Начало - Новини от Пловдив
В Пловдив откриват Музей на толерантността - Начало
16.01.2018 | 17:32

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-11-23 23:11:49

Натиснете за увеличение
В Пловдив откриват Музей на толерантността
Очаква се Музеят да бъде готов до 2019 г. когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Очаква се Музеят да бъде готов до 2019 г. когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата ...

Първият в света Музей на толерантността, който ще отвори врати в нашия град, ще бъде изграден от Израелско-българския институт със съдействие на посланика на държавата Израел у нас Н.Пр.Шаул Камиса Раз и националния директор на Лигата срещу поругаването Ейбрахам Фоксман.

Новината бе съобщена от председателя на института и почетен консул на Израел в Пловдив д-р Невен Енчев на пресконференция в Alhemist Residence Philipopolis в Белащица, край Пловдив.

Националният директор на Лигата срещу поругаването - една от най-влиятелните еврейски организации в света, пристигна от Ню Йорк, водейки 17 US бизнесмени, които са и обществени фигури , представлващи лигата в различни градове на САЩ. В София негов домакин бе президентът Росен Плевнелиев, а в Пловдив - д-р Невен Енчев.

Очаква се Музеят на толерантността да бъде готов до 2019 г. когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Изграждането му е част от кампанията "Пловдив - столица на толрантността", която Израелско-Българският институт поде с поредица от събития. Подготовката за двете кампании ще върви успоредно.

Експозицията в Музея на толерантността ще представя историята, бита и традициите на трите религии и седемте етноса, които живеят хилядолетия в хармония и разбирателство под тепетата. Показвайки особеностите им, ще можем да покажем, че всички имат достатъчно причини да бъдат харесвани и обичани, подчерта д-р Енчев.

Преди това д-р Невен Енчев, заедно с Ейбрахам Фоскман и Н.Пр. Шаул Камиса Раз откриха изложбата на фотографа Огнян Панов "Животът на малцинствата в България", експонирана на Главната улица на Пловдив. Тя представя картини от религиозния живот на различни малцинствени групи в страната. Сред първите посетители бяха учениците от пловдивски гимназии, отличени в тазгодишния конкурс за есе на тема за спасяване на българските евреи.

Гостите посетиха пловдивската Синагога. Светозар Калев, председател на организацията евреите "Шалом" и Ема Мезан, председател на израилтянския духовен съвет ги запознаха историята на еврейската общност и на молитвения им дом.

Пред Джумая джамия бяха посрещнати от районния мюфтия Ерсин Ахмед и председателя на Джамийското настоятелство Ахмед Пехливан, които запознаха гостите с историята на храма. След това всички заедно пиха турски чай и кафе, подсладиха се с курабийки, а посланик Камиса Раз увери, че се чувстват удобно и в джамията, както и в Синагогата. Щастливи сте да живеете в такъв толерантен към различните етноси град като Пловдив, заяви Ейбрахам Фоксман. И добави, че в Европа и в цял свят напоследък антисиметизмът и ксенофобията нарастват, но трябва да намерим начин да комуникираме, за да преодолеем различията и да можем да живеем мирно.

"Това, което се случва тук - хора от различни етноси и вероизповедания да сме заедно в джамията, е пример за взаимодействието между отделните религии. То показва как трябва да бъдем заедно, за да сме в противовес на агресията, която се насажда", заяви по време на разговорите д-р Енчев. Ахмед Пехливан допълни, че Пловдив винаги е бил отличен модел за разбирателство между етносите и той трябва да стане столица на толерантността. Нашият пример може да се пренесе и в други градове по света, допълни мюфтията.

Националният директор на Лигата срещу поругаването съобщи, че след срещата с президента Росен Плевнелиев и ред държавни мъже в София се стигнало до идеята за втори път да бъде издадена книгата на Михаил Бар Зоар "Извън хватката на Хитлер" в тираж 30 000 броя. Искаме този героичен момент от българската история - спасяването на българските евреи, да не бъде забравено и младите хора да го помнят", добави Ейбрахам Фоксман.

Заминавайки от Пловдив той увери, че отсега нататък представителите на Лигата срещу поругаването, която има над 101-годишна история, ще се застъпва за интересите на Пловдив и на България в САЩ.

Източник:
http://news.plovdiv24.bg
Ключови думи:


Версия за печат:
В Пловдив откриват Музей на толерантността

Запазете във вашия компютър:
В Пловдив откриват Музей на толерантността


Разгледано: 607 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- V Plovdiv otkrivat Muzey na tolerantnostta или
- В Пловдив откриват Музей на толерантността

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433216 посещения • Sitemap