Начало - Новини от Пловдив
Световен ден на потребителя - Начало
23.01.2018 | 18:09

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2015-03-15 16:39:04

Натиснете за увеличение
Световен ден на потребителя
На 15 март 1963 г. американския президент Джон Ф. Кенеди обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

На 15 март 1963 г. американския президент Джон Ф. Кенеди обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите ...


Световният ден на потребителите се чества за пръв път на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно, на 9 април 1985, Общото събрание на ООН одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите.

В България се чества от 1991 г. Датата на честване е определяна в памет, речта на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите

Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя":
правото на безопасност;
правото на информация;
правото на избор;
правото да бъдеш чут.

Впоследствие, са добавени още четири:
правото да бъдат задоволени основните потребности;
правото на обезщетение;
правото на образование;
правото на здравословна околна среда.

Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

Как точно са дефинирани правата според сайта на международната организация за защита на потребителите Consumers International:

1. Правото да бъдат задоволени основните потребности – да има достъп до основни стоки и услуги от първа необходимост: достатъчно храна, облекло, подслон, здравеопазване, комунални услуги, вода и канализация.

2. Правото на безопасност – да бъде защитен от продукти, прозводствени процеси и услуги, които са опасни за здравето или живота.

3. Правото на информация – да му бъде давана необходимата информация, за да направи своя избор и да бъде защитен от непочтени или подвеждащи реклама и етикети.

4. Правото на избор – да може да избира от голямо разнообразие стоки и услуги, предлагани на конкурентни цени и с гаранция за качество.

5. Правото да бъдеш чут – Да бъдат представени потребителските интереси при изготвянето и изпълнението на правителствената политика и при разработването на продукти и услуги.

6. Правото на обезщетение – да получи справедливо уреждане на рекламации, включително компенсация за невярна информация, некачествени стоки и незадоволителни услуги.

7. Правото на образование на потребителя – да придобие знания и умения, необходими за извършването на сигурен, подплатен с информация избор на стоки и услуги, като има предвид основните потребителски права и отговорности.

8. Правото на здравословна околна среда – да живее и работи в среда, която не заплашва здравето на настоящите и бъдещите поколения.

**********************

Основополагащите права на потребителите в България са защитени от 7 европейски директиви за обща безопасност и най-вече от Закона за защита на потребителите.

Правото на информация е уредено в чл. 8. от този закон, според който всеки търговец предварително трябва да постави цената на стоката на видно място в близост до стоката.

Правото на сигурност на потребителя е уредено в Глава 3-а на закона, членове от 9 до 13, според които производителите са длъжни да се съобразяват с международните, европейските и българските стандарти, третиращи безопасността на предлаганите стоки.

Защитата на потребителите в политиката на Европейския съюз
Защитата на потребителите на стоки и услуги е сред най-актуалните теми и в Европейския съюз. Договорната основа на политиката за потребителите е Член 153 от Договора за Европейска общност. На ниво Европейски съюз политиката за потребителите е необходимо допълнение към вътрешния пазар. Ако вътрешният пазар функционира добре, той стимулира потребителското доверие в трансграничните трансакции и има положително въздействие върху конкуренцията и цените в полза на всички граждани на ЕС.

Политиката за потребителите е изминала дълъг път на развитие от първите програми за информиране и защита на потребителите през 1975 г. В момента ЕС предприема голям брой от мерки за защита интересите на потребителите в области като: почтени бизнес практики забрана на подвеждащата или сравнителна реклама въвеждане на ценови индикатори отмяна на непочтените договаряния контрол на дистанционната и амбулантна търговия регулиране на пакетните услуги

Като част от стратегията си в сектора Комисията ще предложи мерки за гарантиране безопасността на широк кръг потребителски стоки и услуги като например химикалите, козметиката и играчките. Действията ще бъдат придружени с приемане на законодателство, което да защити икономическите интереси на хората. Растежът в сектори като финансовите услуги и електронната търговия накара Комисията да планира въвеждането на правила за добри бизнес практики и гарантиране на всички аспекти на потребителския кредит и безкасовото плащане. Потребителите вече имат значителни възможности да сигнализират за нарушаването на интересите им. Мрежата EEJ-NET, с бюра във всяка Държава членка, осигурява на гражданите информация и подкрепа, когато желаят да направят оплакване за нарушаване на потребителските им права. Паралелната мрежа FINN-NET, изпълнява същата роля, когато става дума за трансгранични финансови услуги.Ключови думи:


Версия за печат:
Световен ден на потребителя

Запазете във вашия компютър:
Световен ден на потребителя


Разгледано: 3177 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Международни
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Svetoven den na potrebitelya или
- Световен ден на потребителя

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433456 посещения • Sitemap