Начало - Новини от Пловдив
Днес е Никулден - празник в чест на Свети Никола - Начало
18.01.2018 | 09:24

Четвъртък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-12-06 01:52:00

Натиснете за увеличение
Днес е Никулден - празник в чест на Свети Никола
С този християнски празник почитаме Св. Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

С този християнски празник почитаме Св. Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски ...


Никулден се празнува на 6 декември.

Наричан е още Свети Никола и Рибен Свети Никола. В сила са Коледните пости.

Свети Никола е един от най-прочутите светци у нас и поради това много църкви и манастири са кръстени на него.

Никулден е празник с ясно изразен семеен характер. Най-типично за него е приготвянето на рибника – печен цял шаран в тесто, който се разбира като жертвоприношение за Свети Никола. В миналото традицията повелявала със същото значение на масата да се сложи и обреден хляб, който се е наричал никулски хляб. Другите гозби били само постни. Рибникът и хляба се прикадявали и от тях се раздавало. В чест на Свети Никола на празника се изпълнявал обичай, който е бил известен като курбан, светец, служба, пресвета. Традицията е Никулденският курбан винаги да е рибен, като той се обричал при преживяно тежко премеждие или за здраве на къщата и се правел всяка година.

Днес Никулден в България е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. Запазена е традицията на празничната трапеза да се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

Самият Свети Николай е историческа личност. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мира - през 3 век. Той е роден през трети век в Патара, село, намиращо се в Турция в днешно време. Богатите му родители, които са го отгледали, за да бъде един благочестив християнин, загинали по време на епидемия, докато Николай все още бил млад. Подчинявайки се на думите на Исус "продавайте това, което притежавате и давайте парите на бедните," той използва цялото си наследство, за да помогне на нуждаещите се, болните и страдащите.

В житието му са разказани истории за спасени кораби и моряци.

Хората вярват, че той ходи по вода, спира ветрове, има власт над бури и течения в океаните. Затова има предание, че на 6 декември лодки и кораби не бива да излизат в открито море.

Свети Николай е имал репутацията на човек, който подарява подаръци тайно и по този начин се е превърнал в бъдещ модел за съвременния Дядо Коледа. През 1087 година мощите му са преместени в Бари - в югоизточната част на Италия и поради тази причина, той е известен също и като Николаос на Бари. Неговият празник се отбелязва на деня на смъртта му - 6 декември, а в неправославните страни на 19 декември.

В Европа празникът на Свети Николай се отбелязва като фестивал за деца, като се набляга на неговата популярност като носител на подаръци. Американският Дядо Коледа, както и англо-канадския и британския Дядо Коледа, произтичат от тези легенди.

Свети Николай е известен като покровител на моряци, търговци, деца, стрелци, крадци и студенти в Гърция, Румъния, Грузия, Албания, Белгия, Франция, Русия, Република Македония, Словакия, Сърбия и Черна гора.

На Никулден се консумира риба и най-вече шаран, защото според легендите тази риба се смята за слуга на светеца. Веднъж когато излязъл с лодката си в открито море, се извила буря и пробила лодката, а с шарана запушил пукнатина и така се спасил от гибел. Затова на всеки 6 Декември, пренасяме в жертва шаран, за здраве и благоденствие на семейството си.

Когато приготвяме рибата люспите трябва да се отстранят внимателно, така че да не паднат на земята, защото според преданията, ако люспа бъде стъпкана, ще донесе болести и страдания. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се закопават в земята или се пускат в реката или море. По този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

По традиция рибата се приготвя пълнена или обвита в тесто, а останалите ястия на трапезата са постни - чушки пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул. В повечето православни страни, се провеждат фестивали и празненства по случай празника на Свети Николай. На децата се подаряват подаръци, а възрастните се събират на голяма трапеза.

В Чехия, Полша, Словакия, Германия, Франция, Испания и Португалия децата намират бонбони под възглавницата, в обувките или зад прозореца. В зависимост колко са слушали, получават по-големи дарове.

В България, Сърбия и Румъния, този празник не е обвързан с размяна на подаръци, а по- скоро в съхранение и обединяване на семейните ценности.

В България на Никулден празнуват имен ден хората, чийто имена са близки до името Николай - Никола, Нейчо, Ненка, Нино, Николина, Николета, Кольо и други. На празника да уважат именника и да му пожелаят здраве, в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Никулден е и празник на град Бургас. През 2012 година министърът на образованието обяви 6 декември за неучебен за всички училища в общината.


Ключови думи:


Версия за печат:
Днес е Никулден - празник в чест на Свети Никола

Запазете във вашия компютър:
Днес е Никулден - празник в чест на Свети Никола


Разгледано: 593 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Dnes e Nikulden - praznik v chest na Sveti Nikola или
- Днес е Никулден - празник в чест на Свети Никола

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433274 посещения • Sitemap