Начало - Новини от Пловдив
Тези дни  небето ще изсипе значителни количества  дъжд - Начало
18.01.2018 | 09:41

Четвъртък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2015-03-06 00:12:29

Натиснете за увеличение
Тези дни  небето ще изсипе значителни количества  дъжд
Марица при Пловдив може да достигне жълтия праг ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Марица при Пловдив може да достигне жълтия праг ...

Очакват се значителни сумарни количества - от 15 - 25 л/кв.м. в Северна България до 25 – 35 л/кв.м. в южните райони, в Рило-Родопската област - 50 -70 л/кв.м. ...

През нощта, срещу 6 март, дъжд ще завали и в източните райони от страната, с количества от 2 – 5 л/кв.м. През деня дъждът ще преминава в сняг, най-късно в югоизточните райони. Очакват се значителни сумарни количества - от 15 - 25 л/кв.м. в Северна България до 25 – 35 л/кв.м. в южните райони. В Рило-Родопската област - 50 -70 л/кв.м.

Това съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

В събота валежите ще продължат, и в крайните югоизточни райони дъждът ще премине в сняг. Количествата в Западна България ще са между 5-15 л/кв.м., в Централна България - 10-20 л/кв.м., в Източна България - 20-30 л/кв.м. В неделя все още ще превалява сняг, но от запад валежите ще отслабват и ще спират.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води, съобщават от МОСВ. В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Днес на база метеорологичната и хидрологична обстановка не се очаква съществена промяна при речните нива. В петък и в събота, в резултат на прогнозните валежи и повишената почвена влага, се очакват по-съществени повишения на реките в:

Дунавски басейн:
• Тимок, Тополовец, Видбол, Арчар, Скомля, Лом, Цибрица, Огоста, Скът;
Черноморски басейн:
• Горните течения на Провадийска и Камчия;
Източнобеломорски басейн:
• Марица - горно течение, горното течение на р. Въча (р. Триградска);
• Тунджа - средно и долно течение;
• Арда - горното течение на основната река и съответните й притоци - реките: Бориковска, Черешовска, Есенишка, Текирска, Елховска;
Западнобеломорски басейн:
• Места - целия басейн;
• Струма - целия басейн.

От системите за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа и Арда към момента са обявени следните кодове:

Марица:
Сазлийка при Гълъбово - оранжев код - "Риск за тревога" - Нивото на р. Сазлийка при Гълъбово плавно се понижава, от 6 - ти март около обяд ще започне да се повишава и на 7-ми срещу 8 - ми март ще надмине оранжевия праг;
Марица при Пловдив, при Харманли и при Свиленград - жълт код - "Предупреждение" - Нивото на р. Марица при Пловдив има вероятност да достигне жълтия праг за предупреждение на 7-ми март след обяд; Нивото на р. Марица при Харманли се понижава, но от 6 - ти март вечерта ще започне да се повишава и на 7 - ми март ще премине жълтия праг за предупреждение, след което ще започне да се понижава; Нивото на р. Марица при Свиленград се задържа, но от 6- ти март вечерта ще започне да се повишава и на 7-ми срещу 8-ми март ще премине жълтия праг за предупреждение, след което от 9-ти март ще започне да се понижава.

Тунджа:
Тунджа при Елхово и Мочурица при Воденичане - оранжев код - "Риск за тревога" - Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово плавно се понижава, но ще остане над оранжевия праг за предупреждение. Очаква се на 7- март да започне повишение, но няма да достигне червения праг за предупреждение; Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане се понижава, очаква се на 6-ти март рязко да започне да се повишава. Същият ден ще премине жълтия праг за предупреждение, а на 7-ми март ще премине и оранжевия такъв, като повишението ще продължи, но няма да достигне червения праг;
Тунджа при Ямбол - жълт код - "Предупреждение" - Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол се понижава плавно, но ще остане над жълтия праг, прогнозира се на 6-ти март срещу 7 - ми март да започне да се повишава, като не се очаква да премине оранжевия праг .

Арда:
Ардинска при Ардино - оранжев код - "Риск за тревога " - Нивото на р. Ардинска при Ардино ще се повишава като на 6- ти март около обяд ще премине жълтия праг, късно вечерта и оранжевия праг за предупреждение;
Елховска при Рудозем - жълт код - "Предупреждение" - Нивото на р. Елховска при Рудозем ще се повиши и на 6- ти март ще премине жълтия праг след което ще започне да спада.

Днес от 11:00 часа се активира работа на Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите. 24-часовия режим на работа на звеното, включително в почивни и празнични дни, се активира при постъпване на информация от НИМХ за хидро-метеорологични явления, които могат да доведат до рязко повишаване на водното ниво в реките (прогнози за обилни валежи, рязко повишаване на температурите, при наличие на снежна покривка и т.н.), като се цели минимизиране на риска от наводнения и предприемане на конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.

От Оперативното звено са дадени предписания на собствениците и/или ползвателите на комплексните и значими язовири да спазват, утвърдения от министъра на околната среда и водите, месечен график за март 2015 г. и да поддържат проводимостта на речните русла на 500 метра след язовирните стени.

При изпускане на води от хидротехнически съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи, собственикът или ползвателят на същите да уведомяват предварително съответните общински администрации, басейнови дирекции и органите на Министерството на вътрешните работи, а за трансграничните реки - и гранична полиция.

Дадени са предписания на кметовете на съответната община в рамките на населените места, на "Напоителни системи" ЕАД и областните управители извън населените места да поддържат проводимостта на речните легла.



Източник:
http://news.plovdiv24.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
Тези дни небето ще изсипе значителни количества дъжд

Запазете във вашия компютър:
Тези дни небето ще изсипе значителни количества дъжд


Разгледано: 3045 пъти. | e-Plovdiv.com




  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други












Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Tezi dni nebeto shte izsipe znachitelni kolichestva dazhd или
- Тези дни небето ще изсипе значителни количества дъжд

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433274 посещения • Sitemap