Начало - Новини от Пловдив
Календарът, който използваме от векове, бил сгрешен - Начало
21.01.2018 | 02:55

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2014-12-13 17:48:24

Натиснете за увеличение
Календарът, който използваме от векове, бил сгрешен
Иисус е роден в 9-а година, под целувката на планети ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Иисус е роден в 9-а година, под целувката на планети ...

Сензационното твърдение е на българския учен ст.н.с. Васил Умленски.

След броени дни светът трябва да чества не 2014-та, а 2005-та година от раждането на Иисус.

Грешка стои в основата на календара, който човечеството използва от векове.

С помощта на древни източници и възможностите на съвременната астрономия българският учен доказва, че Спасителя не е роден през нулевата година, а на 25 декември 9-а година.

Кога точно да започне летоброенето, е пресметнал през VI в. монахът Дионисий Ексигус, известен като Малкия, смятан за изобретател на модерния календар и на понятието за Новата ера. Определената от него година на Рождеството, както и изчислената дата на разпятието (21 март 31 г.) от векове пораждат спорове. В анонимен източник от 1680 г. се казва: ”През коя година се е родил Христос Господ, има много мнения и повече от 40 различни изчисления”.

Днес е общоприето, че и двете посочени от Дионисий години не са правилни.

Иисус е роден поне пет години по-рано, а християнският календар е създаден на базата на тази грешка. Това твърди папа Бенедикт ХVI в книгата си „Иисус от Назарет: Разкази от детството”.

В Евангелието от Матей се споменава за появата на ярка звезда при раждането на Иисус - Витлеемската. Затова се търсят астрономически явления, с които тя да бъде обяснена. Основни кандидати за обясняване на Витлеемската звезда са Халеевата комета през 12 г. пр. н. е., съвпад на Юпитер и Слънцето през 7 г. пр. н. е. и „звездата гост” през 5 г. пр. н. е. Правят се и опити да се свърже тричасовото притъмняване, споменато в някои евангелия, със слънчево затъмнение и дори с лунно. Всичко подобни предположения са неубедителни, обяснява ст.н.с. Умленски.

При засичането им обаче с исторически сведения от труда „Хронико” на бащата на църковната историография Евсевий, епископ на Кесария Палестинска, с много голяма вероятност можем да приемем 9-а година за годината на Рождество, категоричен е Умленски.

И други древни хронисти са смятали 9-а г. за рождена на Иисус. Това са Георги Синкел, Теофан Изповедник, Максим Изповедник, Анастасий Билиотекар.

През 2008 г. астрономът Дейв Ренеке изказва тезата, че Витлеемската звезда може всъщност да е била рядко съвпадение на Сатурн с Венера, което изглеждало като ярка светлина в небето. Изчисленията на Ренеке показват, че това космическо явление се е случило на 17 юни през 2 г. пр.н.е. Такова съединение е настъпило също и през месец октомври през 7 г. пр.н.е.

Според изчисленията на българския астролог Димитър Колев пък Иисус Христос е роден на 21 август 7 г. пр.н.е., в събота, в 11:40 часа по Гринуич.

Тайните на Витлеемската звезда

Новите астрономически изследвания за появяването и характера на Витлеемската звезда водят началото си още от световноизвестния математик и астроном Йоханес Кеплер. Малко преди Рождество, на 17.ХІІ.1603 г., Кеплер наблюдавал с телескопа си величествено явление, което астрономите наричат „конюнкция" - сближаване на две небесни тела толкова, че изглеждали като една голяма и блестяща звезда. През тази нощ Юпитер и Сатурн образували конюнкция в съзвездието Риби. При изследването на това явление Кеплер си спомнил за труда на знаменития еврейски учен Абарбанел „Извори на спасението", където конюнкцията на Юпитер и Сатурн била посочена като предзнаменование на велики исторически събития. Според Абарбанел очакваният Месия щял да се яви на света именно при такава конюнкция на Юпитер и Сатурн в съзвездието Риби.

Кеплер се заел с внимателни и точни астрономически изчисления, в резултат на които установил, че през 747 г. от основаването на Рим, или през 7 г. преди началото на установеното от Дионисий Малки християнско летоброене, се осъществила най-малко три пъти конюнкцията на Юпитер и Сатурн в съзвездието Риби.

Хенриета ГЕОРГИЕВА

Източник:
http://www.marica.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
Календарът, който използваме от векове, бил сгрешен

Запазете във вашия компютър:
Календарът, който използваме от векове, бил сгрешен


Разгледано: 1231 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Kalendarat, koyto izpolzvame ot vekove, bil sgreshen или
- Календарът, който използваме от векове, бил сгрешен

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433368 посещения • Sitemap