сме самите ние. С нарушаване на законите ние се самоунищожаваме.

Така и неспазването на законите, свързани със семейството, довеждат до морална, нравствена и духовна разруха.

Децата стават такива, каквито ги възпитават родителите, училището и обществото. Родителите носят отговорност за доброто на децата си. Примерът на родителите е най- важна част от християнското възпитание в семейството. От момента на раждането на детето двамата родители са центъра на неговата вселена. Детето ги наблюдава зорко и се учи от тях. Философията на детето е , ако мама и татко правят така, сигурно и аз трябва да правя като тях. За да ръководим децата си в правилния път, ние самите трябва да ходим по него. Независимо на какво учим децата си с думи или случки от живота, най-голямо влияние като родител ние оказваме с личния си пример. Ето защо един мъдър човек е казал: „Първият и най-голям дар, който можем да дадем на хората, е добрият пример.” Децата могат да затворят ушите си за съвет, но очите им са винаги отворени за пример.

Нека възпитаваме децата си с любов, в любов и за любов.

Благословение е да имаш щастливо и задружно семейство, в което цари любов, взаимно уважение, спокойствие и мир. Мнозина мислят, че успехът в брака зависи от това да намериш подходящият човек. Но има и нещо по-важно – да бъдеш подходящият човек.

За създаването на здраво и любящо семейство няма лесни и кратки пътища. Необходими са време, упорита работа и жертви, сълзи и поставяне на другите хора на първо място. За това се изисква и умение да разпознаваме влиянието, което този заблуден свят оказва върху семействата ни, както и мъдрост, която да води нас и децата ни безопасно.



Ключови думи:


Версия за печат:
Отпразнувахме Деня на християнското семейство

Запазете във вашия компютър:
Отпразнувахме Деня на християнското семейство


Разгледано: 577 пъти. | e-Plovdiv.com




  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: От страната - Общество












Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Otpraznuvahme Denya na hristiyanskoto semeystvo или
- Отпразнувахме Деня на християнското семейство

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433274 посещения • Sitemap