Начало - Новини от Пловдив
Днес празнуваме Международния ден на хумора и шегата - Начало
21.01.2018 | 02:58

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2015-04-01 19:38:49

Натиснете за увеличение
Днес празнуваме Международния ден на хумора и шегата
Разменяме си лъжи и закачки днес само до обяд ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Разменяме си лъжи и закачки днес само до обяд ...

Днешният ден става международен празник в началото на ХХ век, когато в страните от Западна Европа първоаприлските шеги придобиват свой национален колорит.

Международната организация за радиоразпръскване (ОИРТ) го прави такъв през 1970 г., а от 1993 г. Европейски съюз за радио и телевизия, обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата по радиото като един вид предупреждение - т. е., всеки да слуша с усмивка и да не вярва на първоаприлските новинарски емисии.

Но 1 април традиционно се смята за Ден на хумора или Ден на всички глупци. Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или да разиграят някого, ала един ден в годината с това се занимават абсолютно всички.

Има няколко версии за това, защо точно този ден е 1 април.

Едни смятат, че празникът е тръгнал от Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували празника на Глупците.

Друга версия пък твърди, че този празник се дължи на неаполитанския крал Монтерей, на когото поднесли по случай спирането на земетресението, риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станало обичайно на 1 април да се пускат шеги и лъжи.

В различните страни Денят на смеха носи своя неповторим национален колорит.

Във Франция наричат този обичай "априлска риба". Произходът му се свързва с времето на Карл IX, който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април - в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието "априлска риба" е напълно достойно за подобни шеги. Традицията е жива и до ден днешен.

В Англия 1 април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки може да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, се посреща със смях и викове: "Априлски глупак!" Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и лейдита получили покани да отидат на "ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 часа сутринта на 1 април".

Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа - когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент - стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си "спомняли", че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващия двор.

В Испания поднасят солено кафе. В Мексико не се дава нищо назаем - пари, бижута, книги. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки.

В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда - предателят и именно на 1 април сатаната бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).

В древността 1 април отбелязвали само ирландците.

В България с Деня на шегата са свързани и много суеверия. Най-важното от тях е, че за да има човек късмет през годината и да не го лъжат в другите дни, трябва да направи номер поне на един близък и поне някой да го излъже. Всичко това обаче трябва да се свърши до обед, защото всяка направена по-късно шега носи лош късмет на онзи, който я е направил.

Дедите ни пък забелязали, че април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. Затова у нас на много места месец април се нарича Лъжитрав или Лъжуняк, т.е. народните названия на този месец са свързани с „лъжовността“ на времето – през април растенията понякога са излъгани да разцъфтят от хубавото време, което обаче още не е съвсем трайно и когато изведнъж отново застудее, ‘излъганите’ треви и дръвчета загиват.

В желанието си за веселие нашите предци нарекли първия ден на април - ден на лъжата, закачката и хумора. Мнозина „ще се хванат", когато някой хитрец ги изпрати за "зелен хайвер", но такава е традицията. На почит са остроумните, досетливите, веселите. Чудомир обичал да казва: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж".

1 април – Денят на шегата и на лъжата е на особена почит в българската столица на хумора – Габрово. На тази дата през 1972 г. в Габрово се създава Домът на хумора и сатирата – своеобразната "визитна картичка" на града.
Ключови думи:


Версия за печат:
Днес празнуваме Международния ден на хумора и шегата

Запазете във вашия компютър:
Днес празнуваме Международния ден на хумора и шегата


Разгледано: 2765 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Dnes praznuvame Mezhdunarodniya den na humora i shegata или
- Днес празнуваме Международния ден на хумора и шегата

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433368 посещения • Sitemap